× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Liv Kristin Olsen på Rønvik familiesenter.

YrkesintervjuJordmor favoritt ikon

– Jeg vil anbefale jobben for alle som liker ansvar, som kan jobbe selvstendig, trøste, ta avgjørelser og være bestemt og god samtidig, sier Liv Kristin Olsen.

Liv Kristin Olsen
49 år
Jordmor
Rønvik familiesenter, Bodø

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid ønsket å bli jordmor – helt fra jeg var ei lita jente. Jeg tok sykepleierskolen og jobbet to år før jeg gikk videre på jordmorskolen i Tromsø da jeg var 25 år. Jordmoryrket har alltid fasinert meg, tenk å få lov til å være med på å ta imot et nytt lite menneske. Og å få lov til å følge utviklingen i svangerskapet, og være der i gleder og sorger. 

jordmor_yrke3.jpg

Liv Kristin Olsen undersøker en dame som er gravid med å lytte på fosterlyden i magen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg har jobbet 20 år på fødeavdeling, men nå jobber jeg som kommunejordmor i Bodø. Jeg følger den gravide og hennes partner fra starten av svangerskapet så tidlig som mulig og er på hjemmebesøk hos familien etter fødsel. På hjemmebesøket har vi fokus på kvinnehelse, amming, fødselsopplevelse og prevensjonsveiledning. Det er veldig viktig å ha helhetlig oppfølging og fokus i svangerskapet. Vi har samtale om forventninger til å bli foreldre, samtale om fysisk og psykisk helse, røyk, snus og alkohol, kosthold og trening. Mye av tiden i samtalen bruker jeg til å forberede paret på foreldrerollen, svare på spørsmål, og henvise videre ved behov for ekstra oppfølging. Vi prater om vold, og ev. andre vanskelige opplevelser den gravide har hatt som innvirker på graviditeten. Jeg tar urinprøve, vekt, blodtrykk, måler magen og lytter på fosterlyden hver konsultasjon. Jeg prater også om amming, og har fødselsforberedende kurs noen uker før termin med mye praktisk informasjon og samtale rundt fødsel og det å bli familie.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må være sykepleier, og jobbe ett til to år før du kan gå videre to år på jordmorskolen. Du må like utfordringer, ønske å hjelpe andre mennesker, være en god samtalepartner og lytte mye. Du må ha respekt for at menneskene er ulike, og se det positive i alle. Du må kunne jobbe selvstendig, og i team. En jordmor må tørre å se, og gjøre noe med det – det er derfor viktig at du tør å prate om vanskelige ting.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– De som er redd for ansvar, de som ikke liker sykehus, de som ikke liker å jobbe med mennesker og de som ikke liker å se glede, sorg og smerte.

Hva liker du best med yrket ditt?

– At det er variert, spennende og utfordrende. Det viktigste er at jeg kan gjøre en forskjell for andre.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Egentlig liker jeg alt med jordmoryrket. Hvis jeg skulle valgt på nytt ville jeg fortsatt blitt jordmor. Det er selvfølgelig veldig trist hvis babyer dør i magen, men selv om det er trist er det godt å tenke på at jeg kan gjøre en god og viktig jobb for familien i en vanskelig tid.

jordmor_yrke4.jpg

Jordmor Liv Kristin Olsen bruker en dukke og en brystpute for å demonstrere amming.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Alle som liker ansvar, som kan jobbe selvstendig, trøste, ta avgjørelser, være bestemt og god samtidig. Du må like sykehus, og ikke være redd for litt blod.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som jordmor kan man jobbe veldig variert. Du kan jobbe på fødeavdeling med fødsler og oppfølging etter fødsel. Du kan jobbe i svangerskapet med oppfølging av den gravide og partner. Du kan selvfølgelig jobbe hvor som helst som sykepleier da du har denne utdannelsen i bunnen. Du kan også reise ut i verden og jobbe i flyktningleir eller undervise ved ulike organisasjoner. Du kan undervise i jordmorfag eller sykepleiefag i ulike utdanningsløp. Du kan jobbe på helsestasjon for ungdom, ha prevensjonsveiledning, legge inn p-stav og spiral. Også kan man jobbe med kvinnehelse. Det er mye å velge mellom!

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man tjener rundt 530 000 til 550.000 kroner i året, alt etter hvor man jobber.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode sjanser for å få jobb! Det er alltid behov for flere jordmødre.

Tekst: Isabell Grønnslett

    • Du må være sykepleier, og jobbe ett til to år før du kan gå videre to år på jordmorskolen.
    • Jordmoryrket har alltid fasinert meg, tenk å få lov til å være med på å ta imot et nytt lite menneske.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser