Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var ikke planen. Jeg har alltid vært musikkinteressert, så jeg jobbet på konsertstedet Hulen mens jeg studerte geologi på Universitetet i Bergen. Der kom jeg i kontakt med musikkbransjen. Jeg ble kjent med husets teknikere og fattet interesse i lys. Resten er historie.

Bilete
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Ingen dager er like. En dag kan starte i Grieghallen for teknisk gjennomgang av kommende arrangementer på huset. Deretter kan jeg gå over Peer Gynt-salen før kveldens arrangement og sjekke at alt er i orden. Senere på dagen må hovedsalen rigges fra orkesterscene til sort inndekning for kveldens konsert. Lysriggen startes, jeg ser over at alt virker som det skal og bandet rigges på plass. Jeg må fokusere og programmere lyskasterne før konserten starter. Etter konserten skrur jeg lysriggen av og arbeidsdagen er over. 

En annen dag kan være helt annerledes, der jeg sitter på kontoret og jobber med kommende prosjekter. Da er det min jobb å booke utstyret, personellet og annet som trengs, i samråd med kundens krav.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– I dag finnes det ingen egen lysteknikerutdanning i Norge. En fin vei inn til yrket er elektrikerfaget på videregående, men det er ikke et krav. Mange lysteknikere har gjerne startet med å jobbe på ungdomsklubber og studentsteder, skaffet seg erfaring og jobbet seg oppover. Har man interesse for spill, video, redigering eller programmering, er det nyttig. Dette er et fag som krever at man er både systematisk og kreativ. I tillegg er det til tider fysisk krevende.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Liker du ikke en hektisk hverdag, passer nok ikke lysteknikeryrket for deg. I jobben min er også det mye rigging av utstyr. Det krever at man liker fysisk arbeid. Derfor passer det ikke å bli lystekniker for dem som har for eksempel ryggplager. 

Hva liker du best med dette yrket?

– Det jeg liker best med å være lystekniker er å kunne løse komplekse oppgaver sammen med gode kollegaer, og at jeg alltid blir kjent med nye mennesker. Det at jeg har muligheten til å styre min egen hverdag såpass mye gjør at dagene varierer veldig. 

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det jeg liker minst må være arbeidstidene. Det er mye kvelds- og helgearbeid. 

Bilete
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Man bør være utadvendt, disiplinert og selvgående. I tillegg er utholdenhet og stå-på-vilje et must. Det å ha en interesse for det visuelle er en stor fordel, og er man litt «nerd» er det bare bra. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Lysdesign, programmering og systemteknikk er eksempler på retninger man kan spesialisere seg innen. Man kan også bli prosjektleder og jobbe med bestillinger fra kunder.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Er man frilanser er lønnen basert på en dagsrate som ligger rundt 4000–6000 kroner per dag. Har man fast jobb i et firma eller kulturhus, lønnes man etter avtale. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Så lenge man viser innsatsvilje, kreativitet og stiller opp er det gode sjanser for å få jobb som lystekniker. Det er viktig å huske på at de aller fleste i denne bransjen har «gått gradene», og gjerne startet på det lokale spillestedet, i et band eller et teater. 

Man bør være utadvendt, disiplinert, selvgående og i god fysisk form.
En fin vei inn til yrket er elektrikerfaget på videregående, men det er ikke et krav.