× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Bildet viser kiropraktor Tom Andre Hauge. Han er avbildet fra livet og opp, og er iført en svart T-skjorte. Han står i gangen på klinikken der han jobber.

YrkesintervjuKiropraktor favoritt ikon

– Det er et yrke der jeg kan kombinere interessen for idrett og fysisk aktivitet og det å få jobbe tett med mange ulike typer mennesker, sier Tom Andre Hauge.

Tom Andre Hauge
33 år
Kiropraktor
Klinikk Selsaas, Haugesund

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg satset på fotball da jeg var yngre. Det ble veldig mye trening, og en del feiltrening. Jeg var plaget med strekkskader, og hadde også en prolaps i korsryggen. Da fikk jeg god veiledning og hjelp av en kiropraktor. Jeg fikk hjelp til å trene rett, noe som igjen hjalp på ryggen. Men i utgangspunktet var det lærer jeg tenkte på å bli. Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker, og tok en bachelor i idrett og jobbet som lærer. Det var kjekt, men jeg syntes det var vanskelig å følge opp hver enkelt i en stor klasse. Dermed studerte jeg videre til kiropraktor. Det er et yrke der jeg kan kombinere interessen for idrett og fysisk aktivitet og det å få jobbe tett med mange ulike typer mennesker. Jeg brenner også veldig for folkehelse, og for å gjøre noe med at det er for mye stillesitting i dag. Små grep kan gjøre stor forskjell. 

img_6867.jpg

Kiropraktor Tom Andre Hauge står bøyd over en pasient som ligger på sin venstre side på behandlingsbenken, og jobber med pasientens høyre fot.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg pleier å komme på jobb 15–20 minutt før første pasient. Jeg tar en kaffe, og forbereder meg på hvilke pasienter som venter. Jeg sjekker journaler, går gjennom hva som er planlagt og forbereder gjerne treningsprogram. Har jeg tid tar jeg en prat med kollegaer før jeg setter i gang med behandlinger. 

Når en pasient kommer inn snakker vi først litt om hvordan det går: Er han eller hun bedre eller verre? Har de noen spørsmål? Så er det behandling, vi går gjennom øvelser og legger en plan fremover. Ofte får pasienter øvelser de skal gjøre selv til neste gang. Vi har et eget treningssenter her på klinikken, der jeg kan veilede pasienter på teknikk og trening. Mange forbinder kiropraktorer med at vi “knekker” rygger og nakker, men vi arbeider med hele muskel- og skjelettsystemet. Det er nok mest rygg - og nakkeproblematikk vi får inn, men også mye annet, som kneskader, hodepine og svimmelhet. Jeg har gjerne mellom 10 - 15 pasienter pr dag. Dette varierer, og ofte er det sånn at dess lenger du har jobbet med dette dess flere pasienter har du. Jeg driver mitt eget enkeltpersonforetak, og leier meg ut til klinikken. Jeg tar meg av regnskapet selv, ordner med utstyr som må kjøpes inn og andre praktiske ting.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det finnes ikke kiropraktorutdanning i Norge foreløpig. Derfor må du utenlands. De fleste steder er dette en femårig masterutdanning. Jeg studerte ved Bournemouth University i England. For å komme inn her var det blant annet krav til to realfag fra videregående, og vi måtte gjennom en intervjurunde ved skolen i tillegg til å ha en anbefaling fra tidligere arbeidsgiver, idrettslag eller andre som hadde kjent oss personlig over lengre tid. Jeg tok jo en bachelor i idrett her hjemme før utdanningen i England, og studiene var mye tøffere i England. Det kan det være greit å være forberedt på. De to siste årene av utdanningen jobbet vi ved skoleklinikken i tillegg til studiene. Der tok vi mot pasienter, stilte diagnoser, og måtte diskutere og forklare hvordan vi vurderte hvert tilfelle med lærerne. Det var en veldig god praksis.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er et yrke som ikke passer for innesluttende personer, for du jobber tett med mange ulike pasienter og det er viktig å være flink å kommunisere. Hvis du ønsker en åtte til fire jobb uten mye ansvar er det heller ikke jobben for deg. Du må stå på for å skaffe dine egne pasienter. De fleste kiropraktorer driver som selvstendig næringsdrivende. Derfor må du ha egendriv og tåle at det kan være dager uten så mange pasienter i starten.  

