Hvorfor valgte du dette yrket?

– Design, kunst og håndverk har alltid interessert meg, og også det å jobbe med mennesker. Etter 15 år i underholdningsbransjen ville jeg gjøre noe annet. Jeg fikk hjelp av en karriereveileder, og for ett år siden ble jeg den stolte eier av en bachelor som faglærer i design, kunst og håndverk.

Bilete
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber på et verksted hvor vi veileder mennesker som står utenfor ordinært arbeidsliv. De gjør ulike oppgaver som keramikk, glassfusing og silketrykk. Dagen begynner med å klargjøre verkstedet og dagens oppgaver. Det betyr omtrent en time med forberedelser før arbeiderne kommer. Jeg har undervist i skolen og det er mange likhetstrekk med forberedelsene. Å klargjøre leire, finne former og alt som skal brukes den dagen. Kort sagt å legge til rette for at dagen blir så god som mulig.

Jeg har tid til den enkelte og at alle blir sett er uhyre viktig. De skal bli trygge på produktene de jobber med og selve arbeidsmestringen. Mye av jobben min er å lære de opp i hvordan ting gjøres, og i denne jobben bruker jeg teori fra utdanningen som settes ut i praksis. Vi forsøker hele tiden å finne nye produkter. Det er gøy for oss ansatte å kunne utfolde oss kreativt på jakt etter nye ting å lage sammen med arbeiderne. Jeg jobber mye med tilpasset opplæring. Noen klarer en ting, andre noe annet. Jeg forklarer og demonstrerer hvordan prosessen er. I min tidligere jobb målte vi resultater i penger, her måler vi suksess i kvalitetstid og mestring.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har en dobbel utdanning. Jeg tok først en cand.mag. i samfunnsfag, kunsthistorie, kulturformidling og personaladministrasjon. Jeg jobbet 15 år i underholdningsbransjen før jeg gikk tilbake til skolebenken og tok en bachelor som faglærer i design, kunst og håndverk. Min utdanning på faglærerstudiet var en kombinasjon av teori, verksted og praksis ute i arbeidslivet. Jeg planlegger å ta en mastergrad i fagdidaktikk eller ta kurs i grafiske teknikker. Den utdanningen jeg har er spesielt rettet mot de mellom femte og tiende klasse. For å få jobb i videregående skole kreves som regel en master. Det er smart å ta flere fag for å øke muligheten for å finne en god jobb. Det vanlige utdanningsløpet er en bachelor, men det er mange veier til yrket. Du kan for eksempel være kunstnerutdannet og deretter ta Praktisk-pedagogisk utdanning. Det er også flere som bruker utdanningen som et springbrett til videre kunstutdannelse, som på Kunsthøgskolen.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Liker du ikke å jobbe med mennesker og foretrekker å ta snarveier, så passer ikke dette yrket.   

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å få bruke hendene og være med å skape noe sammen med andre. Jeg elsker gleden ved å se at de mestrer. Det gjelder både i skolen og her. Jeg kan gi noe til noen som gjør en forskjell i deres liv.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg er ikke like glad i den administrative biten. Men i alle jobber er det jo både plusser og noen minuser.

Bilete
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det passer for dem som har kreative evner og interesser, og det er mange måter å undervise på. Det kommer godt med å være tålmodig, god på å sette grenser, helst være litt leken og ha godt humør. I min jobb er en interesse for andre mennesker er en viktig egenskap.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De aller fleste jobber i skolen, med også med formidling for eksempel på museum, eldresentre, som aktivitør, kulturveileder, i kommunen med administrasjon og også i politikken. Noen skrive fagbøker eller jobber i media og redaksjoner.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tjener omtrent 450 000 i året og er godt fornøyd. For meg er det å like det jeg driver med vel så viktig som pengene.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Drømmejobben står ikke nødvendig og venter ved endt utdanning. Kanskje du bør være litt kreativ. Å tenke litt utenfor boksen kan derfor være lurt. Vikariater er enklere å få og kan være en vei til fast jobb etter hvert. Du bør kanskje også være klar for å flytte på deg for å finne jobben du ønsker.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.