× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Badevakt Sunniva Skogmo i Nordlansbadet.

YrkesintervjuBadevakt favoritt ikon

– Den viktigste arbeidsoppgaven for meg er å ivareta sikkerheten, håndtere ulykker og andre uønskede situasjoner, sier Sunniva Skogmo.

Sunniva Skogmo
25 år
Badevakt
Nordlandsbadet, Bodø

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Først og fremst fordi jeg syntes at det hørtes veldig spennende og ikke minst utfordrende ut.

badevakt_yrke2.jpg

Badevakt Sunniva Skogmo står på bassengkanten og blåser i fløyta.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Ingen dager er like, det er det som er så spennende. Når jeg kommer på jobb gjør vi oss klare for å ta imot publikum. Vi er alltid fem-seks personer på jobb samtidig, så man er aldri alene. Den viktigste arbeidsoppgaven for meg er å ivareta sikkerheten, håndtere ulykker og andre uønskede situasjoner. En del av arbeidsinstruksen er også å opprettholde renholdet. Selv om vår viktigste arbeidsoppgave er sikkerhet, så må vi ikke glemme at dette også er et serviceyrke. Vi skal passe på at kundene har det hyggelig og fint når de besøker oss. Inne på badet har vi tre forskjellige stasjoner som hver enkelte badevakt skal ha oversikt over. Siden det er veldig varm inne på badelandet, kan man fort bli døsig og sliten som følge av varmen og støy. Derfor har vi rullering på hver stasjon, slik at det alltid er "nye" øyer som følger med. Når vi rullerer, går vi alltid gjennom garderobene for å sjekke renhold eller om noen trenger hjelp.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å jobbe som badevakt må man like å jobbe i et varmt klima. Selv om sikkerheten er vår første prioritet, så er det ikke sikkert at badegjestene har det samme synet på sikkerhet som oss. Derfor må du være flink til å kommunisere, formidle og samarbeide. Man må også være imøtekommende, være serviceinnstilt, ha god fysisk helse. Dette yrket krever spesielt at man har gode svømmeferdigheter, er serviceinnstilt og liker å jobbe med mennesker, så utdanning innen serviceyrker er et stort pluss. Jeg har selv serviceutdanning, og har badevaktkurset som alle ansatte må ta to ganger i året. Kurset består av praktiske øvelser i bassenget, teori, førstehjelpskurs og opplæring i bruk av hjertestarter. I tillegg må man ha opplæring i det aktuelle badeanlegget man jobber i. Etter godkjent badevakt grunnkurs kan ta Tilsyn- og sikkerhetskurs som gir litt mer ansvar på sikkerheten som badevakt, hvis man ønsker det. 

Hvem passer dette yrket for? 

– For en person som ønsker en variert arbeidsdag med mange spennende og utfordrende dager.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Først og fremst, så synes jeg det beste er at jeg får være med på å redde liv. Men også at jeg får møte mange forskjellige mennesker fra mange steder i verden, både store og små folk. Her kommer det mange gjester!

Hva liker du minst med jobben din?

– Et lite minus er at man jobber i et veldig varmt klima som kan gjøre at man blir fort sliten etter en arbeidsdag. 

badevakt_yrke3.jpg

Badevakt Sunniva Skogmo trekker tau forran sklia.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale denne jobben for en person som er tøff og liker å ta ansvar, er serviceinnstilt, i god fysisk helse og som ønsker en variert arbeidsdag. 

Hvilke mulighet finnes i dette yrket?

– Med førstehjelpskurs finnes det mange andre muligheter for jobb. Tar man instruktørkurs i livredning eller svømming, så kan man være instruktør i for eksempel svømmekurs, skolesvømming, babysvømming og lignende.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror nok at det er veldig forskjellig om det er privat eller kommunalt, men jeg tipper at lønna ligger i gjennomsnitt på omtrent 300 000 kroner i året. Det kommer veldig an på ansiennitet og erfaring. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Hvis man vil jobbe som badevakt er det gode muligheter. De fleste begynner først som deltid ved siden av skole, og får fulltidsjobb etter hvert.

Tekst: Isabell Grønnslett

    • Dette yrket krever at man har gode svømmeferdigheter.
    • Det beste med denne jobben er at man får være med på å redde liv!

Yrkesbeskrivelser