× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrett av forfatter Trygve Skaug i blå dongeriskjorte, men grått skjegg og hår, mot mørk bakgrunn.

YrkesintervjuForfatter favoritt ikon

– Du bør være en ordglad person som trigges av å skape noe som ikke finnes fra før, sier Trygve Skaug.

Trygve Skaug
34 år
Forfatter
Selvstendig næringsdrivende, Ørje

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har lurt mye på når du kan kalle deg en forfatter. Er det når du har utgitt en bok? Eller må du være Hemingway? Det er et stort ord å være forfatter. Jeg har til nå gitt ut fem diktbøker, så jeg går for at jeg er det.

Min vei vært en trang fødsel og det har tatt lang tid å kunne leve av kunsten. Jeg tok videregående med musikk så dro jeg på et års turne med et band. Jobbet et par år i en ungdomsklubb og spilte ved siden av. Det tok mye energi på å skulle livnære meg av kunst. For å være på den sikre siden tok jeg en bachelor administrasjon og ledelse. Jobbet både som regnskapsfører og som kulturmedarbeider i kommunen. Etter hvert som jeg fikk flere jobber og et større publikum kunne jeg trappe ned på jobbene inntil jeg kunne livnære meg av kunsten. Parallelt med musikken begynte jeg å gi ut poesi. Jeg har vært heldig som har et repertoar både som musiker, låtskriver, poet, og som konsulent til andres tekster. 

trygve_skaug_2.jpeg

Bord med hvit duk, et tent stearinlys, et stort timeglass, en rød notatbok, hender som skrive i boken med penn.
Lisens: 
All rights reserved.

"Jeg aner ikke hva jeg skal bli
eller hvor jeg skal bli det
eller hvorfor
eller hvordan eller i det hele tatt hvis
men jeg tror jeg vet hvem jeg er da"

– Mikropoesi av Trygve Skaug


Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Enten er jeg i skrivestua mi eller så er jeg på turne. Som poet og forfatter kan jeg jobbe over alt. Jeg tenker alltid på tekster og ideer. De ligger som oftest et sted i underbevisstheten og modnes. Jeg har jobbet mye med noe jeg kaller mikropoesi. Det er en henvendelse til leserne om en følelse, situasjon eller betrakting og skal virke veldig spontant i formen. Det vil si noe som kan komme i frem i en liten setning eller i et blaff av følelser i en spesiell situasjon. Som stimuli bruker jeg egne følelser, situasjoner og observasjoner for å fantasere om hvordan folk egentlig har det. Ut fra det kan jeg enten få et dikt med en gang eller jeg legger det i underbevisstheten og lar det modnes der. Jeg har et stort bibliotek med ideer som ligger og modnes til en slags «poff». Jeg jobber mye med selve formen på diktet. Følelsen av spontanitet kommer ikke alltid av seg selv og det krever ofte litt å få det til.

Jeg liker å betrakte folk og lar meg inspirere av å se på folk i samspill med hverandre. Forsøker å finne ut hvem de er, hva de tenker og om jeg kan kjenne igjen meg selv i det jeg ser. Jeg jobber også med noveller og lengre ideer. Har stor glede av å skrive lange dikt som jeg framfører på konserter. Da tar jeg publikum med på en lengre tur inn i et bilde og følelse som får god plass og rom. Jeg er aktiv bruker av sosiale media og legger daglig ut poesi på nett. Det foregår egentlig ganske strategiløst. En dag kan jeg poste fem dikt og så kan det gå noen dager før jeg poster igjen. Jeg vil at det skal være fritt og sosiale medier er for meg som et lekerom for ord. Det har blitt over 100 000 følgere. Det er sprøtt!

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du trenger ingen formell utdanning for å jobbe som forfatter. Det rette lynne og glede over å skrive og formidle må ligge under. Det finnes mange ulike utdanninger som skrivekurs og forfatterskoler som kan gi en veiledning i det å skrive godt. Selve driven må du selv ha i deg, tror jeg.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Har du ikke et hjerte for å uttrykke det du har i deg og hvis du ikke er glad i å leke med ord, er ikke dette kanskje ikke rett yrke. Dette er definitivt ikke en jobb du gjør for pengenes skyld. Er motivasjonen å bli styrtrik er det nok veldig langt mellom de forfattere som blir rike av det de skriver, men unntakene finnes.

Hva liker du best med yrket ditt?

– De gangene jeg har skrevet noe som kan bety noe for andre. Jeg er ikke lenger aleine om å ha tanken, deler den med andre og det føles godt. Også friheten ved å jobbe for meg selv og at jeg styrer prosessene selv. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Til tider har jeg vært mye borte. Som pappa til tre og kunstner må jeg være strukturert og tenke på alle. Nå har jeg ryddet litt opp og plotter inn ferier og frihelger først.

trygve_sakug_1.jpeg

Trygve Skaug sitter ved et skrivebord, dempet belysning rundt, han holder et timeglass, foran ligger en notatbok, i bakgrunnen en platespiller, kunst på veggene.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være glad i eventyr og trigges av å ikke vite hva som skjer rundt neste sving. Du bør være en type som blir glad av å skape noe som ikke finnes fra før og bør være glad i ord og språk. Flink blir du kun hvis du øver deg. Mange har det i seg, men har ikke prøvd. Det er sunt å ha noe inni seg som må ut. Det er kanskje viktigere enn å skrive alt riktig. Jeg har akkurat gitt ut en diktbok til ungdom som heter «Følg med nå». Den er åpen og fri og jeg har hatt konkrete ungdommer i hodet for hvert dikt. Jeg håper at den gir en trygghet til andre til å tørre å skrive ting selv og at jeg viser at det ikke er så farlig å skrive noe kort, tydelig og enkelt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– En vei å gå er å jobbe kommersielt med tekst for eksempel med reklame, profilering eller politiske taler. Det finnes jo tekst overalt. Du kan også undervise. Jeg har lenge tenkt på å ta Praktisk pedagogisk utdanning (PPU) og kunne jobbe med undervisning. Jeg er selv både låtskriver, musiker og dikter. Jeg bistår også andre med deres tekster. Det er spennende.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er et umulig spørsmål. Fordi jeg også gir konserter er det nok bærebjelken for min del og det gir meg mer rom for å jobbe med tekst. Noen lever av å skrive. Da er det sunt å være fleksibel. Man kan forvente seg lønn i form av glede. Jeg er på mange turneer i løpet av året og det gir meg en viss forutsigbarhet. Det er en læringssak. Som en kunstnersjel med beina plantet i mange leire så har jeg ingen grunn til å klage. Jeg er privilegert!

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– En forfatter jobber oftest for seg selv, og med litt flaks og talent kan man få et forlag i ryggen. Ellers kan det finnes mange forskjellige jobber som inneholder tekstarbeid. Hvis du skal jobbe med tekst på andre måter enn som for eksempel tekstforfatter er det ofte prosjektarbeid og på frilansbasis.

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
    • Det gikk mange år før jeg turte å kalle meg forfatter.
    • Som stimuli bruker jeg egne følelser, situasjoner og observasjoner for å fantasere om hvordan folk egentlig har det.

Yrkesbeskrivelser