× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Pleiemedarbeider Ivar Lund på Stadiontunet sykehjem.

YrkesintervjuPleiemedarbeider favoritt ikon

Ivar Lund tok jobb som pleiemedarbeider for 17 år siden for å prøve noe nytt. Han trivdes så godt at han ble værende.

Ivar Lund
64 år
Pleiemedarbeider
Stadiontunet sykehjem, Bodø

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg liker å arbeide med mennesker, det har jeg gjort hele mitt liv. Før jobbet jeg på sentralbord. Det var noe helt annet. Da jeg tok jobb som pleiemedarbeider elsket jeg det så mye at jeg ble værende. Det er nå rundt 17 år siden jeg startet.

pleie_jobb1.jpg

Pleiemedarbeider Ivar Lund rer på senga og gjør det koselig mens pasienten gjør andre ting.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb er å se til pasientene. Jeg hjelper de opp, ordner frokost og hjelper dem med det ene og det andre. Noen liker å ligge lenge i senga, så da får de spise frokosten der. Det er viktig med dagens første måltid.

Arbeidsdagen går egentlig bare ut på å være der for pasienten. Jeg hjelper med stell og mat, tar dem med på do, vasker dem, og hjelper dem i heisen. Men jeg gir ikke medisiner, det er det kun fagpersonell som gjør. Jeg er veldig tilfreds med jobben min.

Når man jobber med dette blir man veldig glad i pasientene. Jeg er glad i alle, så det er veldig tungt med dødsfall. Når kroppen slutter å fungere, slutter pasientene å spise og drikke. Da kan de ligge i alt fra tre dager til noen uker før de dør. Mange som er gamle og slitne ser på det som en befrielse, og sier: – Nå skal jeg få lov til å dø. De har alltid folk sammen med seg, og en hånd å holde i når det skjer. Jeg skal innrømme at det er en tung del av jobben, men det er en normal prosess, og det kan være godt å la dem slippe.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har ikke utdanning, og har kun opplæringen som jeg fikk da jeg startet. Etter en kort stund fikk jeg kurs i hvordan man løfter på en god måte for å ta vare på sin egen rygg.

Personlighetsmessig er dette noe som jeg tror at alle kan venne seg til. Man må være forberedt på bæsjlukt og stram tisslukt, men de fleste makter det etter en liten stund.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du må kunne samarbeide med pasientene i hverdagen. Dette er deres hjem, så man må være føyelig. Pasientene skal få bestemme mest mulig. Vår jobb er å følge med på at alt går rett for seg. Klarer du ikke dette, så har du nok ikke noe her å gjøre.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å få treffe folk og vite at jeg har gjort en god jobb for pasientene.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Ingenting! Så ærlig skal jeg være. Dødsfall og mye fysisk arbeid er en helt vanlig del av jobben. Det visste jeg da jeg startet, så det er jeg blitt veldig vant med. Jeg elsker jobben min på alle måter.

pleie_jobb2.jpg

Pleiemedarbeider Ivar Lund steller på kjøkkenet.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Tålmodige mennesker. Noen pasienter kan være litt tunge å jobbe med, og da hjelper det ikke å bli sint. Da må man heller være tålmodig, og komme tilbake senere om det er nødvendig.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Når man ikke er utdannet, så har man ikke så mange muligheter utenom det man allerede holder på med. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Selv har jeg god ansiennitet, men man kan ikke forvente en spesielt stor lønn som pleiemedarbeider. Selv fagpersonell tjener ikke spesielt godt i denne bransjen. Ellers så får man tillegg i helgene og hver dag fra klokken fem.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Veldig store. Om man ikke får en fast stilling, så får man i hvert fall tilkallingsvakt. Det er jo ikke veldig vanlig at folk uten utdanning får fast jobb. Klart, det skjer jo, men det er ikke veldig vanlig. 

 

Tekst: Isabell Grønnslett

    • Man må være forberedt på bæsjlukt og stram tisslukt, men de fleste makter det etter en liten stund.
    • Jeg har ikke utdanning, og har kun opplæringen som jeg fikk da jeg startet.
    • Jeg liker å arbeide med mennesker, det har jeg gjort hele mitt liv.

Yrkesbeskrivelser