× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Murer Harald Øygarden

YrkesintervjuMurer favoritt ikon

Harald Øygarden synes mureryrket er et veldig trivelig og sosialt yrke med mange ulike arbeidsoppgaver som gir stor variasjon.

Harald Øygarden
33 år
Murer
Oslo murmester
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Vi var en kompisgjeng som alle begynte på murerlinjen, så det var veldig tilfeldig. Jeg tok fagbrev i 2001 og har siden den gang hatt to års pause der jeg prøvde meg i et annet yrke. Det var fint å prøve noe annet, men det var også godt å komme tilbake til mureryrket.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Akkurat nå er bedriften jeg jobber i engasjert i et stort byggeprosjekt der jeg er formann. Jeg har ansvaret for murerne og fremdriften i arbeidet. Arbeidsdagen min begynner mellom klokken seks og sju om morgenen og består av å skrive dagbok, skrive  og svare på eposter, delta i møter og å sette våre murere i arbeid. Det er mitt ansvar at prosessen går fremover og å ha et godt samarbeid med for eksempel rørleggerne og elektrikerne. 

Som murer jobber jeg både inne og ute. Jeg legger fliser, arbeider med piper og gulvstøping for å nevne noen arbeidsoppgaver.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli murer?

- Det finnes to alternativer for å bli murer. Du kan gå to år på murerlinjen på videregående skole og jobbe to år som lærling i en murerbedrift. Utdannelsen avsluttes med svenneprøve. Det andre alternativet er å ikke gå skole, men ta fire år som lærling før du tar svenneprøven.

Hva er det beste med yrket ditt? 

noyaktighet_er_viktig_murer_harald_oygarden.jpg

All rights reserved.

- Å være murer er et veldig trivelig yrke. Det er sosialt og du treffer mange mennesker. Personlig synes jeg gulvstøping er morsomt. Mureryrket har stor variasjon med ulike arbeidsoppgaver.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Språkproblemer er en stor utfordring innen mureryrket. Det har dukket opp mange useriøse aktører i bransjen som gjør det vanskelig for andre.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Som murer kan du ta mesterbrev eller bli prosjektleder for byggeprosjekter. Nå er det mer ønskelig med folk med fagbrev enn mastergrader i stillinger som prosjektleder.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Med fagbrev som murer kan du fort ha en årslønn på 500 000 kroner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det er veldig lett å få jobb som murer i dag. Har du norsk fagbrev er veien til jobb veldig kort. Jeg vil tro at alle som går på murerlinje i dag er garantert jobb.

murer_harald_oygarden_legger_fliser.jpg

All rights reserved.

Tekst: Hedda Berge

    • Som murer jobber jeg både inne og ute. Jeg legger fliser, arbeider med piper og gulvstøping for å nevne noen arbeidsoppgaver.
    • Det er veldig lett å få jobb som murer i dag. Har du norsk fagbrev er veien til jobb veldig kort.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser