Nøkkelinformasjon

Du lærer å utvikle, produsere, reparere og gi service på seil, presenninger og fasongsydde trekk.

Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittel er seilmaker.

Læreplan

Læreplan i seilmakerfag

Seilmakerfaget skal bidra til å opprettholde og videreføre maritim kultur. Faget skal imøtekomme markedets behov for utvikling, produksjon, reparasjon og service når det gjelder seil, presenninger og fasongsydde trekk. Faget skal også bidra til å legge grunnlaget for yrkesutøvelse innen seilskole og båtdesign samt arbeid i chartervirksomhet og maritime bedrifter.

Opplæringen skal gi erfaring med utvikling og framstilling av håndverksprodukter basert på aktuell yrkesutøvelse innen seilmakerfaget. Lærefaget skal bidra til å utvikle håndverksmessige ferdigheter og forståelse for estetiske problemstillinger knyttet til kulturer og tradisjoner i lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Opplæringen skal bidra til forståelse for markedsmekanismer, ressursforvaltning og regelverket for helse, miljø og sikkerhet.

Opplæringen i seilmakerfaget skal legge vekt på praktisk arbeid med materialer, redskaper og teknikker. Opplæringen skal legge vekt på grunnleggende krav til profesjonell yrkesutøvelse. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittel er seilmaker.

Ta vidaregåande som voksen

Intro
Hvis du er over 25 år og ikke har fullført og bestått videregående opplæring, kan du har rett til gratis videregående. Her kan du lese mer om hvilke regler og rettigheter som gjelder, og hvordan du kan ta videregående som voksen der du bor.
Les mer om videregående som voksen

Arbeidsmarknad

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i relevante yrker.

Samarbeidsavtalar

Relevante yrke