× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Teknisk tegner Merethe Svendgård i Multiconsult

YrkesintervjuTeknisk tegner favoritt ikon

Merethe Svendgård har en stor lidenskap for jobben sin, og angrer ikke et sekund på at hun tilfeldigvis ramlet inn i den.

Merethe Svendgård
42 år
Teknisk tegner
Multiconsult

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var egentlig ganske tilfeldig at jeg ble teknisk tegner. Jeg bare syntes at det virket spennende, og ville derfor se hva det gikk ut på. Det viste seg at det var noe for meg, og da ble det.

img_5718lys.jpg

Merethe Svendgård sitter med kontorpulten i møte med en kollega.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Dagen startes med å sjekke mail, og om det er kommet endringer som må tas med i prosjektet. Sammen med prosjektleder planlegger vi arbeidet for dagen. Vi bestemmer sånn omtrent hvor rør og utstyr skal ligge, og hva som skal prioriteres i forhold til tidsfrister. Jeg jobber mest med tankanlegg og rør før tiden.

Det første som lages er et flytskjema som viser anlegget og alt av utstyr. Deretter lager jeg en foreløpig modell med de største komponentene inne, og modellerer rør til og fra for eksempel pumper og tanker. Alle komponentene lager jeg fra datablad fra leverandør. Etter hvert legger jeg inn ventiler, målere og filter – alt etter hva som ligger inne på flytskjemaet. For å modellere rør bruker jeg Plant 3D fra Autocad. Det er et tegneprogram for rør. Av og til må jeg modellere opp delene jeg trenger hvis det ikke ligger inne. Når modellen er ferdig lager jeg 2d-tegninger av det som skal produseres. De skal settes mål og skrives tekst på. Så må de sjekkes og kontrolleres først av meg selv, deretter på sidemannskontroll. Når det er gjort, sendes tegningene ut som design- eller produskjonstegning.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg hadde allmennfag fra videregående fra før, så jeg fikk starte rett på teknisk tegning på videregående skole. Det var et toårig studie da jeg utdannet meg, og ingen spesielle kvalifikasjoner var krevd. Det er en fordel å ha studert, men ikke et offisielt krav.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det kan kanskje bli litt vanskelig for den som ikke er datakyndig, da vi bruker mange dataprogrammer. Siden man sitter mye i ro, er det kanskje også greit å ikke være altfor rastløs. Ellers vil jeg tro at dette er en jobb som fungerer for de fleste.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å få utfordringer på jobb. Det kan være vanskelige ting som skal modelleres og jeg må bruke forskjellige programmer på pc for å lage dette. Jeg jobber i prosjekter som har en viss varighet, av og til opptil ett år og andre ganger bare tre uker. Dermed rekker jeg ikke å bli lei, selv om at jeg egentlig gjør det samme. Også liker jeg veldig godt de jeg jobber sammen med.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Til tider kan det være mye stress for å holde tidsfrister. Det kan også bli mye stillesitting.

img_5728lys.jpg

Teknisk tegner Merethe Svendgård ser på tegninger som ligger utover et koferansebord.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Man må være nøye og strukturert. Det kan være travelt spesielt i slutten av prosjekter. Ofte kommer det mange endringer i løpet av prosjektet, så man må kunne takle litt stress.Vi jobber i team, så det er fint om man kan jobbe både sammen med noen og være selvstendig når det trengs.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Alt mulig, nesten. Kan du 3d-verktøy, så kan du jobbe blant annet innenfor konsulentvirksomhet, for arkitekter eller innen elektro.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Nyutdannede tjener mellom 478 000 til 510 000 i året, alt etter hvor og hva du jobber med.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De fleste arbeidsplasser utlyser stillinger for ingeniører, og bare av og til tekniske tegnere eller DAK-operatører. Det vil variere alt etter hvilket fag man vil jobbe med.

Tekst:
Isabell Grønnslett
    • Jeg liker å få utfordringer på jobb. Det kan være vanskelige ting som skal modelleres og jeg må bruke forskjellige programmer på pc for å lage dette.
    • Det er en fordel å ha studert, men ikke et offisielt krav.

Yrkesbeskrivelser