Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid interessert meg for data og da falt valget naturlig på en utdanning innen data. Jeg liker å løse problemer og lage gode løsninger, så da falt valget naturlig på nettverksadministrator. Jeg har aldri angret på det valget. 

Bilete
Lenke
Jonina Reynisdottir
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Noe av det viktigste jeg gjør hver dag er å passe på at det ikke skal skje noe som ødelegger arbeidsnettet for de ansatte eller studentene våre. Universitetet har med sine 10.000 studenter et behov for et stabilt, sikkert og godt nett, via WiFi og kabel. Skulle det skje noe med Internettet, er det min jobb å finne ut av hva som har skjedd og hvordan vi kan fikse det.

Noen av arbeidsoppgavene jeg gjør er konfigurasjon og installasjon av nettverk, feilsøking og sjekking av logger og nettaktivitet. Jeg bidrar også mye med faglig støtte til kollegaer hvis de lurer på noe innenfor mitt fagfelt eller hvis de trenger IT-hjelp. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves at du har interessen for IT. En bachelorgrad innen IT er greit å ha, og det vil gjøre det lettere å få den første jobben. Vit også at alt skjer raskt i dataverdenen, så man må være lysten på å kontinuerlig videreutvikle seg, og lære mer. Jeg tror også at evnen til å jobbe selvstendig, like å løse problemer og å være logisk er viktig. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du ikke har en interesse for nettverk og datasikkerhet, så bør du ikke bli nettverksadministrator.

Hva liker du best med yrket?

– Det jeg liker best med yrket mitt er at fagfeltet mitt er i stadig utvikling, og det er spennende. Det er sjeldent kjedelig på jobb. Jeg får lov til å utfolde meg og gjøre noe jeg synes er veldig interessant. 

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det er mye repeterende oppgaver som tidvis kan bli litt frustrerende, dessuten er det mye møtevirksomhet, noe som kan være litt slitsomt. 

Bilete
Lenke
Jonina Reynisdottir
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det er mye samhandling med andre mennesker i denne jobben, så jeg tror det er en fordel å være litt utadvendt, slik at man klarer å jobbe med andre og spre kunnskap innenfor ditt fagfelt. Jeg tror også det er viktig å like å drive med problemløsing, da det er mange problemer som dukker opp i denne jobben. Det er også viktig å ha øye for detaljer og jobbe nøyaktig.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er massevis av muligheter hvis du først er nettverksadministrator. Man kan jobbe innenfor sikkerhet, drift, utvikling eller opplæring. Jeg tror nesten alle bedrifter trenger noen som er gode på nettverk og IT.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg antar at startlønnen er fra 400 000 kroner i året og oppover. Dette kommer an på utdanningsnivået ditt.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror de normalt sett er gode.

Tekst:
Jonina Reynisdottir