Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært glad i å skrive og var tidlig opptatt av ord og historier. Som barn så jeg alltid på den årlige prisutdelingen i reklamebransjen, Gullfisken, og fikk fort en drøm om å en dag vinne den. Men jeg ville også bli forfatter. Da jeg studerte på Westerdals fant jeg ut at det var idéarbeidet jeg likte best, og ikke de lange skjønnlitterære tekstene. Jeg ville jobbe mer med kreative løsninger på eksisterende problemer, og det er akkurat det jeg driver med nå. 

Bilete
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag for meg starter med et felles morgenmøte med kollegaer, der vi går gjennom status på alle prosjekter. Etter det er kan det være møter med kunder som ønsker seg en radiokampanje, hvor de enten skal bygge merkevare eller selge et produkt. Det blir da vår oppgave å skrive idéer til dette. 

Hvis det ikke er kundemøter eller presentasjoner så jobber jeg gjerne med research og idéer til andre kampanjer. Eller så er jeg i studio og spiller inn lydskisser på idéene vi har skrevet. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Hvem som helst kan kalle seg tekstforfatter, men de aller fleste i bransjen har gått tekstforfatterlinjen på Westerdals eller en annen kreativ skole. Jeg har for eksempel møtt en tekstforfatter som egentlig er utdannet frisør, men den enkleste veien inn i bransjen er å gå på skole.

For å kunne bli tekstforfatter må man først og fremst like å jobbe med tekst. I tillegg er det essensielt med en god fantasi, og det kunne sette seg inn i ting som man ikke alltid synes er like spennende. I min jobb lager vi blant annet reklamekampanjer for bank og finansbransjen. Det er ikke det morsomste jeg vet, men jeg må lese meg opp på temaet for å kunne skrive en god reklame om det.

Hvem passer ikke dette yrket for?

 – I denne jobben sitter mye foran en datamaskin. Er man en person som lett blir rastløs og trenger å gjøre noe fysisk, er nok ikke tekstforfatter det ideelle yrket. Og heller ikke hvis man synes det er flaut og skummelt å stå foran klassen å lese en stil høyt. Man må tåle en del kritikk og tilbakemeldinger på arbeidet man gjør, og det kan være vanskelig. 

Hva liker du best med dette yrket?

– Det aller beste ved denne jobben er å finne på nye idéer og ha det gøy i idéprosessen. Det finnes ingen regler når vi driver med idémyldring. Også er det selvfølgelig ekstra moro når vi kommer med idéer som kundene elsker! 

Hva liker du minst med yrket ditt?

 – Det jeg liker minst er det hodet «alltid» er på jobb. Det er ikke slik at hjernen skrur seg av klokken 16.00, for de fleste idéene kommer faktisk når man ikke er på kontoret. Man kan få en idé i dusjen, eller når man legger seg. 
Skrivesperre og idétørke er heller ikke spesielt morsomt når det nærmer seg deadline. 

Bilete
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale å bli tekstforfatter om man liker å skrive og er glad i å leke med ord. Man bør være ganske idésterk, og kunne se etter løsninger. Folk som alltid ser etter muligheter for å gjøre noe bedre, enten det er i en tv-serie eller en reklamekampanje, passer gjerne til dette yrket. De med løpsk fantasi som kommer med idéer som ingen har hørt for, er typene for denne jobben. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er ikke så vanlig å videreutdanne seg i dette yrket, men mange går fra den ene bransjen til den andre. Man kan bli idéutvikler i TV- eller teaterbransjen, manusforfatter, eller drive med regi som meg for eksempel. Noen driver også med oversetting. 

Det er også et viktig poeng at tekstforfattere er nyttige i andre stillinger også. I reklamebransjen lærer man seg for eksempel å bygge en merkevare, noe som er en fordel i mange forskjellige yrker. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg vil si at en startlønn på omtrent 350.000 kroner i året er ganske vanlig. Blir man flinkere, får mer å vise til og vinner priser, kan lønnen bli en god del høyere. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Selv om det finnes få jobbannonser ute for tekstforfattere, er det ikke umulig å få jobb. Skolene har gode utplasseringsordninger og mange får jobb etter dette. Har man lyst og elsker det man driver med så finnes det alltid muligheter.

De aller fleste i bransjen har tatt en kreativ utdanning.
Man må tåle en del kritikk og tilbakemeldinger på arbeidet man gjør, og det kan være vanskelig. 
Også er det selvfølgelig ekstra moro når vi kommer med idéer som kundene elsker!