Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg jobbet på et sykehjem før, men da antallet brukere ble redusert fra nitten til tolv, ble jeg en av de overtallige. Jeg måtte få ny jobb i kommunen og fikk prøve meg her. Fra å ha jobbet turnus på sykehjemmet, var det deilig å få fast arbeidstid. Jeg likte meg godt med en gang.

Bilete

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Når vi kommer hit klokken halv åtte om morgenen, får vi rapport fra koordinator. Vi får beskjed om hvor vi skal og til hvem. Vi må gjøre klart alt utstyret vi trenger, og så må vi planlegge litt med tanke på hvilke brukere vi skal til. For eksempel, om noen vil trenge litt ekstra hjelp denne dagen. Etter det er det bare å starte bilen og kjøre ut. Vanligvis kjører vi to og to.

Når vi kommer til de enkelte brukerne hilser vi og prater litt med dem først. Deretter setter vi i gang med arbeidet. Det kan for eksempel være å støvsuge, skifte på senger, ta oppvask, vaske gulv og å vaske vinduer. Siden vi som regel er to og to sammen, bytter vi gjerne på oppgavene så det ikke skal bli for ensformig. Hvis den ene støvsugde sist, kan den andre gjøre det neste gang.

Alle brukerne har egne vedtak der det er bestemt hva de har krav på. Noen har hjemmehjelp en gang i uka, noen har annenhver og andre har kanskje hver tredje uke. Det er spesifisert hva slags arbeid vi skal gjøre hos den enkelte. Størrelsen på boligene varierer også, og alt dette vil påvirke hvor lang tid vi bruker hos hver person. En dag besøker vi ti personer, og neste dag besøker vi kanskje fem.

Når vi er tilbake i hjemmetjenestens lokaler etter endt arbeidsøkt, skriver vi rapporter.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må ha gode skriftlige og muntlige norskkunnskaper, og du må ha førerkort for personbil. Det er ikke noen formelle krav til utdanning for å kunne få jobb her, men du kan ta fagbrev i renhold hvis du ønsker det. Jeg tror først og fremst de ser på om du er et godt menneske, og om du vil trives her. Personlige egenskaper teller mest.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg har jobba her i fire år, og har selv ikke opplevd noen form for belastning. Du må være i normalt fysisk form, og kan ikke ha fysiske begrensninger som gjør det vanskelig å utføre arbeidet. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Egentlig liker jeg alt jeg gjør, fra morgen til ettermiddag. Jeg er så glad i mennesker, og spesielt eldre. Når vi kommer til dem er de tørste på kontakt, og de vil gjerne prate. De setter veldig pris på å få besøk. Det gir meg en god følelse.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er kanskje litt merkelig å si, men det er faktisk ikke noe jeg ikke liker med jobben min. Jeg liker alt, fra morgen til ettermiddag. Arbeidstida er bra, fordelinga er bra. Alt er bra!

Bilete

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale jobben til alle, fra unge til gamle. Vi har mange unge vikarer som er ivrige og trives veldig godt her. Jeg synes at alle burde prøve å være hjemmehjelp. Først etter å ha prøvd kan du finne ut om det er noe for deg.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan ta utdanning i renhold over ett år og det finnes kveldskurs som du kan kombinere med jobb. Du vil få høyere lønn hvis du har fagbrev .

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror lønna ligger mellom 300–400 000 kroner i året, men jeg må innrømme at jeg nesten ikke ser på lønnsslippen. Det viktigste for meg er at jeg trives så godt.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det begynte nettopp seks personer som fikk 100 % jobb her. Det er dessuten alltid behov for vikarer, og hvis du er nysgjerrig på yrket kan det være en fin måte å få en fot innenfor på. Behovet for hjelp til eldre kommer ikke til å bli mindre med det første.

Tekst: Sunniva Neraas Bue

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Du må ha gode skriftlige og muntlige norskkunnskaper, og du må ha førerkort for personbil.
Jeg er så glad i mennesker, og spesielt eldre. Når vi kommer til dem er de tørste på kontakt, og de vil gjerne prate.