Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg vokste opp med fiske, med en far fra Austevoll, og den eldre broren min som begynte å jobbe på fiskebåt. Vi fikk alltid Illustrert Norsk Skipsliste til jul da vi var yngre, så interessen startet tidlig. 

Jeg var tiltrukket av spenningen og jakten, og det at du må sørge for din egen lønn. Jeg hørte historier om store kast, om dyktige baser fra tidligere, og syntes det hørtes veldig spennende ut. 

Bilete
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det er veldig varierte dager. Når vi er ute på feltet og jakter etter fisk må vi noen ganger jobbe lenge for å få fangst. Andre ganger drar vi rett ut og laster, og går inn og leverer.

Som bas er jeg sjef for alt som heter dekksoperasjoner. Jeg skal finne fisken, estimere mengden og se på hvilken måte vi skal få tak i den. Jeg vurderer om vi skal bruke not eller trål, og det kommer an på mengde fisk og hvilken type fisk det er. Skipper og bas har også ansvar for at not og trål går ut på en riktig og sikker måte. Vi har stort fokus på å få fisken om bord raskest og mest mulig skånsomt. Det gir best mulig kvalitet, som igjen skal gi oss et godt rykte, slik at vi får best mulig betalt for lasten vår. Når fisken er pumpet om bord legger vi den i vann og saltvann som er kjølt ned til minus 1,5 grader for å bevare kvaliteten. En viktig del av jobben er å være med på å holde det rent og fint om bord. Jeg er med på å utføre vedlikehold, utbedringer og vasking. Vi har også jevnlige øvelser, det er et stort fokus på sikkerhet om bord. 

Vi må hele tiden holde bruket, altså fiskeredskapene, i tipp topp stand for å tåle enorme påkjenninger fra vær og sjø og store mengder fisk. Om det skjer noe må du som bas kunne vedlikeholde og fikse det. Noen ganger er vi flere døgn fra land, og da må du gjerne improvisere og få ting til å fungere best mulig, slik at det er mulig å få last i båten. Det er store verdier på spill, og vi må finne gode løsninger for å drive effektivt og berge last og fangst. 

I tillegg er det mange rapporter og papirarbeid som skal følges opp, både til norske og utenlandske myndigheter, kystvakt, rederi. Det samme gjelder for sikkerhetssystemer, vedlikeholdssystemer og annet.

Båten jeg jobber på er 80 meter lang, og var ny i 2015. Det er ikke spart på noe om bord, og vi har mye avansert utstyr og teknologi. Vi er et havgående fartøy og fisker i et stort område, fra Barentshavet mot grensen til Russland, ved Island, Grønland, vest av Irland, i Nordsjøen, den engelske kanal og Skagerrak. Det er veldig spennende å jobbe i så mange ulike områder, og det er alltid noe nytt å oppleve.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er ulike veier inn i yrket. Jeg startet med Vg1 naturbruk og Vg2 fiske og fangst på videregående, og fikk deretter læreplass på en fiskebåt. Da fikk jeg kystskippersertifikat.

Senere har jeg tatt to år på teknisk fagskole, og fått D1 skippersertifikat.

Som bas er du ofte styrmann eller overstyrmann, og trenger sertifikat for det. Du må minimum ha D3 fiskeskippersertifikat. 

Som styrmann på båter over 70 meter må også du ha farledsbevis for området der du skal seile. Jeg har for hele norskekysten. Dette må fornyes jevnlig. Du trenger også oppdaterte sikkerhetskurs og medisinkurs, litt etter hvilke ansvarsområder og oppgaver du har om bord.

Som bas bør du også ha IT-kunnskaper. Du skal sende inn rapporter, følge opp mye elektronisk og lese deg opp på regelverk. 

Du må være fysisk i stand til å kunne ta i et tak, samt ta raske og rette avgjørelser.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du ikke er i fysisk og psykisk form kan dette være et vanskelig yrke. Du må kunne stå lange økter, og være fysisk i stand til å kunne ta i et tak. Du må også være forberedt på å jobbe i all slags vær og forhold, for eksempel i Barentshavet når det er minusgrader og mørkt hele døgnet. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det er friheten. Du er din egen herre, og er med på å sikre din egen lønn. Det er en god følelse når du har kjempet hardt for å få fangst, og får gode resultater. Når vi har gjort et bra kast og hører det enorme bruset fra 700–900 tonn makrell langs skutesida er det virkelig et adrenalinkick.

På en fiskebåt får du utfordre deg selv i alle slags forhold, og det gjør følelsen ekstra god de dagene du seiler hjem i fint vær med fullastet båt. Når jeg er hjemme noen uker kan jeg bli rastløs. Sildelag-appen er den første jeg sjekker om morgenen. Der kan jeg se hva som er fisket og hvor, og hvordan prisene er. Du blir litt hektet på dette yrket!

Det er bra at vi jobber med mat, det er en fremtidsrettet næring. En annen ting er det gode arbeidsmiljøet om bord. Vi kommer tett på hverandre, vi blir som en familie om bord. I tillegg er vi gode venner og konkurrenter med mange kollegaer på andre båter.

Det er også noen fantastiske naturopplevelser, med flotte soloppganger og solnedganger, og vi ser ofte dyr som hval, sel og ørn. Som fisker har du mye fri, og i friperiodene har du tid til familie, fritidsinteresser eller du kan jobbe litt ekstra om du vil.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er savnet etter familien når du er ute. Du får ikke vært med på alt som skjer, og når du har unger går du glipp av en del. Men det er jo en del av yrket, og noe en er innstilt på. 

Bilete
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må kunne stå på og trives med å jobbe hardt i perioder. Det er viktig å kunne jobbe sammen med andre, og lære å lytte. Du må være ydmyk overfor dem som har mye kunnskap og erfaring.

Om bord har vi egen lugar med dusj og toalett, men det er uansett viktig å være en sosial person, du tilbringer jo mye tid tett på andre. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Som fisker har du en allsidig bakgrunn og erfaring, og hvis du er styrmann og bas kan du gå videre til skipper. Jeg er skipper nå, samtidig som jeg seiler som bas i friperiodene mine. Det er også mulig å jobbe i Fiskeridirektoratet, Sjøfartsdirektoratet eller Havforskningsinstituttet. Noen begynner å jobbe på fiskemottak, ved trålbøteri og notbøteri. Det er mange muligheter.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer etter hvor du jobber, hvor mye ansvar du har, og hvordan fisket er. Men en fisker ligger gjerne rundt 1 million kroner i årslønn. For å tjene den millionen kan du ikke stå med lua i neven, du må stå på og jobbe.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Du må stå på og jobbe for det. Det er litt som en fotballspiller som trener ekstra mye. Som fisker kan du også gjøre en ekstra innsats og lære deg mer om faget. Hvis du er interessert og står på så er det nok stort sett sånn at de som vil ha jobb får jobb. 

Jeg var tiltrukket av spenningen og jakten, det at du må sørge for din egen lønn.
Jeg skal finne fisken, estimere mengden og se på hvilken måte vi skal få tak i den.
Det er ulike veier inn i yrket. Jeg startet med VG1 naturbruk og VG2 fiske og fangst på videregående.
Du må være fysisk i stand til å kunne ta i et tak, samt ta raske og rette avgjørelser.