NDT-kontrollørfag

Vidaregåande
Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittel er NDT-kontrollør.
Varighet
To år på skole og to år i bedrift
Opptakskrav
Du må ha fullført grunnskole for å begynne på Vg1
Utdanningsløp
Utdanningsløpet i vidaregåande opplæring vil bli endra til skuleåret 2020-2021. Alle endringane er ikkje avgjort endå, men Utdanningsdirektoratet har oversikt over siste nytt om fagfornyelsen på sidene sine. Du kan òg sjå ein førebels versjon av det nye utdanningsløpet hos Vilbli.no.
1. År
Vg1
2. År
Vg2 eller opplæring i bedrift
3. År
Vg3 eller opplæring i bedrift
Andre varianter av NDT-kontrollørfag
Læreplan
Læreplan i NDT-kontrollørfaget Vg3 / opplæring i bedrift
NDT er forkortelse for Non Destructive Testing. Faget skal legge grunnlag for yrkesutøvelse innen bruk av ikke-ødeleggende metoder for å verifisere produkter i henhold til tekniske tegninger, standarder og spesifikasjoner. Videre skal faget bidra til at produkters kontrollerbarhet ivaretas fra design til ferdig produkt. Faget skal fremme nøyaktighet og sporbarhet og ivareta høye krav til helse, miljø og sikkerhet.
Opplæringen skal bidra til at lærlingen utvikler praktiske evner og faglig innsikt i arbeid med manuelle og digitale måleverktøy og med NDT-metoder i tråd med kvalitetssystemer. Videre skal opplæringen fremme evne til selvstendighet og ansvarsbevissthet og til å håndtere utfordringer. Opplæringen skal styrke lærlingens kunnskap om fagterminologi, dokumentasjon og presentasjon av resultater.Opplæringen i NDT-kontrollørfaget skal legge til rette for at lærlingen får variert trening i kontrollarbeid og forståelse for produksjonsprosesser knyttet til kontroll av produkter. Videre skal opplæringen legge til rette for samarbeid med kollegaer om faglige spørsmål og kommunikasjon med kunder. Gjeldende regelverk, nasjonale og internasjonale standarder og retningslinjer skal stå sentralt i opplæringen. Fagetikk skal også inngå i opplæringen.
Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittel er NDT-kontrollør.
Lignende utdanninger
Yrkesbeskrivelser
Mer om yrkesfaglig videregående opplæring
Les mer om forskjellen mellom fagbrev, svennebrev og yrkeskompetanse samt om lærling.
Samarbeid skole-arbeidsliv
Her får du oversikt over samarbeidsavtaler i faget yrkesfaglig fordypning inngått mellom videregående skoler og bedrifter.