× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Betongfagarbeider Ralf Burghardt står ved siden av en stabel med forskalingsmaterialer.

YrkesintervjuBetongfagarbeider favoritt ikon

Betongfagarbeider Ralf Burghardt synes det er artig med en jobb han kan se konkrete resultat av i byen han bor.

Ralf Burghardt
57 år
Betongfagarbeider
Helstøpt AS, Trondheim.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært praktisk og interessert i byggfag. Jeg har utdanning som byggfagarbeider fra Tyskland, og jobbet i ulike roller etter at jeg flyttet til Norge. Det var gjennom et tidligere arbeidsforhold jeg kom inn i betongfaget. Jeg tok utdanning som betongfagarbeider, og senere har jeg ikke kommet meg ut av det. Dette er veldig etterspurt kompetanse her i Norge.

betongfagarbeider2_ehmurvold.jpg

Betongfagarbeider Ralf Burghardt sitter ved et bord med en PC og papirer.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I teorien kan alt lages i betong. Vegger, gulv, trapper og utsmykning, - jeg har gjort det meste.  Betong er samtidig et materiale som stadig utvikles, og dermed får nye bruksområder. Vi bruker både prefabrikerte elementer og lager plassbygde konstruksjoner. Vårt firma jobber mest på noe mindre prosjekter, vi er ofte ferdig i løpet av tre-fire uker. Underveis i prosessen samarbeider vi tett med andre aktører på byggeplassene, som snekkere, rørleggere og elektrikere, og jeg bruker mye tid på å koordinere dette arbeidet.

Ettersom det er et hardt fysisk yrke, har jeg nå gått mer og mer over til å være prosjektleder i firmaet jeg jobber. Her er det ni ansatte i flere ulike prosjekter, og jeg forbereder, bestiller, sikrer fremdrift og HMS i prosjektene. Jeg er derfor veldig mye på farten, på vei mellom de ulike prosjektene. Underveis skal alt dokumenteres, så mye av arbeidstiden min går med til administrasjon. Dette er et fag hvor vi må forholde oss til mange forskrifter og standarder, så det er mye å sette seg inn i og hensyn å ta. Som prosjektleder har jeg i tillegg sammen med ledelsen ansvar for økonomien i prosjektene. Vi må sørge for at rammene ikke overskrides, samtidig som det ikke skal gå på kompromiss med kvalitet. Vi har for det meste privatkunder, av og til også næringsoppdrag.

Til forskjell fra de fleste andre fagområder i byggebransjen er betong et materiale som gjør at du må holde på til du er ferdig. Vi kan ikke slutte midt i en arbeidsprosess, slik som for eksempel snekkeren kan. For snekkeren er det bare å legge fra seg hammeren på ettermiddagen, og fortsette der han slapp dagen etter. Vi må støpe ferdig det vi har begynt på, ellers blir både resultatet dårlig og penger går tapt. Det betyr ganske ofte overtidsjobbing. Jobben krever at man er fleksibel med tanke på dette.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har min utdanning fra Tyskland, men her i Norge må man gå to år på videregående skole og så være lærling i to år før man kan ta fagbrev

Hvem passer ikke dette yrket for?

– I dag er det mye strengere HMS-krav i dette yrket enn det var tidligere, men fortsatt er det et tungt yrke. Det passer nok ikke om du ikke klarer det. Jeg har i mange år jobbet som støper på byggeplass, men nå er jeg blitt så gammel at kroppen tåler mindre praktisk arbeid. Da jeg begynte som støper løftet vi sekker med mørtel på 50 kilo. Nå er det strengere HMS-krav, og sekkene veier ikke mer enn 25 kilo. Det er likevel et fysisk tungt yrke, og det er sjelden du finner folk på min alder ute på byggeplassene som jobber som støper. Etter fylte 40 år kommer skadene.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg synes også det er artig at det er et yrke man ser konkrete resultat av. Da kan jeg kjøre gjennom byen med barnebarna og peke og fortelle dem at "det har jeg bygd og det har jeg bygd". Det er trivelig. Jeg liker også godt at det er et så variert yrke.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker minst å jobbe ute hele tiden. På sommeren er det herlig, men på vinteren kan det være hustrig. Vi er utsatt for vær.

betongfagarbeider3_ehmurvold.jpg

Betongfagarbeider Ralf Burghardt holder i armeringsjern.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil gjerne ha norske ungdommer til dette faget, men det fins så godt som ikke. Det er et problem her i Norge. Bransjen er avhengig av utenlandsk arbeidskraft, og det gjør at vi må tilpasse våre oppdrag for turnusarbeid, altså eksempelvis fire uker jobb, fire uker fri. Skal man jobbe med støp er det nok greit om man er praktisk anlagt, men alt vil læres i utdanningen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Vanskelig å si hvor det kan finnes andre muligheter, men man kan alltids klatre i faget ved å ta mesterbrev eller bli boss.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen avhenger hvor du jobber. I større firma er det vanlig med akkordlønn. Da tjener man godt, opp mot 7-800.000 kroner i året. Men da må man også jobbe hardt for pengene! Har man fastlønn, tror jeg en vanlig årslønn ligger på litt i underkant av 500.000 kroner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Om man utdanner seg til betongfagarbeider er man sikret jobb.

Tekst:
Eva Hilde Murvold
    • Skal man jobbe med støp er det nok greit om man er praktisk anlagt, men alt vil læres i utdanningen.
    • Til forskjell fra de fleste andre fagområder i byggebransjen er betong et materiale som gjør at du må holde på til du er ferdig.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser