× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrettbilde av diakon Kirsten M. Aase Finch foran kirkedør.

YrkesintervjuDiakon favoritt ikon

Kirsten M. Aase Finch jobber med mennesker og miljø, både i og utenfor kirken.

Kirsten M. Aase Finch
29 år
Diakon
Gamlebyen og Grønland menighet, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var fordi det var en fin vei å gå videre etter studiene. Jeg har bachelorgrad i ungdom, kultur og tro, så jeg er ungdomsarbeider i bunn. I tillegg har jeg alltid likt å jobbe med mennesker. og har ikke noe imot å jobbe i kirken. Derfor tok jeg mastergrad i diakoni og begynte å jobbe som diakon rett etter studiene.

fullsizeoutput_2867.jpeg

Diakon Kirsten M. Aase Finch bruker mye av arbeidstiden på å snakke med, og hjelpe mennesker.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er så heldig at jeg strukturerer og lager arbeidsoppgavene mine selv. Som diakon er det veldig få dager som er like, det er alltid nye utfordringer og arbeidsoppgaver som må gjøres. I ny og ne har jeg en halv dag på kontoret, men jeg er stort sett ute og møter mennesker. Da jobber jeg med alt fra barn og unge til eldre og sårbare grupper i samfunnet. Det er noe jeg synes er veldig spennende og lærerikt.

Jeg er også veldig ivrig på å utvikle det vi kaller kirkehagen, for å bidra til en grønnere hverdag, klima og miljø. Tidligere denne uka la jeg for eksempel ned kantstein i kirkehagen, det kan også være en arbeidsoppgave for en diakon.

Diakonien som yrke ligger i skjæringspunktet mellom kirke og samfunn, så jeg er ikke nødvendigvis kun i kirken, selv om jeg til tider kan bruke mye tid der. Det viktigste jeg gjør i løpet av en arbeidsdag er å bidra til at både samfunn og kirke skal kunne utvikle seg.

Hva kreves for å kunne jobbe som diakon?

– Faglig sett må du ha mastergrad i diakoni for å jobbe som diakon. Det er en mastergrad du kan ta etter du har tatt en bachelor i for eksempel som sykepleie, ungdomsarbeid eller lignende. Samtidig må du like å jobbe med mennesker fordi det er en stor del av jobben, og du må være en stemme for de svakere i samfunnet. Du må være en slags aktivist og kjempe for dem som ikke har det så lett.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke hvis du er avhengig av å ha en strukturert arbeidsdag hvor du kommer på jobb klokken åtte og drar hjem klokken fire. Det er mye arbeid som skjer på ukurante tidspunkter, og det er et yrke som du på mange måter tar med inn i ditt eget privatliv. Så hvis du ikke er villig til å viske ut skillet mellom jobb og privatliv så er det neppe noe for deg.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg synes det er veldig spennende med klima og miljø. I kirken er det ofte diakonen som utvikler kirken til å bli mer miljøvennlig. Jeg synes det er noe av det morsomste å jobbe med, både det praktiske med kirkehagen, men også det å være med på å vise at kirken også bryr seg om miljø. Det er fint å være med å vise at det er viktig at alle i samfunnet setter klima og miljø på agendaen.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg kan av og til bli litt frustrert over at tiden ikke strekker helt til. Det er mye å gjøre. Jeg må ofte prioritere viktige oppgaver som går ut over noe annet jeg også synes er viktig.

fullsizeoutput_2863.jpeg

Kirken er en stor del av hverdagen til diakon Kirsten M. Aase Finch.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Man må være utadvendt og strukturert. Som diakon i en menighet må man ha en tro som er forenlig med arbeidet. Samtidig er det så mange forskjellige diakoner og det varierer veldig hva slags arbeidsoppgaver man har. Jeg tror man trenger mange forskjellige typer diakoner, og derfor kan man også ha mange forskjellige egenskaper som kan komme godt med i yrket.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er ikke veldig mange utviklingsmuligheter innen diakoni. Hvis du finner en nisje og videreutdanner deg, vil det være mulig å få en stilling som er mer fokusert mot det du er interessert i. Man må heller ikke nødvendigvis jobbe i en menighet. Man kan for eksempel jobbe i bistandsorganisasjoner.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Som nyansatt diakon kan man regne med å få rett over 400 000 kroner i årslønn. Samtidig kan tidligere arbeidserfaring gi deg høyere ansiennitet, selv om du kommer rett fra skolebenken. Jo høyere ansiennitet, jo høyere lønn. 

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Mange diakoner er på vei mot pensjon nå. Sånn sett tror jeg det er gode muligheter for å få jobb, men man kan ikke være så kresen på geografi. Man må kanskje belage seg på å måtte flytte for å få jobb. 

 

    • Faglig sett må du ha mastergrad i diakoni for å jobbe som diakon.
    • Det er mye arbeid som skjer på ukurante tidspunkter.
    • Du må være en slags aktivist og kjempe for dem som ikke har det så lett.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser