× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrettfoto av bokhandler Magne Julin Vik-Mo foran bokhylle.

YrkesintervjuBokhandler favoritt ikon

Magne Julin Vik-Mo var fast kunde på bokhandelen Norli i Bergen. Nå har han jobbet elleve år i den samme bokhandelen.

Magne Julin Vik-Mo
39 år
Bokhandler
Norli Strandgaten, Bergen

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid lest mye. Før reiste jeg inn til Bergen bare for å gå i bokhandlene her i sentrum. De hadde mer utvalg av litteratur enn det som fantes der jeg er fra. Da jeg skulle flytte inn til byen for å begynne å jobbe, falt det ganske naturlig å søke på den største bokhandelen i byen. Nå har jeg har jeg jobbet her i elleve år. 

bokhandler_sigrideriksen.jpg

Bokhandler Magne Julin Vik-Mo setter inn bøker i bokhylle.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Man skulle gjerne tro at det å jobbe i en bokhandel betyr at dagene er veldig rutinepreget, men det stemmer ikke. Vi har gode rutiner i bunn, men det er stor variasjon i det daglige likevel. Det går jo så klart en del i kundebehandling i løpet av en dag. Jeg passer også på hvordan varer skal stå i butikken, slik at butikken viser stor bredde av litteratur og hva som er aktuelt. Jeg gjør varebestillinger på ulike varer, og holder det rent og ryddig. I tillegg holder jeg meg oppdatert på bokanmeldelser i media, litterære merkedager og kampanjer i bokhandelen. Noen ganger holder jeg kveldsarrangement med ulike tema. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– En bokhandler må først og fremst ha en interesse for bøker. Mange går det som heter Fagskolen for bokbransjen, som er et deltidsstudie over ett år. Likevel er ikke dette et krav for å kunne jobbe som bokhandler. Personlig har jeg ikke fagskole, men havnet likevel i dette yrket fordi jeg har en stor interesse for bøker og har opparbeidet meg erfaring fra bokhandelen over flere år. For å kunne jobbe i en bokhandel må man være glad i å formidle. Man skal kunne formidle en stor variasjon av litteratur, og ikke bare én type bøker. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er kanskje lett å tro at man må være utadvendt og ekstrovert for å jobbe i bokhandel. Så klart er det å kunne snakke med mennesker et krav, men lesing er jo i hovedsak en «inni-seg»-aktivitet, og om man er introvert eller ekstrovert spiller ganske liten rolle i dette yrket. Jeg vil si at fleste med bokinteresse vil kunne jobbe som bokhandler. 

Hva liker du best med dette yrket?

– Det jeg liker best med å være bokhandler er alle de interessante spørsmålene kundene stiller. Og det at det alltid kommer nye, spennende bøker. Det finnes så utrolig mye litteratur, både norsk og internasjonalt. Sesongene varierer også veldig i bokhandelen, det er noe jeg synes er spennende. Vi har også arrangementer utenom vanlig åpningstid, som kan være både givende, festlig, alvorlig og lærerike. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst, er vel at man er litt «utsatt» i posisjonen som kundebehandler. Blant alle kundene man møter i løpet av en dag, er det kanskje noen som har en dårlig dag de tar utover oss som står på andre siden av disken. Jeg har for eksempel opplevd kunder som blir sinte fordi de må betale for en plastpose. 

bokhandler_sigridheggeeriksen.jpg

Bokhandler Magne Julin Vik-Mo står bak disken og pakker inn en bok.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg anbefaler denne jobben for alle som har stor interesse for bøker og som er glad i å jobbe med folk.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som bokhandler kan man også jobbe i forlagsbransjen med kjøp og salg. Ved å ta et år på fagskole får man innblikk i flere ledd i bokverdenen, noe som er gunstig i forlagsbransjen. Man kan også jobbe på bibliotek.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er veldig vanskelig å si, men som bokhandler er det normalt med en gjennomsnittlig norsk arbeidslønn, omtrent 400.000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

 – Det kan variere fra bokhandel til bokhandel. Norli er jo kjeden med flest butikker i Norge, og det er mange som kan tenke seg å jobbe hos oss. Det å få en heltidsstilling kan være vanskelig, og mange starter med mindre stillinger og får heltid etter hvert.

Tekst:
Sigrid Hegge Eriksen
    • Man må være glad i bøker og mennesker i denne jobben.
    • Mange går det som heter Fagskolen for bokbransjen, som er et deltidsstudie over ett år.
    • Man skal kunne formidle en stor variasjon av litteratur, og ikke bare én type bøker. 

Yrkesbeskrivelser