× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Bildet viser hudpleier Reidun Hetland inne i lokalet der hun har hudpleieklinikk. Hun er iført svart T-skjorte og er avbildet fra livet og opp.

YrkesintervjuHudpleier favoritt ikon

– Jeg har blitt flink til å gå fort men være rolig, sier Reidun Hetland. Hun har travle dager som hudpleier med egen klinikk. 

Reidun Hetland
28 år
Hudpleier
Studio 203, Haugesund.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært interessert i hudpleie og sminke, og ønsket å jobbe med mennesker, så faget passet meg veldig godt. Men egentlig begynte jeg i en helt annen retning, og valgte reiseliv på universitetet i Stavanger. Det ble med et år, for det var feil fag og feil by. Jeg dro til Oslo og søkte meg inn på en privat hudpleieskole. Der tok vi to år i løpet av et skoleår, og i tillegg til undervisning hadde vi kundedager og praksisuker. Det var intensivt og travelt, men også veldig kjekt.

img_6711.jpg

Bildet viser hudpleier Reidun Hetland som står bøyd over en kunde. Kunden ligger på behandlingsbenken og får hudpleie. Bildet viser ansiktet til kunden og Reidun Hetland er avbildet fra livet og opp. Begge er iført svarte klær.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg har drevet mitt eget hudpleiestudio i to år, og har litt annerledes arbeidsdager nå enn da jeg var ansatt hos andre. Jeg kommer tidlig, tenner lys, og gjør alt klart for en ny dag. Jeg liker å ha god tid, ta en kaffe og sette stemningen for dagen. Når kundene kommer blir det travelt. Det er tett mellom hver time, og det er viktig å takle tidspress, Jeg koordinere kunder og behandlinger og må samtidig ikke stresse. Kundene skal kjenne på avslapning og velvære, derfor er det viktig at jeg er rolig utad, selv når det koker. Det er også litt jobb mellom hver kunde med vask og klargjøring.

Jeg jobber veldig mye med bryn og vipper, og har også en del kunder for hudpleie. I tillegg kommer det mange innom for å handle, og så er det henvendelser på telefon. Jeg vet jo aldri når noen kommer innom eller ringer, så jeg må alltid være forberedt på å gå litt til og fra. Jeg har blitt flink til å gå fort men være rolig.

Når en driver for seg selv er det også en del papirarbeid, som jeg gjør på kvelden. I tillegg kommer varebestilling, og det å holde det rent og ryddig i lokalene. Jeg trives i jobben min, og dagene går fort. Ofte tenker jeg at jeg skal ta lunsj, og så oppdager jeg at det har blitt på tide å gå hjem.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er åtte år siden jeg var nyutdannet, og ting er kanskje litt forandret siden den gang. Men det finnes en del private skoler, slik som jeg valgte. I tillegg kan en ta Vg1 helse og oppvekst på videregående, og Vg2 hudpleie. Deretter er det enten Vg3 hudpleie eller opplæring i bedrift.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er vanskelig å svare på. For egentlig er dette et yrke som kan passe for mange. Men hvis du er opptatt av å gå hjem klokken fire hver dag så er det nok ikke helt for deg. Det er vanskelig å gå fra en kunde som er midt i en behandling, så vi må tilpasse oss og være fleksible. Det er også et yrke der det er veldig travelt før påske, 17. mai, sommer og jul. Da må en kunne stå ekstra på og tåle litt trøkk og lengre dager. På det travleste jobber jeg gjerne 10–12 timer, men så vet jeg jo at det blir roligere etterpå. Yrket passer nok heller ikke for de som ønsker å sitter på et kontor og lukke døra bak seg. Du er tett på folk hele dagen, og må være sosial.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker veldig godt å treffe ulike kunder med forskjellige behov. Jeg kan bidra til å øke selvbildet deres, og hjelpe med hudproblemer. Det er en veldig god følelse når jeg har hjulpet en kunde, og så får de en skikkelig wow-følelse når de ser seg i speilet etterpå. Det er kjekt å se at kundene føler seg bra. Jeg er også veldig interessert i faget, og liker å følge med på trender og utvikling. Det er hele tiden nye produkter og teknikker å følge med på, jeg må utvikle meg og blir aldri ferdig utlært.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker vel egentlig alt. Men om det skulle være noe er det tidspresset, for det kan være stressende noen ganger. Jeg jobber jo med mennesker, og kan ikke forutse alt som skjer. En kunde kan komme for sent, eller trenge lengre tid. Det er viktig å tilpasse seg og klare å balansere.

img_6731.jpg

Bildet viser hudpleier Reidun Hetland bak disken i hudpleieklinikken hun driver. Hun er avbildet fra livet og opp og er iført svarte klær. Bak henne ser vi hyller med hudpleieprodukter. På disken er det tente lys.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må har kjærlighet for faget og interesse for trender, helse og velvære. En del av jobben er å selge produkter, så en må være flink på salg. Du må like jobbe med mennesker, og være god på kommunikasjon. Du møter mange forskjellige kunder, følger dem gjennom livet, og skal gi dem det pusterommet de trenger. Det er en fordel å være fleksibel og kunne tilpasse seg forskjellige situasjoner og folk. Da jeg utdannet meg var vi bare jenter i klassen, men nå kommer det stadig flere gutter til bransjen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det går an å drive egen salong, jobbe ved hudpleieklinikker og ved SPA, for eksempel. En kan også holde kurs og undervise i faget. Det er en del som jobber med salg og for distributører. En kan ta kurs og videreutdanne seg innen områder som hudpleie, make up, styling, brudepynting, bryn og vipper, for eksempel. Det er en bransje i vekst, og folk er opptatt av egenpleie og velvære, så jeg føler det er en trygg retning å velge også for fremtiden.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er vanskelig å si nøyaktig, og jeg tror det også varierer etter hvor i landet du jobber. Noen hudpleiere har fast timelønn, andre får provisjon etter hvor mye produkter de selger. Det kan også være en blanding av fastlønn og provisjon. Jeg tror jeg hadde en timelønn på 160 kroner i timen da jeg var nyutdannet, pluss provisjon. Det er også en del hudpleiere som leier et rom på en klinikk, og driver for seg selv.

Hvordan tror du sjansene er for å få jobb innen dette yrket?

– Bransjen trenger alltid flinke folk som brenner for faget. Hvis en er dyktig, arbeidsvillig og interessert tror jeg det er god muligheter for å få jobb. Det gjelder å stå på selv og bli litt kjent med bransjen, så er det mange muligheter.

Tekst:
Elin Tollevik Garvik
    • Kundene skal kjenne på avslapning og velvære. Derfor er det viktig at jeg er rolig utad, selv når det koker.
    • Det er en veldig god følelse når jeg har hjulpet en kunde, og så får de en skikkelig wow-følelse når de ser seg i speilet etterpå.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser