Studienivå
Søknadsfrist
Studiepoeng
Semester
Om studiet
Petroleumsfag er vitenskapen om hvordan vi kan finne og utvinne olje- og gassressurser på det beste miljømessige og økonomiske vis.
Petroleumsvirksomheten står for nesten halvparten av verdiskapningen i Norge, og det vil den gjøre i mange år fremover. Norge er et av de landene som leder an i teknologisk utvikling innenfor petroleumsindustrien.
Oljebransjen er en næring med store svingninger. For at Norge fortsatt skal ligge i toppen når det kommer til å være nyskapende og en pådriver for at denne næringen er mest mulig miljømessig bærekraftig, vil det være behov for mange smarte hoder i framtiden.
Hydrokarboner dannes gjennom geologiske prosesser i undergrunnen. I letefasen benyttes geofysiske metoder, i hovedsak seismikk. For å påvise forekomster må det bores brønner. Etter at et drivverdig reservoar er påvist, tar reservoar- og produksjonsingeniørene over og planlegger og gjennomfører utvinningen av olje og gass. Petroleumsfagene er derfor sammensatt av generelle naturfag, ingeniørfag og datateknologi.
CO2-utslippene fra oljevirksomheten og samfunnet ellers er en alvorlig trussel for miljøet. Et viktig bidrag til å redusere utslippene til atmosfæren, er deponering av CO2 i undergrunnen, kanskje også kombinert med injeksjon i oljereservoarene for å øke utvinningen. Utvikling av ny kunnskap og teknologi på dette området er også et viktig element i Petroleumsfag.
Kvalifikasjon/tittel
Informasjon fra Samordna Opptak
Opptakskrav
Poenggrenser 2019
53.10 (ordinær)