× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Bildet viser advokat Sanda Dueland. Hun er iført svart genser, og er avbildet fra livet og opp.

YrkesintervjuAdvokat favoritt ikon

– Jeg var skikkelig nervøs de første gangene jeg skulle i retten, men det er mindre skummelt enn jeg trodde, sier advokatfullmektig Sandra Dueland.

Sandra Dueland
26 år
Advokatfullmektig
Advokatfirmaet Eurojuris, Haugesund

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er ikke en av dem som alltid har vært bestemt på å bli advokat. På slutten av videregående visste jeg ikke helt hva jeg ville videre, men jeg likte samfunnsfag, å lese, og var samfunnsengasjert. Jeg tenkte at jeg kunne prøve å studere jus. Det viste seg at jeg likte det veldig godt. En hører jo mye om hvor krevende studiene er, og det er klart det er mye jobb. Men jeg opplevde det ikke som så tøft. Så lenge du liker å lese og har litt struktur går det bra! 

img_7271.jpg

Bildet viser advokat Sandra Dueland uten for rettslokalene til Haugaland tingrett og Gulating lagmannsrett. Hun er iført svart genser og rødt skjørt med hvitt mønster, og kommer ut av døren til rettslokalet.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det er veldig variert. Jeg jobber med næringsliv og dagen består av en kombinasjon av møter, lesing og jobbing foran PC. Det er mye dialog via e-post med klient og representant for motpart, og mye av dagen går med til kommunikasjon. 

Vi går også i retten og forliksrådet. Spesielt de første gangene jeg skulle i retten var jeg veldig nervøs, men det er faktisk en god stemning i rettslokalet. Det er veldig formelt, men det er jo alminnelige folk som er der, og det er ikke i nærheten av så skummelt som en kanskje forestiller seg på forhånd.

Jeg er også såkalt jobbcoach her lokalt, noe som betyr at jeg av og til besøker skoler og forteller om yrket mitt. Mange ungdommer har sett tv-serier fra advokatmiljøer, og jeg kan si at virkeligheten er ganske annerledes enn på tv. Det er ikke så dramatisk, men veldig spennende og allsidig.

Her hvor jeg jobber har vi også en gruppe som jobber med barnevern og straffesaker. De har også veldig mye klientkontakt, er i møter og i retten.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli advokat må du ha en master i rettsvitenskap fra universitetet i Oslo, Bergen eller Tromsø. Etter fem års studier er du jurist. For å møte i retten må du ha advokatbevilling. For å få det må du være advokatfullmektig i to år, og da arbeider du under en advokat. Det stilles også en del andre krav, som prosedyreerfaring fra retten, for å få advokatbevilling. 

Jeg har snart vært advokatfullmektig i to år, og begynte utdanningen min med en bachelor i rettsvitenskap ved Universitet i Stavanger, før jeg tok siste del av utdanningen ved Universitetet i Bergen. Dette er en litt ny ordning, og det er viktig å være klar over at du ikke har noen garanti å komme videre på masterstudium etter en slik bachelor. Så om du vurderer dette må du sette deg godt inn i hvilke regler og ordninger som gjelder, for de kan endre seg. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg kommer ikke på noe som kan hindre deg i å jobbe som advokat. Det er jo ikke et fysisk yrke, og kan utføres med ganske få begrensninger. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det kjekkeste er at det er så variert. Jeg liker veldig godt at jeg får jobbe med mennesker, ikke bare saksbehandling. Samtidig er det å lese seg opp, skrive og gå i dybden en viktig del av arbeidet, og den kombinasjonen liker jeg godt. Jeg lærer noe hele tiden, treffer masse folk i alle slags situasjoner, både vanskelige og gode. Det kan være krevende, men også spennende. Det er også et veldig sterkt fagmiljø, og jeg lærer noe nytt hele tiden.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg kommer ikke på så mye, for jeg trives veldig godt. Det kjedeligste er kanskje mer praktiske oppgaver som fakturering. 

img_7260.jpg

Bildet viser advokat Sandra Dueland på kontoret sitt. Vi ser henne fra siden, og hun sitter foran PC-skjermen og jobber. Hun er iført svart genser og er avbildet fra livet og opp.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør like å lese og være litt teoretisk anlagt for å komme gjennom studiene. Når du jobber som advokat er det egentlig så mange muligheter at yrket passer for de fleste. Det er ulike fagområder, og et vidt spekter av oppgaver. 

Om du vil jobbe med for eksempel barnevern og strafferett må du ha gode sosiale evner, kunne møte mennesker i vanskelige livssituasjoner, og du er ofte i retten. Du må være trygg på deg selv, kunne snakke i store forsamlinger og ha gode evner til å ta vare på andre. Hvis du er mer interessert i spesielle fagområder, for eksempel merverdiavgift, kan du grave deg ned i problemstillinger og bli spesialisert på dette. 

Hvis du liker å lese, lære for å forstå bredt og ikke bare pugge, så er jus veldig interessant. Det er et typisk modningsfag. Jeg begynte å studere rett etter videregående, og tenker at om jeg hadde ventet noen år, hadde det gjerne vært enda lettere å studere, for her er erfaring verdifullt. 

Jeg synes det er viktig å frem at jus passer for mange, det er absolutt rom for å ikke være en typisk student med generasjoner av advokater i familien. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det er egentlig uendelig med muligheter, du kan jobbe innen mange fagområder og på forskjellige arbeidsplasser. I det offentlige finner du advokater i kommuner, NAV, vegvesenet, i politi og domstoler, for å nevne noe. I privat næringsliv er det mange stillinger, noen jobber som advokat i selskaper, eller du kan jobbe i et advokatfirma. Du kan nesten jobbe overalt. Jus er en veldig generell utdanning, litt som økonomi, og kan brukes til mye. Du kan nesten jobbe hvor som helst, og med hva som helst.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er ekstremt varierende, det er kanskje et av de yrkene med størst spenn i lønn. Lønnen kan variere mye etter hvilken type jobb og ansvar du har, og om du er medeier i et firma. Noen får provisjonslønn, andre fastlønn.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– De tror jeg er veldig gode. Jeg har ikke hørt om noen av de jeg studerte med som ikke har fått relevant jobb. Det er mange muligheter, og de fleste får jobb selv om du kanskje ikke får drømmejobben med én gang.

 

Tekst:
Elin Tollevik Garvik
    • Jus er en veldig generell utdanning, og kan brukes til mye.
    • Jeg liker veldig godt at jeg får jobbe med mennesker.
    • Du bør like å lese og være litt teoretisk anlagt for å komme gjennom studiene.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser