× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Amna Mrsic liker i regnværsdager uten kunder i butikken.

YrkesintervjuButikkmedarbeider favoritt ikon

Amna Mrsic har en dobbeltrolle i motebutikken på Majorstua. Hun er både selger og en slags ambassadør for at de «svake» i samfunnet, også er sterke.

Amna Mrsic
31 år
Butikkmedarbeider
Respect by Aurora i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg er utdannet frisør, men etter ett års fødselspermisjon fikk jeg tid og ro til å tenke over min yrkessituasjon, og fant ut at jeg trengte en pause fra frisøryrket. Jeg hadde lenge følt at yrket var i overkant hektisk, og gjennom en kollega fikk jeg høre om Aurora-konseptet. Jeg søkte, fikk jobben og her er jeg på andre året. Jeg stortrives blant vakre ting som har en helt spesiell historie.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber for et firma som tilrettelegger arbeid for folk med yrkeshemminger. De syr og produserer cirka 80 % av det vi har i butikken. Det gir jobben min som butikkselger en ekstra dimensjon når jeg forteller om hvem vi er og hva vi gjør. Jeg er stolt av å fortelle hvordan de med ulike problemer, i en rett setting, bidrar i samfunnet med kreativitet og ideer.

Det er jeg som åpner butikken og dagen består hovedsakelig av kundeservice. Vi ligger midt i Majorstuen krysset, og det er et travelt strøk med mennesker som går ut og inn hele dagen.

Jeg rydder i butikken, holder et overblikk, og veileder og informerer kundene. Jeg henter ting på lager og passer på at vi har alle størrelser. Alle tekstiler som skal henges opp dampes og strykes av oss. Vi holder også butikken ren. 

Jeg jobber aldri alene mer enn to timer, og det er en trygghet å være to i et hektisk område. 

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendige for å bli en butikkmedarbeider?

- Du trenger ingen formell utdanning for å bli butikkmedarbeider. Det som er viktig hvilken type menneske du er. Du må like å omgås mennesker, være god på kundeservice, åpen og positiv, imøtekommende og blid.

Du bør også være en god selger, og det betyr å være en menneskekjenner som ser hva kunden trenger og hvor mye hjelp de vil ha. I en klesbutikk er det viktig å ha interesse for produktene, og kunne veilede om kvalitet, farger og form. 

Hva er det beste med yrket ditt?

img_3308.jpg

All rights reserved.

- Jeg er veldig glad i kunder, liker å snakke med folk, gi veiledning og føle at jeg er til nytte. 

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Det eneste jeg kan komme på er lange gråværsdager når det ikke kommer mange kunder inn i butikken. 

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innen ditt yrke?

- Du kan vel egentlig jobbe med alle typer kundebehandling. Enten det er i en resepsjon eller i en butikk. Noen blir butikksjefer og andre velger å starte egen butikk.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- En gjennomsnittslønn ligger på cirka 370 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb i dette yrket

- Det er ikke lett som det engang var og det er mange søkere til utlyste jobber. Med gode referanser er det lettere å få jobb.

img_3298.jpg

All rights reserved.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • I en klesbutikk er det viktig å ha interesse for produktene, og kunne veilede om kvalitet, farger og form.
    • Du må like og omgås mennesker, være god på kundeservice, åpen og positiv, imøtekommende og blid.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser