Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært glad i aktivitet og har drevet med fotball, svømming og styrketrening. Jeg vurderte ulike yrkesfag som har aktiviteter i hverdagen. Jeg er glad i å jobbe med folk, så da fant jeg ut at jeg ville utdanne meg til personlig trener. 

I tillegg mener jeg at som personlig trener er det også viktig å se hele mennesket, derfor har jeg også tatt en bachelorgrad i ernæringsfysiologi og en bachelor i psykologi. Videre er jeg også diplomert massør.     

Bilete
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som personlig trener er arbeidsdagene forskjellige. To dager i uken har jeg ingen treningstimer på formiddagene, da bruker jeg de timene til å gjøre kontorarbeid siden jeg jobber som selvstendig næringsdrivende

To ettermiddager i uken arrangerer jeg PT-grupper. PT-grupper er små grupper der jeg lager en felles agenda for treningene, men likevel følger opp hver enkelt deltaker. Jeg synes den dynamikken som oppstår i en gruppe er mest gøy, og derfor har jeg valgt å ha mest fokus på dette. Jeg har valgt å ha disse treningstimene utendørs hele året, fordi jeg tror at vi i større grad har behov for dette. 

En dag i uken setter jeg av til oppfølging av enkelte kunder som ønsker individuell oppfølging. Det kan være innendørs eller utendørs, tilpasset kundens ønsker.

Jeg jobber også som massør to dager i uken, i tillegg har jeg kunder som jeg følger opp angående kosthold. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

-Du må være villig til å ha litt usikre arbeidsdager og du må være fleksibel. Du må også være villig til å jobbe ettermiddager og kvelder, siden de fleste kundene er i jobb på dagtid og ønsker å trene etter jobb.

Det er også viktig at du liker å jobbe med mennesker, og forstå mennesker for å kunne gi den beste hjelpen.   

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Den passer ikke for dem som har behov for rutiner og som vil ha en jobb med vanlige arbeidstider. Yrket passer heller ikke for folk som har behov for en veldig forutsigbar økonomi, siden de fleste personlige trenere jobber som selvstendig næringsdrivende .

Som personlig trener er det en fordel å være utadvendt og like å jobbe tett med mennesker.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er alle de fine folkene jeg møter og at vi alle er forskjellige. Jeg valgte å flytte PT timene mine utendørs, der møter jeg mange flere forskjellige typer mennesker enn da jeg jobbet som personlig trener på treningssenter. 

Jeg er veldig interessert i hele mennesket og det er derfor jeg har valgt å utdanne meg tverrfaglig. Jeg tror det er lettere for kunden å forholde seg til én person, og at jeg kan hjelpe dem på en bedre og mer komplett måte.

Det er en stor tilfredsstillelse når jeg ser at kundene kommer i bedre form, at de forteller at de er blitt sprekere, at hverdagen er lettere og at de når målene de setter seg. Det er disse tingene som gjør at jeg elsker jobben min.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kan til tider være vanskelig økonomisk, siden jobben min er såpass uforutsigbar. Jeg får kun betalt når jeg har kunder, hvis de blir syke så får jeg ikke betalt om det er timer som må avlyses.

Heldigvis jobber mange treningssentre med et fastlønnsopplegg hvor personlige trenere får en mer forutsigbar inntekt.

Bilete
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale denne jobben for dem som har genuine interesser for mennesker og hvis du vil bidra til å hjelpe medmennesker. 

Som personlig trener jobber du ikke bare med å trene og instruere dine kunder, du må også drive med salg for å få kunder. Det betyr at du må være flink til å markedsføre deg selv. Det tror jeg ikke det er så mange som tenker på når de blir personlig trenere. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det vanligste er å jobbe som personlig trener på et treningssenter. Du kan starte ditt eget firma, og da kan du selv bestemme hvordan du vil jobbe.

Noen jobber for bedrifter, i bedriftshelsetjenesten og lignende, og andre arrangerer timer, treningsreiser og kurs, slik som meg. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er vanskelig å si hva jeg tjener, ettersom jeg ikke «bare» jobber som personlig trener, men kombinerer de ulike fagene i mitt tilbud til kundene. Det finnes personlige trenere ansatt i treningssentre som tjener 800 000 kroner eller mer.
Det er store forskjeller på hva du kan tjene, og mye avhenger egentlig av deg selv. Hvor mange timer du vil og kan jobbe, og om du er villig til å jobbe kveldstid og i ferier. 

Lønnen avhenger også hvor god du er med mennesker og hvor flink du er til å selge deg selv. Er du genuint interessert i faget, holder deg oppdatert og spesialiserer deg i noe som kanskje ikke alle andre kan, da blir du mer ettertraktet.

Jo mer kunder du får, desto mer ettertraktet du blir og jo mer kan du kreve for timene dine.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket

– Jeg tror det er gode sjanser for å få jobb. Behovet for personlige trenere blir bare større og større. I dag er det mange som slutter som personlige trenere etter få år, enten fordi de jobber ved siden av studiene eller ikke orker uforutsigbarheten. Det gjør at det hele tiden er behov for nye personlig trenere. 

Jeg tror at en endring i bransjen med en mer forutsigbar basislønn gjør at flere velger å bli personlige trenere. Jeg tror også at det blir større etterspørsel i fremtiden. De som trener vil trene mer effektivt og ha mer tilpassede treningsmetoder som personlige trenere kan tilby. 

Jeg vil anbefale denne jobben for dem som har genuine interesser for mennesker og hvis du vil bidra til å hjelpe medmennesker. 
Jeg tror det er gode sjanser for å få jobb, for behovet for personlige trenere blir bare større og større.