× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Bilklargjører Øyvind Bakken står ved siden av en bil i parkeringskjelleren hvor han forbereder biler for utleie.

YrkesintervjuBilklargjører favoritt ikon

– Genuin bilinteresse er alltid viktig. Litt logisk og teknisk sans er også bra, sier bilklargjører Øyvind Bakken.

Øyvind Bakken
35 år
Bilklargjører
Avis, Trondheim

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Tidligere jobbet jeg som vekter, men jeg bestemte meg etter hvert for å prøve en annen yrkesretning. Etter å ha søkt på ulike jobber, fikk jeg jobb hos Avis Norge. Jeg har alltid vært interessert i bil, men tidligere har det vært på et hobbynivå. Men jeg vil tro jo mer interessert man er i det man holder på med, jo større forutsetning har man for å kunne gjøre en god jobb.

bilklargjorer3_ehmurvold.jpg

Bilklargjører Øyvind Bakken etterfyller spylervæske på en bil.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Hovedoppgaven min er å klargjøre Avis-biler for utleie. Bilene vi leier ut er enten til privatbruk, eller forsikringsleie. Bilene leies da ut via bilverksted, slik at kunder kan disponere en leiebil mens deres egen er på verksted. Da leverer vi som oftest bilen de skal ha direkte til verkstedet. Jobben er forholdsvis sesongstyrt. Mens trafikken av kunder er ganske jevn på vinterstid, med mye forsikringsutleie, topper det seg på sommeren når mange turister skal ha utleiebil.
 
Vi har en standard sjekkliste vi følger før vi leier ut en bil. Den innebærer vask utvendig og innvendig av bilen. Vi sjekker punkter som reservehjul, om det er mulige skader, og gjør enkelt vedlikehold som å fylle på vindusspylervæske og sjekker olje. Større service og reparasjoner gjøres på verksted. Gjennomsnittsalderen på bilene vi disponerer her er 18 måneder, og ved skade eller feil dekkes det av forsikring. Ofte kan biler vi har i garasjen være bestilt ved et av våre andre kontor, for eksempel på Værnes, på Brekstad eller på Oppdal. Eller motsatt. En del tid går derfor med til å levere eller hente biler til riktig hentested for kunde. I sjeldne tilfeller leverer vi også bilen på kundens hjemmeadresse. Jobben innebærer også en del kundekontakt. Ofte gir vi kundene en kort innføring om bruk av bilen, vedlikehold og kundeservice. Her hos oss jobber vi tett med dem som administrerer bilparken til Avis, for å forsikre oss om at de skaffer oss de bilene det er mest etterspørsel og behov for hos oss. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Utover førerkort klasse B kreves ingen spesiell utdanning. Opplæring blir gitt på jobb. Om man har utvidet førerkort kan det være en fordel. Vi har noen større biler for utleie som krever dette.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Å være bilklargjører passer ikke om man er bilredd eller redd for å parkere i parkeringsgarasjer.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å jobbe i et dynamisk og variert miljø. Dagene går fort på jobb. Min rolle varierer fra å vaske biler til å levere biler – og det er alltid ekstra oppgaver som dukker opp innimellom. Godt samarbeid med kollegaer gjør samtidig at man kan balansere tiden på jobb godt.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Gjennom vinteren kan det noen ganger være hustrig å jobbe ute i ruskete og kaldt vær. For eksempel kan det være utfordrende å stå ute og skrape is av bilruter. Det skjer særlig når vi må hente biler som har vært utleid via verksted. Da hender det at bilen har stått ute over natta og blitt snødd ned.

bilklargjorer2_ehmurvold.jpg

Bilklargjører Øyvind Bakken vasker en bil innvending med en klut.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Genuin bilinteresse er alltid viktig. Litt logisk og teknisk sans er også bra.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Bilklargjører er et yrke som gir innblikk i flere ulike bransjer, som kan være en mulig vei videre. For eksempel lærer vi en del om hvordan både forsikringsbransjen og verkstedbransjen jobber. Det er samtidig et serviceyrke, og jeg vil tro at det kan være mange veier videre der også.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ganske gode muligheter for å få jobb.

Tekst:
Eva Hilde Murvold
    • Jeg har alltid vært interessert i bil, men tidligere har det vært på et hobbynivå.
    • Min rolle varierer fra å vaske biler til å levere biler – og det er alltid ekstra oppgaver som dukker opp innimellom.

Yrkesbeskrivelser