Hvorfor valgte du dette yrket?

– Etter ungdomsskolen var jeg skolelei og ville gjøre noe kreativt med hendene. Jeg begynte på design og håndverk og fortsatte med design og tekstil. Da forstod jeg at jeg hadde funnet noe jeg virkelig likte. Etter videregående prøvde jeg å få lærlingplass, men i Trondheim er det vanskelig og jeg valgte å utdanne meg videre. På en utdanningsmesse ble jeg kjent med SOFI fagskole. Jeg søkte meg dit og kom inn på motedesign. En av mine ambisjoner er å forlenge levetid på klær og holde de i syklusen så lenge som mulig. Mange millioner tonn klær kastes, og for meg er det gøy å reparere blant annet vintageklær for å bidra til et mer bærekraftig samfunn. 

Bilete
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er relativt nyetablert som enkeltmannsforetak og må spe på med en deltidsjobb for å få det til å gå rundt. 

Når jeg skal lage en kolleksjon starter jeg med å finne ideen til et konsept. En kilde til inspirasjon kan for eksempel Streetwear. Jeg gjør mye research og ser på former, farger, teksturer og tekstiler. Skisse og research henger nøye sammen, og jeg starter fort å skissere ideene mine. Deretter velger jeg ut hvilke antrekk jeg ønsker å jobbe videre med, og velger tekstiler og farger ut ifra helheten på konseptet. Et helt antrekk kalles en silhuett og når jeg har silhuettene klare, prøvesyr jeg i lerretsstoff og lager det som kalles en prototype. Ofte må jeg sy flere prototyper. Når jeg er fornøyd syr jeg den i valgt tekstil.

Stilen min er per i dag ikke spesielt kommersiell og jeg må tilpasse meg etter oppdragsgiverens ønsker. Jeg har en forkjærlighet for volum og annerledes design. En halv meter sleng i buksene er for eksempel noe jeg liker.

Avgangskolleksjonen min fra fagskolen ble både publisert på sosiale medier, og stilt ut på Fushion Fashion Art Festival. Det var gøy og ga meg masse motivasjon. Jeg har bestemt meg for å gå videre og ta en bachelor i mote og – klesproduksjon. Drømmen på sikt er å lansere mitt egen merke. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er vanlig å utdanne seg utenlands og det finnes mange veier til yrket klesdesigner. Jeg tok Vg1 Design og håndverk, vg2 design og tekstil og så et påbyggingsår for å få generell studiekompetanse . Jeg hadde tenkt å ta fagbrev , men fordi det var få lærlingplasser i Trondheim valgte jeg en fagskole.

Jeg kom inn på et toårig-studie i motedesign på SoFI School of Fashion Industry. I løpet av skoletiden hadde jeg, parallelt med studiene, praksis i to perioder.

Mange av mine medstudenter hadde aldri tatt i en symaskin og var heller ikke glade i å tegne. Jeg var litt begge deler og det hjalp meg veldig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for de uorganiserte. Du må forholde deg til deadlines og kunne regne ut kostnader. Har du ikke har et genuint ønske om å drive som klesdesigner, så går det ikke. Har du en drøm om å tjene mye penger i en fei, så passer dette dårlig. Du må regne med å investere penger for å kunne produsere.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å skape noe som gir reaksjoner og inspirerer andre. Jeg elsker å bruke kreativiteten min og se at det gir både meg og andre glede. Det er mange flotte mennesker i bransjen og en fantastisk verden å være i. Da jeg for få år siden flyttet til Oslo og kom inn i moteverden, følte jeg at jeg møtte et nytt univers. Det er åpent, lett å bli kjent, kreativt og stimulerende. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er lett å bli lurt fordi mange er ute etter billig arbeidskraft. De fleste har store ambisjoner, men kan ikke holde det de lover. Det betyr at jeg må være forsiktig med hvor jeg legger ned arbeidstimene. Jeg skulle ønske det var mer åpenhet når det gjelder yrkeshemmeligheter. De holdes tett til brystet, og som ny i bransjen er det ikke enkelt å finne ut hvordan jeg skal gå fram.

Bilete
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør være sulten og ha en genuin interesse for mote. Industrien er under stadig forandring og du bør være fleksibel. Det kan hjelpe at du skiller deg ut, men innenfor rammene av motebildet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan starte for deg selv, designe for andre merker, frilanse eller jobbe med kostymer TV/teater/opera. Herredesign og bunadssøm er eksempler på andre designområder.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Gjennomsnittslønnen til en designer er på cirka 500 000. Selv tjener jeg fortsatt ikke nok til å leve av det. Du må forvente å jobbe i flere år før du kan ta ut lønn som selvstendig.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det handler mye om nettverk. Du må være ivrig, frampå og vise at du vil. Du må ha en portefølje med egne jobber å vise fram. Er du flink så får du jobb.

Bilete
Lisens
1

 

Mange av mine medstudenter hadde aldri tatt i en symaskin og var heller ikke glade i å tegne.
Du må ha en portefølje med egne jobber å vise fram når du søker jobb.