× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Sminkør og makeupartist Ragnhild Margrethe Andersen sminker som skal på TV eller gifte seg.

YrkesintervjuSminkør favoritt ikon

Ragnhild jobber frilans og har oppdrag for TV og magasiner, og i forbindelse med bryllup.

Ragnhild Margrethe Andersen
26 år
Sminkør
Frilans, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte å følge drømmen min fordi jeg alltid har vært veldig interessert i sminke, og mestret det. Jeg har lenge ønsket å jobbe med noe som er så gøy at det ikke føles ut som du jobber. Akkurat nå jobber jeg frilans som makeupartist, i tillegg til at jeg er ansvarlig for skjønnhet og makeup i et mediehuset GREAT Media.

sminkor_yrke2.jpg

Sminkør Ragnhild Margrethe Andersen legger leppesminke på en kunde.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag?

– Når man jobber som sminkør på frilansbasis finnes ingen vanlig arbeidsdag – det er nettopp det som gjør det så gøy! Jeg jobber med privatkunder, bruder, magasiner og TV, blogging og kontorarbeid.

Jeg får som regel bestillinger fra kunder på e-post god tid i forveien. Vi blir enige om hva kunden vil ha, og når oppdraget er utført sender jeg faktura.

Siden jeg jobber for meg selv har jeg noe administrativt ansvar. Jeg bruker programmet Fiken for å sende ut mine fakturaer, og har en regnskapsfører som hjelper meg med å huske tidsfrister, i tillegg til å gjøre forskjellige innleveringer for meg.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves at du hele tiden står på! Dette er en jobb hvor du er din egen sjef, og du må selv finne arbeidet som skal gjøres. Det krever at du er ekstremt kreativ, strukturert, hyggelig med mennesker, uredd og selvfølgelig god til å legge makeup på andre.

Hvem passer ikke i dette yrket?

– Hvis du skal jobbe for seg selv i dette yrket passer det ikke for deg som vil ha noen trygt. De som vil ha fast arbeidstid og fast lønn. I min hverdag kan jeg jobbe én time på én jobb, og plutselig 12 timer på en annen. Du må hele tiden diskutere hvor mye du skal få betalt for et oppdrag, så du kan heller ikke være redd for å forhandle. Å være sminkør er også et relasjonsbasert yrke som krever at du utvider nettverket hele tiden. Derfor burde du helst ikke være sjenert, asosial eller utrivelig. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– At jeg blir kjent med så utrolig mange forskjellige mennesker! Mens man sminker en person blir det mye prat, og man får virkelig høre det mest personlige av det personlige. Folk liker å snakke og åpne seg! Det er også veldig artig når jeg sminker noen som ikke er vant til å bruke sminke, eller tror at de er for gamle til det. Det er gøy når de blir fornøyd og overrasket av triks og produkter som passer dem!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kan være slitsomt til tider når det er lavsesong mellom januar og mars. Da er det få jobber, og man bør ha en sparekonto for slike måneder.

sminkor_yrke1.jpg

Sminkør Ragnhild Margrethe Andersen sminker en kunde.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvilke typer mennesker ville du anbefalt dette yrket?

– Først og fremst de som har en lidenskap for det kreative. I dette yrket betyr det ikke så mye hvilke karakterer du fikk på skolen. Du må bare ha en god holdning, være flink på det du gjør og stå på!

Hvilke andre muligheter finnes det innen yrket?

– Som makeupartist kan du jobbe frilans, i butikk eller som salgsrepresentant og kursholder for merker som for eksempel Dior, Lâncome eller YSL. Man kan også jobbe som sminkør for TV-stasjoner, på filmsett eller bare med privatkunder.

Man kan leve av blogging også, men det skal mye til for å lykkes med det. Man kan også jobbe som makeupartist for magasiner eller i salong. Det er veldig mye man kan gjøre, og jeg kommer ikke på alt i farta. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det kommer helt an på hva slags jobb du gjør. I butikk tjener du normal butikklønn, og jobber du for et sminkemerke ligger vel lønnen på rundt 390 000 til 450 000 kroner i året. Når du jobber frilans får du betalt per oppdrag og da varierer det veldig. Jeg tar ikke jobber for mindre enn 1500 kroner uansett oppdrag. Det er startprisen min. Jeg får alt fra 1500 kroner til 10 000 kroner for oppdrag.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er vanskelig å si, men det er nok mye lettere å få seg jobb i en skjønnhetskjede som for eksempel Kicks, enn å klare seg som frilanser. For å komme dit jeg er i dag har det vært mye hard jobbing, promotering av meg selv og en brennende lidenskap for det jeg gjør. Det handler ikke om hvor flink du er til å sminke deg selv. Det handler om hvor flink du er til å sminke andre!

 

Tekst: Isabell Grønnslett

    • Det handler ikke om hvor flink du er til å sminke deg selv. Det handler om hvor flink du er til å sminke andre!
    • Dette er en jobb hvor du er din egen sjef, og du må selv finne arbeidet som skal gjøres.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser