× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrett Interaksjonsdesigner Kristian Paulsen

YrkesintervjuInteraksjonsdesigner favoritt ikon

Nysgjerrighet og ønske om å finne svaret på "hvorfor" er grunnen til at Kristian Paulsen i dag jobber som interaksjonsdesigner.

Kristian Paulsen
28 år
Interaksjonsdesigner
Norse Digital, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg har brukt mye tid av livet til å designe forskjellige ting ved hjelp av forskjellige verktøyer på datamaskinen. Og jeg har alltid vært veldig opptatt av å prøve å finne et svar på hvorfor noe er gjort akkurat på den måten det er gjort. Hvorfor er det en knapp man kan trykke på for å gå over fotgjengerfeltet når de aller fleste trafikklysene vil endre seg på samme tidspunkt uavhengig av at du trykket? Hvorfor er “OK” knappen nede til høyre i noen applikasjoner mens andre har knappen plassert nede til venstre? Som interaksjonsdesigner får jeg muligheten til å bruke mye tid til å gå i dybden og finne svar eller “best practice” på mange av disse spørsmålene. Med det som utgangspunkt ble det veldig naturlig for meg å velge dette yrket.

img_9919.jpg

All rights reserved.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Mye av min arbeidstid går på å sette meg inn i kundens behov og komme frem til hva vi ønsker å oppnå. Ved hjelp av workshoper, trådskisser og brukertester finner vi raskt ut hva målene vi ønsker å oppnå er. Videre jobber jeg i mindre grupper hvor vi går mer i dybden, ser på tester, analyser og kommer frem til veien videre. Deretter tegner jeg ut hva vi har blitt enige om og kommer med forslag på hvordan vi kan løse problemet. Når alle er fornøyd med retningen setter jeg meg ned og tegner ut hele løsningen. Helt til slutt dokumenteres dette videre til utvikler. Det å kunne skape noe som gjør hverdagen enklere for andre er en fantastisk følelse. Jeg jobber ofte med flere prosjekter samtidig, så det blir veldig varierte arbeidsoppgaver.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli interaksjonsdesigner?

- Jeg tok først et studie som heter Reklame og markedskommunikasjon i to år, før jeg fortsatte utdannelsen min med to år på Web og interaksjonsdesign-linje. Her lærte jeg å takle utfordringer på kreative måter og sette spørsmålstegn med løsninger. Og i tillegg å finne forbedringer og teste om det gir bedre resultater. Jeg merket fort at programmering ble litt kjedelig. Men med programmeringsforståelse for hva som kreves for å utvikle en nettside og applikasjoner, følte jeg meg bedre rustet til å ta fatt på jobben som interaksjonsdesigner. All utdanning som er relevant for interaksjonsdesign er fint å ha med seg, men det er ikke et krav. Det som betyr noe i denne bransjen er hvordan personen bak tastaturet oppfatter og løser problemene. I tillegg må du ha god forståelse og kunnskap om programmene du skal jobbe med. Som interaksjonsdesigner er det viktig å være over gjennomsnittet opptatt av detaljer. Det er også viktig å ha en god forståelse for hva som fungerer, og hvorfor noe ikke fungerer. Du må kunne se flere gode løsninger på et problem, være åpen for dialog og kritikk, samt være oppdatert på alt som skjer innen nye trender.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Jeg er veldig glad i balansen mellom å kunne jobbe i team og alene. Noen ganger er det veldig fint å kunne sitte med hodetelefonene på hodet og synke inn i sin egen lille verden. Før du klarer å bli asosial er det plutselig et kundemøte eller en workshop. Her diskuteres det mest om akkurat det du elsker mest, interaksjonsdesign. Alle dager er forskjellig, noe som gjør at jobben aldri blir kjedelig.

img_9892.jpg

All rights reserved.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Det er lite å klage på men blir kanskje til tider veldig mye tid foran dataskjermen.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Er du mest opptatt av det visuelle kan du bevege deg mer i retning mot grafisk design. Eller hvis det er koding du interesserer deg for, da kan du bli en utvikler. Eller du kan for eksempel jobbe som konsulent med fokus på brukertesting og informasjonsarkitektur. Interaksjonsdesign trenger heller ikke være digitalt. Målet er å lage en best mulig opplevelse mellom bruker og system/produkt. Det er like viktig at den samme god opplevelsen følger brukeren også utenfor den digitale verden.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Det varierer etter utdanning, erfaring, hvordan oppdragene er, og om du er fast ansatt eller jobber frilans. Du kan forvente 400.000 kroner i året og oppover som startlønn i en fast jobb.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Flere og flere har forstått at de fleste bedriftene har behov for interaksjonsdesignere. Antall stillingsutlysninger har økt for hvert år. Interaksjonsdesign endrer seg med teknologien og brukere får mer tilgang til nye verktøy. Dette gir rom for flere interaksjonsdesignere.

 

Tekst: Hedda Berge

    • Det å kunne skape noe som gjør hverdagen enklere for andre er en fantastisk følelse.
    • Flere og flere har forstått at de fleste bedriftene har behov for interaksjonsdesignere.

Yrkesbeskrivelser