Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er en serviceinnstilt person. Foreldrene mine er kokker og har vist meg en verden av lukter og smaker. Dette ønsker jeg å bruke. Skolen var aldri vært min greie, så jeg er glad for all den kunnskapen jeg har fått gjennom å være bartender. Et barbesøk er mye mer en servering av drink eller øl. Som bartender må jeg gi av meg selv og vise at jeg bryr meg om det kunden har å si. Noen har en hel historie å fortelle, mens andre kanskje ikke har så mye på hjertet. Sammen med gjestene løser vi ofte verdensproblemer i løpet av en kveld.

Bilete

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er daglig leder på rockepuben Lauritz bar i Tønsberg. Om vinteren holder vi åpent tre kvelder i uken og om sommeren hele uken. Jeg er altså både daglig leder og bartender. Det betyr at jeg i tillegg til å jobbe i baren driver med markedsføring, arrangementer, sosiale medier, personalansvar og drift. Jeg gjør også alt annet forefallende arbeid, inkludert rengjøring. 

Det er viktig at lokalet er representativt, og når jeg kommer på vakt sørger jeg for at alt er tipp topp før åpning. Jeg bruker fort et par timer for at alt skal være på stell. Da må også alt av garnityr, som sitron, lime og agurk være på plass og klart til bruk. Jeg fyller opp baren og passer at alt fungerer, for eksempel tappekranene for ølet. Så åpnes døren, den røde løperen er allerede rullet ut og faklene er tent. Så er det å vente på at kvelden starter. Hvor mange som dukker opp er veldig varierende. 

Jeg forsikrer meg alltid om at kundene er fornøyde med det de får servert. Sent på natten må jeg følge enda bedre med fordi folk er beruset. Det er en viktig rolle å stoppe serveringen mens leken enda er god. Om kundene er overstadig beruset må jeg be dem forlate serveringslokalet. Jeg har utviklet en strategi på hvordan jeg gjør det med en blanding av respekt og autoritet.

Vi har strenge retningslinjer og for å være skjenkeansvarlig må du ha bestått skjenkeprøven, som er en eksamen i alkoholloven. Man kan sammenligne det med å ta teoriprøven til førerkort for bil. 

Lokalet vårt kan romme opp til 120 personer. Tempoet er høyt når det står på som verst, og da har jeg det best. Når jeg stenger tar det par timer å lande. Vi har en liten scene og som byens rockebar og målet mitt er å kunne gi alle en naturlig og hyggelig møteplass.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg startet i servicebransjen som 13-åring og har jobbet framfor å ha fritid. Etter videregående på danselinjen fikk jeg muligheten til å jobbe som danselærer, med selskapsservering og servering hos Hurtigruten. Jeg fikk etter hvert rollen som daglig leder på kafeen på Slottsfjellet. og tok året etter over samme rolle på Seterkafeen på Slottsfjellet. Selv om man bare jobber som bartender og ikke står ansvarlig, så er det smart å ha bestått eksamen i alkoholloven. Det gjør at du blir tryggere på deg selv og du er mer attraktiv på jobbmarkedet. 

Det kreves ingen formell utdanning for å jobbe som bartender. Du kan ta bartenderskolen, å gå på ulike kurs for å lage drinker, men mange er som meg selvlærte. Mange av dem som jobber som bartendere har startet som servitører.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er et veldig aktivt yrke med mye gåing, ståing, og lange arbeidsnetter. Liker du ikke å tilfredsstille, vaske og rydde etter andre så passer ikke dette yrket. Du må kunne ta det som skjer med en klype salt og ikke la det blir en nedtur.

Hva liker du best med yrket ditt?

– De gode samtalene. Jeg lærer mye. Det beste må være at når jeg åpner døren for kvelden, så aner jeg ikke hva som kommer til å skje, eller hvem jeg kommer til å møte.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– At jeg ikke klarer å gjøre alle fornøyd.

Bilete
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Sosiale og utadvendte folk. Kunnskap om smak, lukt og kombinasjonen av disse gjør det enklere å gjøre kundene fornøyde. Ikke være redd for å gi av seg selv og være midtpunkt. Yrkesstolthet, stå på-vilje og å ikke være hårsår er viktige egenskaper. Det kan bli mange typer dilemmaer med berusede gjester og du må kunne si ifra når nok er nok. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe på restaurant, hotell, på båt eller drive bar. Er du flink kan du fort klatre i hierarkiet. Mange er bartendere ved siden av studier. Det er en nyttig ballast å ha med seg videre i livet.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Minstelønnen i yrket ligger på nesten 270 000 kroner i året, men for å kunne jobbe som bartender må man være 20 år. Da har man fort fått med seg noen års arbeidserfaring og timelønnen er litt høyere. Tipset kommer på toppen, men den må vi dessverre også må skatte av.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Har du alle egenskapene er sannsynligheten for å få jobb ganske stor. Du må ville og være sulten på å lykkes. Din personlige utstråling og energi er avgjørende for å få jobb.

Din personlige utstråling og energi er avgjørende for å få jobb.
Det er et veldig aktivt yrke med mye gåing, ståing og lange arbeidsnetter.
Du kan ta bartenderskolen, å gå på ulike kurs for å lage drinker, men mange er som meg selvlærte.