× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Pølsemaker mellom to rader av pølser på stativ.
Yrkesskildring

Pølse­maker

favoritt ikon

Pølsemakeren jobber med produksjon av pølser og andre kjøttvarer.

Som pølsemaker jobber du i hovedsak med produksjon av alle typer pølser, kjøttpålegg, farser, posteier, spekemat og andre produkter med kjøtt som råstoff.

I mindre håndverksbedrifter arbeider pølsemakeren også med å bearbeide kjøttproduktene, deriblant tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer.

Pølsemakeren kan også arbeide i kjøttdisker. Da vil en del av jobben være å selge kjøttvarer og veilede kunder.

Pølsemakere må kunne mye om råvarene og de ulike bearbeidingsprosessene. Som pølsemaker må du være bevisst på økonomi og unngå svinn.

Du må også ha kunnskap om regelverk innenfor mattrygghet og hygiene.

I det daglige arbeidet jobber pølsemakeren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Det er derfor viktig at du også har kunnskap om HMS.

 

 

Hvor jobber denne yrkessgruppen?

Som pølsemaker kan du arbeide i industribedrifter, i mer håndverkspregede kjøttbedrifter, spesialbutikker eller i ferskvareavdelinger i butikk.

Personlege eigenskapar

Som pølsemaker må du være nøyaktig og ansvarsbevisst. Du må kunne arbeide planmessig, raskt og effektivt.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Sjå skildring og oversikt over utdanningar:

Er du voksen og vil ta fag- eller svennebrev? Har du nok yrkeserfaring, kan du ta fag- eller svennebrev som praksiskandidat. Les mer om praksiskandidatordningen her.

Etter- og videreutdanning

Du kan ta mesterbrev i pølsemakerfaget. Les mer om mesterutdanning.

Hva jobber denne utdanningsgruppen som?

 

Fast tilsette i Noreg med desse utdanningane har følgjande yrke:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Løn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Slakter, fiskehandler
Deltid
Alle sektorer
1 514 personer
486 personer
1 028 personer
Ca 192 kr
Ca 183 kr
Ca 203 kr
31 180 kr
29 640 kr
32 940 kr
374 160 kr
355 680 kr
395 280 kr
Ca 192 kr
Ca 183 kr
Ca 203 kr
31 820 kr
29 910 kr
33 770 kr
381 840 kr
358 920 kr
405 240 kr
Ca 210 kr
Ca 192 kr
Ca 217 kr
33 940 kr
31 180 kr
35 230 kr
407 280 kr
374 160 kr
422 760 kr
Ca 210 kr
Ca 192 kr
Ca 217 kr
35 730 kr
32 360 kr
37 310 kr
428 760 kr
388 320 kr
447 720 kr
Slakter, fiskehandler
Heltid
Alle sektorer
1 495 personer
254 personer
1 241 personer
Ca 214 kr
Ca 191 kr
Ca 220 kr
34 620 kr
31 020 kr
35 720 kr
415 440 kr
372 240 kr
428 640 kr
Ca 214 kr
Ca 191 kr
Ca 220 kr
35 320 kr
31 520 kr
36 490 kr
423 840 kr
378 240 kr
437 880 kr
Ca 218 kr
Ca 194 kr
Ca 223 kr
35 360 kr
31 350 kr
36 190 kr
424 320 kr
376 200 kr
434 280 kr
Ca 218 kr
Ca 194 kr
Ca 223 kr
37 230 kr
32 670 kr
38 180 kr
446 760 kr
392 040 kr
458 160 kr
Slakter, fiskehandler
Privat
3 006 personer
739 personer
2 267 personer
Ca 204 kr
Ca 185 kr
Ca 214 kr
32 970 kr
29 900 kr
34 670 kr
395 640 kr
358 800 kr
416 040 kr
Ca 204 kr
Ca 185 kr
Ca 214 kr
33 650 kr
30 260 kr
35 450 kr
403 800 kr
363 120 kr
425 400 kr
Ca 215 kr
Ca 193 kr
Ca 221 kr
34 760 kr
31 240 kr
35 830 kr
417 120 kr
374 880 kr
429 960 kr
Ca 215 kr
Ca 193 kr
Ca 221 kr
36 600 kr
32 480 kr
37 850 kr
439 200 kr
389 760 kr
454 200 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Privat
1 511 personer
485 personer
1 026 personer
Ca 192 kr
Ca 183 kr
Ca 203 kr
31 180 kr
29 640 kr
32 940 kr
374 160 kr
355 680 kr
395 280 kr
Ca 192 kr
Ca 183 kr
Ca 203 kr
31 820 kr
29 910 kr
33 770 kr
381 840 kr
358 920 kr
405 240 kr
Ca 210 kr
Ca 192 kr
Ca 218 kr
33 940 kr
31 170 kr
35 240 kr
407 280 kr
374 040 kr
422 880 kr
Ca 210 kr
Ca 192 kr
Ca 218 kr
35 730 kr
32 350 kr
37 320 kr
428 760 kr
388 200 kr
447 840 kr
Slakter, fiskehandler
Heltid
Privat
1 495 personer
254 personer
1 241 personer
Ca 214 kr
Ca 191 kr
Ca 220 kr
34 620 kr
31 020 kr
35 720 kr
415 440 kr
372 240 kr
428 640 kr
Ca 214 kr
Ca 191 kr
Ca 220 kr
35 320 kr
31 520 kr
36 490 kr
423 840 kr
378 240 kr
437 880 kr
Ca 218 kr
Ca 194 kr
Ca 223 kr
35 360 kr
31 350 kr
36 190 kr
424 320 kr
376 200 kr
434 280 kr
Ca 218 kr
Ca 194 kr
Ca 223 kr
37 230 kr
32 670 kr
38 180 kr
446 760 kr
392 040 kr
458 160 kr
Slakter, fiskehandler
Alle sektorer
3 009 personer
740 personer
2 269 personer
Ca 204 kr
Ca 185 kr
Ca 214 kr
32 970 kr
29 910 kr
34 670 kr
395 640 kr
358 920 kr
416 040 kr
Ca 204 kr
Ca 185 kr
Ca 214 kr
33 640 kr
30 270 kr
35 450 kr
403 680 kr
363 240 kr
425 400 kr
Ca 215 kr
Ca 193 kr
Ca 221 kr
34 760 kr
31 250 kr
35 830 kr
417 120 kr
375 000 kr
429 960 kr
Ca 215 kr
Ca 193 kr
Ca 221 kr
36 600 kr
32 490 kr
37 850 kr
439 200 kr
389 880 kr
454 200 kr

Bedrifter og opplæringskontor

Vel fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Akershus
Velg kommuner i Aust-Agder
Velg kommuner i Buskerud
Velg kommuner i Finnmark
Velg kommuner i Hedmark
Velg kommuner i Hordaland
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oppland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Sogn og Fjordane
Velg kommuner i Telemark
Velg kommuner i Troms
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vest-Agder
Velg kommuner i Vestfold
Velg kommuner i Østfold

Andre yrker

Bonde bak gjerde med kyr i bakgrunnen.

Bonde

Som bonde er du sjølvstendig næringsdrivande og driv din eigen gard.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomar har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til ein forsvarleg pris.

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du menneske til ei betre helse ved å gjere dei medvitne på maten dei et og kva for ei næring dei får i seg.

Kvinnelig bonde mater sauer

Agronom

Agronomar arbeider praktisk med drifta av ein gard.

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskarar driv med fangst av fisk. Arbeidet går føre seg på båtar av ulik storleik og med ulike reiskapar.

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartenderar arbeider med å gjere klar og servere drikkevarer.

Konditor pynter kake

Konditor

Som konditor arbeider du med å lage, pynte og setje saman kaker av ulikt slag.

Kvinnelig kokk på kjøkkken.

Kokk

Kokkar jobbar med å lage mat, setje opp menyar, planlegge innkjøp og velje ut råvarer.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Som institusjons­kokk arbeider du ved institusjonar, som til dømes sjukehus, eldresenter og fengsel.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdrettar

Som fiskeoppdrettar har du ansvaret for den daglege drifta av eit oppdrettsanlegg.

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakarar arbeider med å laga brød, bagettar, kaker og anna bakverk.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologar studerer levande organismar slik som bakteriar, sopp, virus og amøbar.