× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Ida blir glad av å jobbe med blomster.

YrkesintervjuBlomsterdekoratør favoritt ikon

- Jeg ønsker å gi kundene gode opplevelser med blomster, sier Ida Gustafsson.

Ida Gustafsson
35 år
Blomsterdekoratør
Finn Schjøll, Rådhuspassasjen i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Min far er friluftsmenneske, og hans lidenskap for alt som gror fikk meg til å åpne øynene for naturen. Jeg hadde bestemt meg for å bli gartner, men ettersom jeg ville bo i Oslo, hvor det ikke er noen egnet gartnerutdanning, så falt valget i stedet på blomsterdekoratørutdanning.

Jeg er nok en kreativ sjel som elsker form, farger og materialer, og har havnet i et yrke som passer meg veldig bra.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber som butikkleder, sammen med en faglært og to lærlinger i en blomsterbutikk ved rådhuset i Oslo. Jeg er ansvarlig for innkjøp, logistikk, personale og jobber i butikken med å lage blomsterdekorasjoner og å ta imot kunder. Jeg handler på blomstertorget et par ganger i uken, og kjøper også blomster på nett og per telefon.

Det med innkjøp er ikke enkelt, i og med at blomster har kort levetid. Det krever mye planlegging å ha det vi trenger, og jeg må hele tiden ligge et hakk foran. Finn Schjøll har mange butikker i Oslo og vi hjelper hverandre hvis vi går tomme. Utvalget i butikken skal lokke kunder og må være vakkert og inviterende. Å finne vakre blomster til en god pris er ikke alltid lett. 

Daglig lager vi et sted mellom 20 og 50 produkter. Det er alt fra brudebuketter til bårekranser. Hver dag og hele dagen er en tidsfrist, og å tåle litt stress er viktig i denne jobben.

Jeg har også ansvar for det administrative og er leder for kollegaene mine i butikken.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendige for å bli blomsterdekoratør?

- Selv gikk jeg kunst, form og farge på gymnaset i Sverige. Jeg jobbet litt på et gartneri og da jeg flyttet til Oslo tok jeg et tre måneders kurs i blomsterdekorasjon som privatist. Deretter var jeg lærling i tre år før jeg gikk opp til fagprøven. Det er flere andre måter å bli blomsterdekoratør på. Det vanligste er toårig skole og to år som lærling i bedrift.

Det er en stor fordel å ha en sans for form og farge, men det meste kan læres. Å ha en positiv holdning til livet generelt, til kunder og kollegaer er viktige egenskaper. Vi jobber tett i et team og må hjelpe hverandre.

I denne jobben er det også viktig å være løsningsorientert. Blomster og planter er levende, har kort blomstringstid og mye kan skje. Derfor er det lurt og raskt tenke ut en plan B hvis noe skjærer seg.

Hva er det beste med yrket ditt?

img_3129.jpg

All rights reserved.

- Jeg er glad i mennesker og liker kundekontakt og kollegaer. Å kunne jobbe i vakre omgivelser gjør meg glad.

Hva misliker du mest ved yrket ditt?

- Det er ingenting jeg direkte misliker, men noe er mer problematisk enn andre ting. Som for eksempel papirarbeid. Og å ha stadige tidsfrister kan være et stressmoment.

Selv takler jeg det fint, men for å jobbe i bransjen bør du vite at du fikser korte deadlines.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- De aller fleste jobber i butikk eller med produksjon. Det er muligheter å jobbe som frilanser, drive med kurs, på gartneri eller å selge blomsterrelaterte produkter. Det er også mulig å ta mesterbrev.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg antar at en vanlig begynnerlønn ligger på cirka 350 000 kroner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb i dette yrket?

- Jeg tror jobbsjansene er gode, spesielt for de med fagbrev. Er du flink og står på, så tror jeg absolutt at du kan finne en jobb.

img_3123.jpg

All rights reserved.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

 

    • Det er en stor fordel å ha en sans for form og farge, men det meste kan læres.
    • Å jobbe i vakre omgivelser gjør meg glad.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser