× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrettbilde av nevrokirurg Bjarne Lied mot hvit vegg. Mørkt arbeidstøy.

YrkesintervjuNevrokirurg favoritt ikon

– Jeg får massevis av positive tilbakemeldinger, og føler jeg får brukt de evnene jeg har for å gi folk et bedre liv, sier nevrokirurg Bjarne Lied.

Bjarne Lied
54 år
Nevrokirurg
Oslofjordklinikken, Sandvika
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har bestandig hatt en interesse for å gjøre noe med hendene. Først tok jeg legeutdannelse og startet etterpå i spesialiseringen innen generell kirurgisk utdannelse og deretter med spesialisering i ortopedisk kirurgi. Planen var å bli håndkirurg, og da jeg begynte å jobbe på Rikshospitalet, ble jeg så fascinert av nevrokirurgi som fag, at jeg ble værende der. Jeg liker selve håndverket, det å se et faktisk resultat og å jobbe med instrumenter med mikroskop og små detaljer. 

nevrokirurg_arbeidssituasjon_fotograf_maria_woldstad_lied.jpg

Nevrokirurg Bjarne Lied og kollega under en operasjon, iført munnbind og lyseblå arbeidsklær. På Oslofjordklinikken i Sandvika.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det varierer fra dag til dag. De aller fleste nevrokirurger i Norge jobber ved norske universitetssykehus, som jeg også har gjort i mange år. Der opererer de hjerne, med svulster, skader og blødninger, samt rygg- og nakkeproblemer. Etter hvert fikk jeg lyst til å prøve for meg selv og er nå deleier på et privat, kirurgisk senter med klinikk i både Sandvika i Oslo og Sandnes i Stavanger. Vi er tre nevrokirurger som arbeider full tid ved disse klinikkene. 

Tre dager i løpet av en uke er satt av til samtaler, undersøkelser av pasienter og vurdering av CT og MR-bilder. Da må jeg som nevrokirurg snakke med pasienter, stille riktig diagnose og avtale en behandling. En samtale varer i tre kvarter. De to andre dagene består av operasjoner. En operasjon varer i cirka en og en halv time. Et eksempel på en operasjon kan være en prolaps i nakken. Da kommer pasienten hit uten å ha spist på forhånd, snakker med kirurgen og anestesilegen, får narkose og blir operert. Etter at pasienten har sovnet, starter operasjonen med et snitt på halsen, deretter går du inn i nakken forfra og skifter ut den dårlige skiven og setter inn et lite implantat. Vi bruker mikroskop og røntgenapparat til å hjelpe oss med å se fine detaljer og finne riktig nivå i nakken. Etter operasjonen overvåkes pasientene av spesialsykepleiere, får snakke med meg og reiser deretter hjem med følge, cirka seks timer etter inngrepet. Siden vi driver dagkirurgisk behandling, reiser alle pasienter hjem samme dag. Da må de ha følge av en voksen person.

Arbeidsdagen inneholder også kontorarbeid, som journalskriving eller telefonkontakt med pasienter før og etter operasjoner. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Som nevrokirurg må du være tålmodig og nøyaktig. En god nevrokirurg er også en god samarbeidspartner, da vi arbeider i team under operasjonene. Du bør i tillegg være interessert i forskning, da dette er et veldig teknisk yrke og vi bruker mye forskjellig utstyr. Utdanningen består av en seksårig legeutdanning, deretter en spesialisering på fem og et halvt år, samt en seks måneders sideutdanning ved nevrologisk avdeling. Som nevrokirurg er det i tillegg veldig viktig å ha stor arbeidskapasitet, være mentalt og fysisk sterk og kunne være konsentrert over lengre tid da enkelte operasjoner og arbeidsdager kan være svært lange. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Faget krever mye av deg som lege og menneske, da mange av våre pasienter kan ha potensielt dødelige sykdommer og skader. Du må derfor være glad i mennesker og like omgås mennesker store deler av arbeidsdagen. Sykdommer hos legene vil være et hinder da nevrokirurgiske operasjoner kan vare i mange timer. Og mennesker som ikke takler blod, passer heller ikke som nevrokirurger.

Hva liker du best med yrket ditt?

– At arbeidet mitt utgjør en forskjell for folk, er veldig givende. Jeg får massevis av positive tilbakemeldinger, og føler jeg får brukt de evnene jeg har for å gi folk et bedre liv. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Når jeg må fortelle en pasient at en operasjon ikke vil ha den ønskede effekten. Nevrokirurgi har også ofte begrensninger hvorvidt en operasjon kan gjøre pasienten helt frisk. Det er veldig vanskelig å måtte fortelle en pasient at de har en sykdom som gjør at livet blir vesentlig forkortet. Det er også tungt å måtte snakke med pårørende om at en av deres kjære mest sannsynlig vil dø av en sykdom eller skade. Det er alltid vanskelig å ikke kunne være til hjelp og ikke kunne bidra som du skulle ønske. I tillegg byr dette yrket på mye vaktarbeid og litt ugunstige arbeidstider. Noen dager blir veldig lange. 

nevrokirurg_bjarne_lied_arbeidssituasjon.jpg

Nevrokirurg Bjarne Lied ved Oslofjordklinikken, sittende ved arbeidspulten og demonstrere ryggsøylen på et skjelett.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Hvis du er motivert, hardtarbeidende og glad i å bruke hendene, kan nevrokirurg være et yrke for deg. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De fleste nevrokirurger arbeider ved universitetssykehusene i de største byene. De fleste vil nok finne jobben sin der. Lokalsykehusene har ikke nevrokirurgiske avdelinger. Etter mange års arbeid og opplæring kan du jobbe privat, som meg i Oslofjordklinikken. Du kan også arbeide med erklæringer, hos Norsk pasientskadeerstatning, samt hos offentlige helsemyndigheter som byråkrat.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Nevrokirurger arbeider mye og har et stort ansvar for menneskeliv. Jeg antar at du kan forvente en årslønn, inkludert alle tillegg, på rundt 1,2 millioner kroner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er et ganske stedsbetinget yrke, da de fleste nevrokirurger jobber ved norske universitetssykehus i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo. Sjansene for å få jobb som nevrokirurg er likevel ganske gode, da det bare utdannes rundt ti nevrokirurger hvert år.

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

    • Som nevrokirurg må du være tålmodig og nøyaktig.
    • At arbeidet mitt utgjør en forskjell for folk, er veldig givende.

Yrkesbeskrivelser