Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har drømt om å drive med dette ganske lenge, og ble tidlig hekta på spillet Counter-Strike: Global Offensive. Jeg begynte å spille med kompiser, og fant ut at jeg var ganske god. Jeg har spilt på ulike lag, har etablert noen selv. I 2017 vant vi den øverste ligaen for dette i Norge. Det kan sammenlignes med et norgesmesterskap.

For meg ble spillingen en redning fra den kjipe hverdagen, det reddet meg på skolen egentlig. Som mange andre foreldre, så ønsket også mine foreldre at jeg skulle bruke mindre tid foran skjermen. Etter hvert satte de seg inn i det jeg holdt på med, og da ble de i stedet støttende og begynte å heie på meg i konkurranser.

Akkurat nå er jeg nettopp hentet inn på Team Midgard. Det tror jeg kan bli spennende. En dag håper jeg å kunne leve bare av dette og spille på et internasjonalt lag.

Bilete
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsdagen er veldig varierende. I Norge finnes nå kun to lag med profesjonelle utøvere som får fast lønn. For oss andre er lønn resultatbasert, og derfor må vi ha en annen jobb ved siden av. Jeg har en 60 prosent stilling som gate manager på Bergen lufthavn Flesland, og kombinerer dette med spillingen. Arbeidsgiveren min er heldigvis fleksibel, så jeg får fri til samlinger, turneringer og kamper.

Jeg har spilt med ulike lag i Telialigaen, som er øverste divisjon for Counter-Strike i Norge, i mange år. Jeg er ofte lagleder, og da er min jobb å sette opp taktikken før treninger og kamper. Det tar en del tid, og jeg må sørge for å fordele oppgaver i et angrep etter hvilke styrker og hva hver enkelt liker. Noen er treffsikre, andre legger opp granater, andre dyktige på å bevege seg. Det kan sammenlignes med å legge taktikk før en fotballkamp.

Det går mye tid til trening, og for det meste møtes vi virtuelt og snakker sammen via headset. Det blir mange timer med høy konsentrasjon foran skjermen, og da er det en fordel å være i bra fysisk form. Det skjerper konsentrasjonen og utholdenheten.

Av og til møtes vi fysisk. Da fokuserer vi på teambuilding, trening og bli kjent med hverandre. Vi bruker også tiden til møter og eventer med sponsorer.

Innimellom deltar vi på turneringer. Stort sett i Norge, men jeg har flere ganger også vært med blant annet i København. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– I dag fins det ett utdanningsløp på videregående for e-sportsutøvere i Norge. Det er såpass ferskt, at blant oss som nå spiller i Telialigaen er det ikke mange som har slik utdanning. Vi er selvlærte alle sammen. Jeg gikk på e-sport på Namdals folkehøgskole, men var nok allerede da såpass god at jeg ikke fikk det helt store faglige ut av det, men det kan være en god inngang.

Skal man kunne leve av å være e-sportsutøver må man først og fremst være god. Det betyr mye trening, også individuelt. Man må kunne bruke granater, sikte og skyte. Måten man beveger seg på betyr også mye, men enda viktigere enn presisjon, er god kommunikasjon med de andre i laget ditt.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Å være e-sportsutøver kan sammenlignes med andre idrettsutøvere. Så det er liten sjanse for at jeg driver på med dette når jeg blir 30 år. Jeg er allerede en veteran i dette.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg har hatt et elsk-hat forhold til spillingen. Når man ikke får det til, er det lett å bli oppgitt og frustrert. Desto morsommere er det når alt klaffer. Med erfaring skjønner man hvor viktig det er å sørge for gode pauser. Akkurat som i annen idrett må man ha hvile og restitusjon.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Som e-sportsutøver må man jobbe mye gratis før man tjener noe på det. Det kan være krevende. Det kan også være tøft når dine prestasjoner blir tema i kommentarfelt på nett. Folk forventer at man skal gjøre det bra, og når det ikke går bra kan det bli hetsing. Det er jo supportere i denne idretten også, og det kommer ikke bare konstruktiv kritikk fra dem. Det kan være et problem.

Bilete
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg tror alle kan få det til. Talent er en viktig del, men alle kan trene seg gode.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mange av e-sportsutøverne jobber til daglig innen yrker med IT. Det blir man rimelig god på etter hvert. Det kan også være muligheter på spillsentre, eller lære bort spillferdigheter til andre. Som lagspiller blir man god på kommunikasjon. Jeg har for eksempel vært tilbake på Namdals folkehøgskole, hvor jeg har holdt foredrag og bidratt til de som går på e-sportslinjen der.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er bare spillere på profesjonelle lag som har fast lønn. For oss andre er lønnen resultatbasert. Det kommer an på hvor godt man gjør det. Vi som spiller på lag får dekket utgifter til samlinger og andre ting vi deltar på, men utover det er lønnen premiepenger.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Du finner ingen utlyste stillinger som e-sportsutøver. Man blir enten spurt om å bli med på et lag, eller man kan starte lag selv. Det er samtidig voksende interesse for e-sport. Mens vi i Norge bare har to profesjonelle lag, er det veldig stort i land som for eksempel Polen. Der fins arenaer store som fotballstadioner, hvor publikum kan følge kamper. Jeg tror det kommer til å vokse i Norge og at det blir flere utøvere. Kampene i Telialigaen sendes nå på TV, og i fjor ble også e-sport et av spillobjektene på Oddsen i Norsk Tipping. Det bidrar også til å øke oppmerksomheten.

Som e-sportsutøver må man jobbe mye gratis før man tjener noe på det.
Du finner ingen utlyste stillinger som e-sportsutøver. Man blir enten spurt om å bli med på et lag, eller man kan starte lag selv.