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker veldig godt at jeg nesten er litt detektiv når jeg hjelper pasientene. Jeg må stille spørsmål for å finne ut hvorfor en person har et problem. Hvordan startet det? Hva gjør det bedre eller verre? Jeg spør meg frem, og får gjerne en mistanke om diagnose. Da kan jeg fokusere mine kliniske tester på det, men ikke utelukke andre muligheter. Det er et spennende arbeid. Siden jeg er en del av en større klinikk kan jeg alltid diskutere fag med kollegaer. Det gir trygghet, og det er spennende å være en del av et større, tverrfaglig miljø. I begynnelsen var jeg mest opptatt av å jobbe med idrettsskader, og det liker jeg fortsatt. Men samtidig synes jeg det er veldig meningsfullt å kunne hjelpe pasienter med mer kroniske plager. Mange har hatt vondt lenge, og er veldig takknemlige når vi finner noe som hjelper. Det er kanskje det som gir mest i denne jobben: Å kunne gi folk som har hatt vondt lenge en bedre livskvalitet. Det er kjekt å følge pasienter over tid, å kunne veilede og motivere. Jeg er takknemlig for å ha et yrke der jeg jobber tett med pasienter, og kan påvirke livet deres mye. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er jo en stressfaktor at du driver for deg selv, og har ansvar for å få det til å gå bra. Jeg har familie og huslån, og må tåle usikkerheten som følger med å være selvstendig næringsdrivende. Samtidig er jeg nok et konkurransemenneske, og synes det er spennende å stå på for å få det til. Det kan også være tungt når det er pasienter jeg ikke kan hjelpe Det er viktig å takle at en ikke kan hjelpe alle, og håndtere både positive og negative tilbakemeldinger.

img_6888.jpg

Kiropraktor Tom Andre Hauge ved skranken på klinikken der han jobber. Han står ved en dataskjerm, og er iført svart T-skjorte.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Du må like å jobbe med mennesker og ha en positiv innstilling. Du bør ha innsatsvilje og driv, siden mange kiropraktorer har ansvar for sitt eget selskap. Det passer godt hvis du er glad i fysisk aktivitet, og veldig mange av de jeg studerte med hadde idrettsbakgrunn.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– De aller fleste kiropraktorer jobber i det private. Du kan drive for deg selv, starte opp din egen klinikk, eller jobbe sammen med andre. Det er også mulig å ta doktorgrad og jobbe innen forskning. Jeg ser at det blir mer og mer spesialisering. Faget er bredt og stort, og en kan ikke gape over alt. Det er mange som finner sin ting og spesialisere seg, for eksempel innen diagnostisk ultralyd, pediatri eller andre områder. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– De første årene kan du forvente et sted mellom 400 - 600 000 kroner i året, avhengig av hvor mange pasienter du har. Jeg tror at de fleste ligger mellom 600 000 og 1 000 000 i året når de har fått en del erfaring, men igjen varierer det etter hvor mange pasienter du har, avhengig av hvor stor prosentandel du får fra klinikken du er en del av osv. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Per i dag er det bra, og de fleste som jeg har studert med har fått jobb. Men markedet begynner kanskje å bli mettet noen steder. Det varierer litt etter hvor i landet du er. Men jeg vil si at hvis du er innstilt på å gjøre en innsats så er mulighetene gode.

Tekst:
Elin Tollevik Garvik
    • Jeg brenner veldig for folkehelse, og for å gjøre noe med at det er for mye stillesitting i dag. Små grep kan gjøre stor forskjell.
    • Mange forbinder kiropraktorer med at vi “knekker” rygger og nakker, men vi arbeider med hele muskel- og skjelettsystemet.

Yrkesbeskrivelser