× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
 Lisa Bøthun på verkstedet i Tønsberg bak en stabel av gamle bøker hun har restaurert.

YrkesintervjuHåndbokbinder favoritt ikon

– Mange spør meg om jeg virkelig jobber som håndbok bokbinder- og om jeg kan leve av det? Ja, svarer jeg. Dette har jeg faktiske levd av i 19 år, sier Lisa Bøthun.

Lisa Bøthun
44 år
Håndbokbinder
Børhuns bokverksted, Tønsberg

Hvorfor valgte du dette yrket?

– For det første har jeg alltid vært interessert i håndverk og bøker, og på toppen har det vært mange tilfeldigheter som gjorde at jeg landet her. Gjennom en venninne fikk jeg sommerjobb på et maskinbokbinderi. Der forsto jeg at jeg var inne på et mulig yrkesvalg, men ville ikke jobbe med maskininnbinding. Det jeg ønsket meg var et yrke som var litt kreativt og veldig håndfast, og jeg søkte meg inn på bokbinderutdanning. Valget falt på en utdanning i Sverige og jeg er kjempeglad for det. I dag er jeg bokbinder-Lisa og superopptatt av håndverket mitt. Vi er en liten yrkesgruppe på cirka 25 handbokbindere i landet. Jeg er stolt av å være en håndverker i et fag med en historie som er tusen år lenger enn selve trykkekunsten.

img_4073.jpg

 Lisa Bøthun ved maskinen som presser arkene sammen etter at de er sydd.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg driver et bokbinderi i Tønsberg og her er vi en lærling og meg selv. Vi jobber hovedsakelig med reparasjoner av gamle bøker og binder inn nye bøker for hånd. Det vil si at vi bruker hendene og noen enkle maskiner og at vi kan ikke lage store opplag. Det er maks ti bøker av gangen og oftest spesielle bøker.

Du kan ikke restaurere en bok før du kan binde inn bøker for hånd. Både oppbyggingen og materialene må forstås. Det aller første jeg gjør er å velge materialene. Enten gjør jeg det selv, i samarbeid med kunden, eller etter klare instrukser fra kunden. Når vi hefter så betyr det å sy arkene sammen så det blir en bok. Det gjør vi for hånd og det er en lang prosess. For min del er det en tilfredsstillende oppgave og minner litt om å strikke nå du kommer i flyt. Alle dager begynner med å se over det jeg gjorde i går og som har tørket over natten. De sydde bøkene trenger tid for å tørke. Deretter blir boken limt, skåret og rundet av. Så lager vi permen, enten i skinn, lerret eller papir. Selve permen lages av papp og trekkes med valgte materiale. Og der er her, i valget av materialer, farger og komposisjon at jeg har en mulighet til å være kreativ.

Den eldste boken jeg har jobbet med er fra 1200- tallet. Har også laget esker til eldgamle gjenstander fra cirka 2000 år før Kristus. Ved siden av innbinding og restaurering, driver jeg også med tørre faglige tidsskrifter og lager mapper og esker til for eksempel restauranter. Det er fint å veksle mellom gammelt og nytt. Å gå fra en gammel, skjev, møkkete bok til noe splitter nytt passer meg veldig bra. Jeg må kunne leve av dette yrket og kan ikke være kresen i valg av oppdrag.

Kundene mine er bibliotek, arkiv, privatpersoner, boksamlere og antikvariater.

 Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har gått en litt annen vei enn den tradisjonelle, tok to år på en håndverksfolkehøyskole i Sverige og gikk deretter to år i lære. Jeg startet raskt for meg selv og har vært bokbinder i 19 år. Den vanlige veien å gå er Vg1 Design tradisjonshåndverk og deretter tre år som lærling. Jeg anbefaler skolen i Sverige på det varmeste. Den ga meg et godt faglig fundament i selve håndverket. I Norge er det kun tre godkjente lærlingbedrifter. Et godt råd er å prøve et sommerkurs for å se om faget er interessant.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Støvallergikere passer det absolutt ikke for og det er mye støv i gamle bøker. Jeg står for det meste når jeg jobber og du bør være sterk i bein og rygg. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker at det jeg gjør er konkret og at jeg lager noe. Det er en stor mestringsfølelse å kunne dette håndverket. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Til å jobbe med det skrevne ord er jeg overraskende lite glad i å skrive selv og kontorarbeid er ikke min greie. Jeg vil mye heller bruke tiden på å lage bøker.

img_4059.jpg

Dette er et fingerarbeid hvor du må ha en del tålmodighet, sier Lisa Bøthun.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Nøyaktig, tålmodig og ikke være veldig opptatt verken av å tjene mye penger eller sosial status. Det er et lite fag og man blir liksom litt kuriøs som håndbokbinder. Du må like å jobbe med hendene og ha litt kontroll over egen arbeidsdag. Andre egenskaper som kommer godt med er å være ryddig, strukturert og løsningsorientert. Dette handler mye om å finne en løsning på et problem og så restaurere/reparere. Det er mange timer i eget selskap så du må trives med å jobbe alene. Også like å jobbe med naturmaterialer som ikke oppfører seg på samme måte hver gang.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De fleste starter for seg selv og det betyr å stå på. Kanskje det finnes noen stillinger på bibliotek eller i arkiver. Dette er i så fall jobber som etter hvert vil forsvinne. Noen utdanner seg videre til for eksempel grafisk designer eller papirkonservator.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det tok meg lang tid å opparbeide lønn og minst ti år og å komme over 300 000 i året. Det vil si at jeg levde mange år under fattigdomsgrensen. I dag tjener jeg cirka 400 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De største sjansene har du ved å starte for deg selv. Jeg vil legge til at det er tøft å kombinere det å starte for seg selv med å ha små barn. Det er et yrke som krever en stor arbeidsinnsats. 

img_4080.jpg

Lisa Bøthun på verkstedet med lærlingen.
Lisens: 
All rights reserved.
Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
    • Du bør ikke være veldig opptatt av å tjene mye penger eller sosial status.
    • Det er fint å veksle mellom gammelt og nytt. Å gå fra en gammel, skjev, møkkete bok til noe splitter nytt passer meg veldig bra.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser