× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Butikkslakter snakker med kunde
Yrkesskildring

Butikkslakter

favoritt ikon

Butikkslakteren bearbeider og selger kjøttprodukter.

Vanlige arbeidsoppgaver for en butikkslakter:

  • bearbeide kjøttproduktene, deriblant tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer til salg i butikk 
  • ferdigstille produkter til cateringvirksomhet
  • kundeveiledning og salg

I dette yrket må du ha gode kunnskaper om råvarene og hvordan disse tilberedes. 

Butikkslakteren må også ha gode kunnskaper om alle typer ferskvarer, som for eksempel frukt og grønt, ost- og melkeprodukter og sjømat.

Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.

I det daglige jobber butikkslakteren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Derfor er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS.

Yrket innebærer en del tunge løft, så du bør være i god fysisk form.

 

Hvor jobber denne yrkessgruppen?

Som butikkslakter jobber du hovedsakelig i ferskvareavdelingen i større dagligvarebutikker eller spesialforretninger. Du kan også være ansatt i cateringvirksomheter, eller i spesialavdelinger i pølsemakerier eller produksjonsbedrifter.

Personlege eigenskapar

Du må være glad i mennesker, flink til å kommunisere og trives med en hektisk arbeidshverdag. Du må være serviceinnstilt, nøyaktig og ansvarsbevisst. 

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Sjå skildring og oversikt over utdanningar:

Vil du ta fagbrev, svennebrev eller vitnemål med yrkeskompetanse? Se hvilke muligheter som finnes i Veien til fagbrev.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i butikkslakterfaget. Les mer om mesterbrev

Hva jobber denne utdanningsgruppen som?

 

Fast tilsette i Noreg med desse utdanningane har følgjande yrke:

Hva er de vanligste utdanningene for denne yrkessgruppen?

 

Fast tilsette i Noreg med dette yrket har følgjande utdanningar:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Løn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Slakter, fiskehandler
Heltid
Alle sektorer
1 470 personer
270 personer
1 200 personer
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
34 790 kr
31 570 kr
35 880 kr
417 480 kr
378 840 kr
430 560 kr
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
35 480 kr
32 470 kr
36 510 kr
425 760 kr
389 640 kr
438 120 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
36 280 kr
32 320 kr
37 180 kr
435 360 kr
387 840 kr
446 160 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
38 180 kr
34 030 kr
39 120 kr
458 160 kr
408 360 kr
469 440 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Alle sektorer
1 545 personer
513 personer
1 032 personer
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
32 960 kr
30 500 kr
34 690 kr
395 520 kr
366 000 kr
416 280 kr
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
33 350 kr
30 500 kr
35 290 kr
400 200 kr
366 000 kr
423 480 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
35 340 kr
32 220 kr
36 860 kr
424 080 kr
386 640 kr
442 320 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
37 050 kr
33 490 kr
38 790 kr
444 600 kr
401 880 kr
465 480 kr
Slakter, fiskehandler
Heltid
Privat
1 470 personer
270 personer
1 200 personer
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
34 790 kr
31 570 kr
35 880 kr
417 480 kr
378 840 kr
430 560 kr
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
35 480 kr
32 470 kr
36 510 kr
425 760 kr
389 640 kr
438 120 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
36 280 kr
32 320 kr
37 180 kr
435 360 kr
387 840 kr
446 160 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
38 180 kr
34 030 kr
39 120 kr
458 160 kr
408 360 kr
469 440 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Privat
1 541 personer
513 personer
1 028 personer
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
32 950 kr
30 500 kr
34 690 kr
395 400 kr
366 000 kr
416 280 kr
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
33 340 kr
30 500 kr
35 310 kr
400 080 kr
366 000 kr
423 720 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
35 340 kr
32 220 kr
36 870 kr
424 080 kr
386 640 kr
442 440 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
37 050 kr
33 490 kr
38 800 kr
444 600 kr
401 880 kr
465 600 kr

Bedrifter og opplæringskontor

Vel fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Agder
Velg kommuner i Innlandet
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Svalbard
Velg kommuner i Troms og Finnmark
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vestfold og Telemark
Velg kommuner i Vestland
Velg kommuner i Viken

Andre yrker

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartenderar arbeider med å gjere klar og servere drikkevarer.

Forsikringsrådgiver snakker med kunde.

Forsikringsrådgivar

Hovudoppgåva til forsikringsrådgivarar er å tilby og gi råd til kundar om kva typar forsikring dei treng.

Bilselger overleverer nøkler til kjøper av ny bil.

Bilseljar

Bilseljarar formidlar bilar, gjerne frå eit avgrensa tal bilmerke dei kjenner godt.

Konditor pynter kake

Konditor

Som konditor arbeider du med å lage, pynte og setje saman kaker av ulikt slag.

Bonde bak gjerde med kyr i bakgrunnen.

Bonde

Som bonde er du sjølvstendig næringsdrivande og driv din eigen gard.

Markedsføringskonsulent viser fram planar på et møte.

Marknadsførings­konsulent

Ein marknadsførings­konsulent ut­arbeider, formar og lanserer kampanjar for bedrifter.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lagar mat ved storkjøkken og institusjonar, basert på kunnskap om ernæring, kosthald og helse.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdrettar

Som fiskeoppdrettar har du ansvaret for den daglege drifta av eit oppdrettsanlegg.

Kvinnelig kokk på kjøkken.

Kokk

Kokkar jobbar med å lage mat, setje opp menyar, planlegge innkjøp og velje ut råvarer.

Eiendomsmegler bærer på et visningsskilt foran noen boligblokker

Eigedomsmeklar

Eigedomsmeklaren sørger for at kjøp og sal av eigedommar skjer på ein trygg og effektiv måte.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologar studerer levande organismar slik som bakteriar, sopp, virus og amøbar.

Hovmester som viser gjester til bordet

Hovmeister

Hovmeisteren ser til at gjestene blir tekne mot på ein ordentleg måte, og at dei får den servicen dei skal ha.