Nøkkelinformasjon
Nivå
Studiepoeng
Semester
Organisering
NettstøttetStudietempo
DeltidOm studiet
Det blir flere eldre og flere med kroniske og sammensatte sykdomstilstander. Videreutdanningen i geriatri, gerontologi og faglig ledelse skal gi helsepersonell kompetanse til å arbeide med sentrale utfordringer i møte med syke gamle mennesker på ulike nivå i omsorgstjenesten og derved bidra til at denne gruppen får kvalitetsmessig god behandling, pleie og omsorg. Videreutdanningen utgår fra Forskriften til rammeplan for videreutdanning i aldring og eldreomsorg.
Videreutdanningen i geriatri, gerontologi og faglig ledelse skal gi helsepersonell kompetanse til å arbeide med sentrale utfordringer i møte med syke og funksjonshemmede gamle mennesker på ulike nivå i omsorgstjenesten.
Utdanningen er et teoretisk studium med fokus på eldre menneskers behov for helsetjenester og helse og sosialarbeiderens rolle og funksjon i et tverrfaglig og samordnet tjenestetilbud. I tillegg til å formidle omfattende kunnskap om sykdomsspekteret hos gamle mennesker, har forebyggende, behandlende og rehabiliterende tiltak på ulike nivå i helsetjenesten en sentral plass i studiet. Utdanningen er tverrfaglig og det vil derfor være en verdifull arena for styrking av samhandlingskompetanse. Studiet skal øke kandidatens forutsetninger for å delta i kvalitetsutvikling på eget arbeidssted. Studiet gir innsikt i faglig ledelse som grunnlag for pasientomsorg og endringsarbeid.
Opptaksinformasjon
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten skal
- Ha inngående kunnskap om hvordan holdninger til alderdom konstrueres av samfunnsforhold, samhandlingsperspektiver og medisinsk kunnskap.
- Ha inngående kunnskap om behandlingsprinsipper av geriatriske sykdommer, herunder forebygging og rehabilitering.
- Ha avansert kunnskap om forutsetninger som innvirker på egenhåndtering av funksjonssvikt hos eldre.
- Ha inngående kunnskap om betydningen av faglig ledelse i pasientomsorg og endringsarbeid.
Ferdigheter
Kandidaten
- Kan gjennomføre forebyggende og rehabiliterende tiltak i en tverrfaglig sammenheng.
- Kan kritisk analysere kliniske problemstillinger med bakgrunn i fagområdets verdigrunnlag, kunnskaper i gerontologi og geriatri.
- Kan kritisk analysere egen yrkesrolle i et tverrfaglig samarbeid.
Generell kompetanse
Kandidaten
- Kan bidra til faglig nytenkning og endringsprosesser i eldreomsorg.
- Kan faglig begrunne og argumentere for pasientens helsebehov til relevante samarbeidspartnere.
- Kan analysere relevante fag og yrkesetiske problemstillinger i utøvelse av tverrfaglig samarbeid og faglig ledelse.