Hvorfor valgte du dette yrket?

– Helt fra jeg var bitte liten har jeg vært veldig redd for brann. Jeg vet ikke hvorfor, men kanskje fordi vi opplevde at et nabohus brant ned. Jeg forsikret meg alltid om at stearinlys var slukket om kvelden. Jeg har altså vært opptatt av å forebygge brann helt siden jeg var liten. Da jeg gikk på ungdomsskolen var jeg usikker på hva jeg ville bli, men tok det som da het allmennfag, og tenkte at jeg kunne velge senere.

Etter videregående gjennomførte jeg førstegangstjeneste i militæret ved NATO-basen i Stavanger. Jeg var den første kvinnelige røykdykkeren der. Jeg likte det så godt at jeg bestemte meg for at jeg ville jobbe videre med dette. Sjefen min i militæret var branningeniør, og anbefalte meg å ta samme utdanning. Jeg var veldig bevisst på at det var i brannvesenet jeg ønsket å jobbe når jeg var ferdigutdannet.

 

Bilete
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Ingen arbeidsdag er lik. Jeg jobber med veldig mye forskjellig og har egentlig ganske mye frihet til å forme min egen arbeidsdag. Vi er fem inspektører som jobber her. Vi utfører litt ulike oppgaver, sånn at vi får dekket mest mulig. Vi jobber ofte i team i ulike prosjekter.

Målsettingen er hele tiden å redde menneskeliv. Det forebyggende arbeidet bidrar til det. Her ved brannstasjonen arbeider vi med ulike fokusområder. Vi ser etter hvor det er risiko, hvor det brenner, og styrer ressursene våre etter det. Nå har vi et prosjekt der vi fokuserer på risikoutsatte grupper, og på å få ut informasjon til dem.

Jeg driver med informasjon og opplæring, og nå etterpå skal jeg ha et kurs om brannsikkerhet for flyktninger. Vi har blant annet opplæring av barn og ungdom, samt skoleundervisning for alle sjetteklassinger her i Haugesund.

Vi fører også tilsyn med skoler, sykehus, hoteller, barnehager, store kantiner og kjøpesentre. Vi skal passe på at de følger loven når det gjelder brannsikkerhet.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– En mulighet er å ta en bachelor som branningeniør ved Høgskulen på Vestlandet her i Haugesund, som jeg gjorde. Det finnes også andre studier, som samfunnssikkerhet, bygningsingeniør og annet som kan være aktuelt.

Jeg synes også det er viktig å nevne muligheten for utveksling under studiene. Jeg tok et semester i Australia, og det var utrolig lærerikt å se hvordan de jobber der. Jeg vokste mye på det året, og kan virkelig anbefale det til andre.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette yrket passer for alle. Det er en jobb der arbeidsgiver kan tilrettelegge, og det er ingen fysiske krav for å bli branningeniør.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg har vært i brannvesenet i 13 år, og kunne aldri tenkt meg å bytte det ut. Jeg gleder meg til å komme på jobb hver eneste dag, og får virkelig jobbe med det jeg brenner for: samfunnssikkerhet, det å ta vare på befolkningen, og bidra til en tryggere hverdag. Det betyr noe, og oppleves veldig meningsfullt.

Det er også et veldig godt arbeidsmiljø. Det er noen på jobb 24 timer i døgnet, og fører til et utrolig godt miljø. Selv om min avdeling har vanlige kontordager, setter det sitt preg også på vårt arbeidsmiljø.

Det er to avdelinger her som på jobber på hver sin side. Min avdeling har fokus på forebygging, mens de som jobber med beredskap slukker brann. Vi utfyller hverandre og jobber veldig godt sammen.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg kan virkelig ikke sette fingeren på noe.

 

Bilete

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Vi skal formidle et budskap, og det mest grunnleggende er å kunne kommunisere, og trives med formidling. Du må like godt å jobbe i team, for vi jobber ofte sammen i prosjekter. Det er samtidig viktig å kunne jobbe selvstendig og trives med ansvar.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som branningeniør kan du egentlig velge og vrake innenfor brannvern, og jobbe i mange ulike stillinger. Du kan både forebyggende og med beredskap, eller som brannrådgiver. Du kan jobbe i konsulentbransjen, offshore, i byggebransjen eller med eltilsyn. Det finnes også stillinger i store bedrifter som Aibel, eller i det offentlige, som Statens vegvesen og Arbeidstilsynet.

Det er mulig å ta videreutdanning. Jeg har en master i samfunnssikkerhet fra Universitetet i Stavanger, og videreutdannet meg samtidig som jeg jobbet fulltid. Arbeidsgiver har lagt veldig godt til rette for det.

Du kan ta master samfunnssikkerhet, eller bygge på med andre fag som HMS, økonomi og ledelse. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Som branningeniør er du individuelt lønnet, og lønnen varierer etter erfaring, kompetanse, innsats og ansvar. Det varierer også etter hvor i landet du jobber, og hvilken arbeidsplass. Det er derfor vanskelig å si noe konkret. Men en begynnerlønn i kommunal sektor starter på omring rundt 500 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Du må nok være forberedt på å flytte på deg når du er nyutdannet, for det er mange om beinet om du ønsker å jobbe i brannvesenet. Men du kan jobbe med mye forskjellig, og det bør være gode muligheter for den som er villig til å søke ulike bransjer i starten.