× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Tore Boger foran en oransje-gul bakgrunn.

YrkesintervjuNæringsmiddeltekniker favoritt ikon

Som Kvalitetssjef for Kolonial.no har Tore Boger fokus på tre ting og det er; oppfølging, oppfølging og oppfølging.

Tore Boger
38 år
Næringsmiddeltekniker
Kolonial.no, Lørenskog

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Fra jeg var liten har jeg vært opptatt av mat. Som femåring var jeg for eksempel baker assistent hos den lokale bakeren. Jeg ville jobbe med mat og utdannet meg til restaurantkokk. Etter noen år i restaurantbransjen ønsket jeg å bygge videre på min utdannelse, som førte meg til Næringsmiddellinjen på Teknisk Fagskole. Studiet er godt tilpasset oss med fagbrev. Det har jeg ikke angret på, nye dører har åpnet seg, og i dag har jeg en jobb med store og interessante utfordringer. Å ha fagbrev som restaurantkokk i bunn er gull verdt fordi jeg kjenner hotell – og restaurantbransjen innenfra.

20190618_131536.jpg

Tore Boger ser oppi en kasse med frukt på et lager.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber for Kolonial.no, som er Norges største matbutikk på nett. Vi selger dagligvarer på nett og bringer varene direkte hjem til kundene eller til våre hentepunkt. Jeg leder Kvalitetsavdelingen og hovedrollen min er å sikre gjennom forebyggende arbeid at vi til enhver tid leverer trygg mat til våre kunder. Jeg har mange ansvarsområder, men det overordnede er å fungere som en støttefunksjon for selskapet. Vi må vite hvor vi har de største risikoene og hvor de oppstår i verdikjeden. Vi har også ansvar for å støtte samtlige selskaper som enten er heleid eller deleid gjennom Kolonial.no. Både vår distribusjon, bakeriet og frukt og grøntleverandør har sin daglige drift i det samme lokalet som Kolonial.no.

Jeg sikrer at vi jobber på rett side av lover og forskrifter og jobber kontinuerlig med forbedringer for på at kundene skal få best mulig kvalitet. Rutinene må også settes i system og følges opp. Noen eksempler på rutiner er renhold, sporbarhet og prøvetaking. I hverdagen kan det oppstå uforutsette hendelser, som krever at jeg slipper det jeg har i hendene og bistår med en gang. En stor del av arbeidshverdagen min består av å delta på ulike møter og workshoper. Jeg har også et ansvar for å kvalitetssikre at ansatte har nødvendig kompetanse. For meg betyr det å til enhver tid passe på at 400 ansatte er godt rustet til å utføre jobbene sine. Jeg koordinerer kurs for både ansatte, ledelse og våre samarbeidspartnere.

Rollen min innebærer mange ulike oppgaver og må prioritere i arbeidshverdagen. Prioriteringer handler om å velge vekk og innse at jeg ikke kan få gjort alt samtidig. Min indre motivasjon og som gir meg energi er mine gode kollegaer og samarbeidspartnere. Stillingen gir meg både faglig og personlig utvikling, og jeg trives godt i min rolle.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg utdannet jeg meg først til restaurantkokk, og arbeidet som kokk i noen år. Jeg tok deretter toårig Næringsmiddellinje på Teknisk Fagskole og ble utdannet Næringsmiddeltekniker. Deretter har jeg tatt HRM Human Resources Management og Arbeidsrett. Pluss en lang rekke med kurs i forbindelse med rollen jeg har i dag. 

Det vanlige utdanningsløpet er å ta en toårig teknisk fagskole innen næringsmiddelteknikk. Det kommer godt med å ha et relevant fagbrev i bunnen. De som jobber i min type rolle er en god miks av teknikere sivilingeniører og teknologer, med alt fra bachelor til master.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Har du ikke nødvendig faglig kompetanse så passer ikke denne jobben. Du må vite hva du skal gjøre i ulike situasjoner, og ta rett avgjørelser for å ivareta trygg mat. Det kan innebære å måtte ta vanskelige avgjørelser for å ivareta selskapets interesser hvis leveransene ikke har god nok kvalitet. Tør du ikke å stå i det og være tro mot faget, da passer ikke denne type jobb.

20190618_133209.jpg

Tore Bogers holder kurs for 6 deltakere satt rundet et konferansebord.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det som gir meg masse energi og engasjement, er de mellommenneskelige relasjonene. Det å jobbe med dyktige kollegaer er det som driver meg hver eneste dag. Jobben min er også veldig variert og det er noe jeg trives godt med.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er aldri gøy når kundene ikke får levert varer med den kvaliteten vi lover. Vi er helt avhengig av å alltid levere best mulig kvalitet, noe vi tilstreber hardt i det daglige.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Engasjerte, positive og løsningsorienterte mennesker med stor fagkunnskap. Du må se det beste i folk, men også alltid ha et kritisk blikk. Det er grunnleggende i en rolle som min. Jeg pleier å si at vår avdeling ikke arbeider med kvalitet, men med mennesker. Med masse engasjement gjør også at du kan lettere få andre med deg.

I tillegg kreves det bred faglig kompetanse i selve faget. Du må kunne se verdien av å jobbe på tvers av avdelinger og se helheten i verdikjeden.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er et bredt spekter av muligheter på mange forskjellige nivåer. For å nevne noen så er det muligheter innen næringsmiddelproduksjon, som for eksempel meierier, bakerier, slakterier og ulike fiskeforedlingsbedrifter. Noen jobber på laboratorium eller du kan også være ansatt i staten, for eksempel i Mattilsynet. Videre er det mange firmaer som driver med konsulentvirksomhet, hvor man bistår kunder med å utarbeide systemer for å ivareta Trygg Mat og gjennomfører internrevisjoner.

Hva kan man forvente av lønn i dette yrket?

– Lønnen varierer avhengig av hvilket nivå du jobber på og type bransje. Ulike konsulentstillinger kan ligge fra 400 000 til 500 000 kroner i året. Kvalitetsledere og lignende stillinger kan tjene fra 500 000 og oppover. 

Hvordan anser du sjansene for jobb innen dette yrket?

Dagens forbrukere blir mer og mer kvalitetsbevisst og flere og flere selskaper ser verdien å investere i å jobbe med kvalitet. Med det mener jeg at sjansene for å få en spennende jobb blir stadig bedre.

20190618_130402.jpg

Tore Boger står ved siden av flere brett med boller. Han har på hvit bakefrakk og -lue.
Lisens: 
All rights reserved.
Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
    • Du må vite hva du skal gjøre i ulike situasjoner, og ta rett avgjørelser for å ivareta trygg mat.
    • Dagens forbrukere blir mer og mer kvalitetsbevisst og flere og flere selskaper ser verdien å investere i å jobbe med kvalitet.

Yrkesbeskrivelser