× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Jeg lever på mange måter min drøm med å lage hverdagen enklere for mange.

YrkesintervjuInteraksjonsdesigner favoritt ikon

Castilñano synes det er spennende å lage tjenester som brukes av millioner og som forenkler livet deres.

Castilñano Jaques Simoons
36 år
Interaksjonsdesigner
Scandinavian Design Group (SDG) i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg hadde bestemt meg for å bli industridesigner. Da jeg var midt i studiene kom Apple med iPoden, og det ble på mange måter gjennombruddet for interaksjonsdesign i massemarkedet. Jeg hoppet fra industridesign og tok mastergrad i interaksjonsdesign. Jeg tror jeg var en av de første i landet og har ikke sett meg tilbake siden.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber som frilanser. Akkurat nå jobber jeg for Scandinavian Design Group (SDG) i en periode for å framstille et prøvekonsept. Som oftest jobber jeg i team med en grafisk designer og en prosjektleder. Interaksjon handler om dialog mellom mennesker og maskin, og i mitt tilfelle digitale flater som apper og websider.

Nye prosjekter starter med å kartlegge kundens behov. For å forklare hva jeg gjør så bruker jeg NSBs websider og app som eksempel. Når jeg vet hva kunden ønsker, starter jeg en idémyldring og skriver alt jeg kan tenke meg at brukeren kan ønske seg på post-it lapper. De dekker til tider hele vegger her på kontoret.

Dette organiseres så i en kundereise. Hvordan kan vi gjøre forberedelsene, billettkjøpet, togreisen og informasjon så enkelt som overhodet mulig for passasjeren. Vi benytter kundeundersøkelser og forsøker å tenke på alt den reisende kan ha bruk for. Når jeg sier alt, så mener jeg alt. Jeg setter meg inn i alle mulige situasjoner og visualiserer utfordringer. Deretter tegner jeg de beste løsningene som en tegneserie med tanke- og talebobler og presenterer resultatet for kunden.

Når vi er enige tester vi ut konseptet på brukere. Det blir mange runder fram og tilbake, og på et stort prosjekt kan det ta opptil et år å få godkjenning fra kunden. Når alle er fornøyd sender vi over detaljerte skisser til programmerer som lager nettsiden eller appen.

Som interaksjonsdesigner kan jeg også jobbe med grafikk og jeg har laget flere prosjekter alene.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendige for å bli interaksjonsdesigner

- De fleste gjør som meg og tar industridesign, og deretter fordypning i interaksjonsdesign. Jeg utdannet meg på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, men det er flere høgskoler som tilbyr utdanningen. Jeg bygget på med ettårig kurs i tjenestedesign.

Noen få av oss er selvlært og tittelen er ikke beskyttet. Det er mange typer interaksjonsdesignere, men jeg vil si at to retninger er markante. De som ønsker å finne på noe helt nytt og utforskende, og de som jobber på et mer detaljert nivå med noe som allerede eksisterer for å forbedre dette. Selv er jeg nok den første typen, og har en drøm om å skape noe som ikke finnes i dag og se at det utvikles og gror.

Det er mye kundepresentasjon. Det var det verste jeg visste og jeg var ikke god i å stå foran en større gruppe da jeg gikk på skolen. Erfaring gjør mester og det som engang var et fjell å bestige, er i dag blitt en del av hverdagen. Det kan med andre ord læres. 

Hva er det beste med yrket ditt?

dsc_4599.jpg

All rights reserved.

- Det er en god følelse å lage tjenester som brukes av millioner og som forenkler livet deres. Alle vil forenkle livet og på den måten er jobben min veldig tilfredsstillende.

Hva misliker du mest ved yrket ditt?

- Det er ingenting jeg direkte misliker, men det er utfordrende å forklare ideer og utforming til kunder. Å finne riktige ord som ikke er våre kodeord og terminologi, men å forklare på en folkelig måte kan være en skikkelig nøtt.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- For å si det enkelt så kan man jobbe med alle typer systemer. Veldig mange er konsulenter i designbyråer, og andre er fast ansatte i store bedrifter som Telenor, finn.no og DNB. Det finnes ingen grenser for en interaksjonsdesigner. De kan i prinsippet jobbe i hele verden. Det viktigste er å ha en god portefølje og et nettverk. Karakterene er det sjelden noen spør om, det er erfaringen som teller.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- For en nyansatte ligger årslønnen på rundt 500 000 kroner. Når du har bevist du er god, stiger lønnen fort.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb i dette yrket?

- Markedet skriker etter interaksjonsdesignere. De fleste har jobb før de er ferdig utdannet.

dsc_4609.jpg

All rights reserved.

Tekst Bente Haraldstad Delmas

 

 

    • Selv er jeg nok en utforskende type og har en drøm om å skape noe som ikke finnes i dag, og se at det utvikles og gror.
    • Interaksjon handler om dialog mellom mennesker og maskin, og i mitt tilfelle digitale flater som apper og websider.

Yrkesbeskrivelser