× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Postbud Gudmund Andreassen i Bodø

YrkesintervjuPostbud favoritt ikon

- Som postbud jobber man alene. Vi har rutene våre etter postnummer, men må kunne flere ruter ved fravær, sier Gudmund Andreassen.

Gudmud Andreassen
49 år
Postbud
Posten, Bodø

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var veldig tilfeldig. Å bli postbud var ikke noe jeg hadde planlagt, men de jeg kjente som allerede jobbet der skrøt veldig mye av forholdene. Posten både har og har hatt et veldig godt rykte på seg når det kommer til arbeidsmiljø og ordnede forhold, så jeg tok sjansen. Dessuten likte jeg at det var godt betalt.

img_5581.jpg

Postbud Gudmund Andreassen ved en rød postkasse utenfor et kontorbygg.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Vi starter på jobb halv ni med morgenmøte, etterfulgt av lasting av post. Som postbud jobber man alene. Vi har rutene våre etter postnummer, men må kunne flere ruter ved fravær. Vi bruker bittesmå miljøvennlige elbiler, Paxster, på rutene våre. Bodø er kjent for vinden sin, så det er kanskje en ekstra utfordring for oss som leverer post her. 

Noen ganger blir vi ferdig med å levere post før arbeidsdagen er over. Da bruker vi resterende tid på andre forefallende ting, som å rydde, vaske bil, hjelpe andre eller noe annet. Noen jobber vi overtid. Det kan være på grunn av forsinkelser i leddet før oss, eller på grunn av dårlig vær som gjør det vanskelig for oss å komme frem. Vi kjører ikke post i helgene. Postgangen er mye mindre enn den var før.

Siden det blir mindre og mindre post, må bransjen være ekstra innovativ. I Bodø har vi nylig vært med på et prøveprosjekt for hjemmebesøk. Det vil si at de som trenger litt selskap kan bestille et postbud for et 10 minutters kaffebesøk mens han er på ruta si. Dette prøveprosjektet skal evalueres, med det er en omstilling man kan vente seg.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– God fysikk og gode norskkunnskaper. Man må lese adresser, navn, ruta og lignende. Det kreves ingen utdanning, men du må ha sertifikat til å kjøre bil.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke spesielt godt for dem med fysiske helseplager, siden man sitter lite i ro. Det kan også være vanskelig hvis man har problemer med å omstille seg, siden det alltid er noe nytt i vår bransje. Som for eksempel overgangen vi nylig har hatt på kjøretøysfronten.

img_5574.jpg

Postbud Gudmund Andreassen laster post på en metallvogn på postterminalen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Friheten. Det er godt å være alene, men det er også godt å treffe folk på ruta si. Ellers setter jeg stor pris på det fysiske. Det er godt å få litt trim inn i hverdagen.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Været om vinteren og høsten, selv om at vi får klær etter forholdene. Vi er jo mye ute.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– For den som liker å være i bevegelse. Kanskje også for den som vil ha en samfunnsnyttig jobb. Folk flest ser på postbud som noe positivt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Posten tilbyr mange kurs for sine ansatte. Jeg kjenner en som nylig fikk sertifikat til å kjøre buss. Ellers så er det en naturlig overgang å jobbe med transport.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Rundt 450 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Dessverre må jeg nok si at sjansene for å få jobb som postbud ikke er svært gode.

Tekst:
Isabell Grønnslett
    • Det kreves ingen utdanning, men du må ha sertifikat til å kjøre bil.
    • Jeg setter stor pris på det fysiske i jobben. Det er godt å få litt trim inn i hverdagen.

Yrkesbeskrivelser