× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Jon Olav Svartdal sitter i førerhuset på en traktor.

YrkesintervjuLandbruksmekaniker favoritt ikon

– Jeg var lærling i to år før jeg tok fagprøven, og jobber fortsatt på samme sted, sier Jon Olav Svartdal.

Jon Olav Svartdal
21 år
Landbruksmekaniker
Eiksenteret, Stokke
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært interessert i traktorer. Er oppvokst på gård i ei bygd i Seljord kommune, og var ikke mange måneder gammel da jeg satt på fanget til faren min på traktoren. Når jeg tenkte på hva jeg skulle bli, fant jeg fort ut at det mest interessante var traktor. Som odelsgutt er det godt å ha kunnskap om maskinparken. 

img_1238.jpg

Jon Olav Svartdal reparerer en traktor.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Å spørre hvordan en vanlig arbeidsdag er, er omtrent som å spørre hvor langt et tau er. Som landbruksmekaniker er jeg borti både motor, drivverk, hydraulikk, elektronikk og mekanikk. Jeg reparerer hovedsakelig traktorer, men også landbruksredskaper som skurtreskere, harver og brøyteredskap. Service av traktorer er den rutinemessige delen av jobben min. Når du kjøper en traktor så er det ofte med en serviceavtale. Etter så og så mange driftstimer kommer kunden til verkstedet, eller vi kjører ut til kunden for å utføre service. Jeg går gjennom en sjekkliste med nøyaktige servicepunkter. Den varierte delen av jobben er når det oppstår en feil, eller at noe har blitt kjørt i filler. Dette skjer gjerne på tidspunkter som passer dårlig. For eksempel når det kommer 50 centimeter snø på julaften, eller midt på natten i treskesesongen når det er meldt regn om få timer. Om kundene skulle ha behov for hjelp utenom vanlig arbeidstid så har vi vaktordning 24 timer i døgnet. Da er det å stille opp å finne en løsning for at kunden skal få kjørt videre. Ellers kan mange jobber planlegges og de kommer inn på verkstedet for større eller mindre reparasjoner.

Det er alle mulige typer skader som gjør at landbruksmaskinen enten kommer til verkstedet eller at vi reiser ut for å reparere. Jeg bruker i mange tilfeller et feilsøkingsprogram på datamaskin for å finne feilen. Vi fleiper med at det kan ta alt fra ti sekunder til en måned å finne ut hva som er galt. Finner jeg ikke feilen kan jeg ta kontakt med kollegaer eller traktorprodusenten. Jeg har også en app hvor jeg legger inn informasjon om feilen og finner andre mekanikere som har opplevd det samme problemet. Verkstedlederen har oversikten over hvem av oss mekanikere som jobber med hva og når vi kan ta på oss flere parallelle jobber. På jobber hvor det er tunge løft er det hensiktsmessig å være to. Det er lite formelt og bare å rope ut for å få hjelp. 

Når nye deler må bestilles kan det ta litt tid å få traktoren på veien. De fleste av kundene er bønder og traktoren er viktig i alle sesonger. Den må bare funke! Det er alltid noe viktig som våronn, slått, tresking eller brøyting på vinterstid. Derfor er det et visst tidspress. Det har jeg lært meg å leve med. Jeg har ofte tett kontakt med kunden, og å ha en god dialog er noe vi prioriterer sterkt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg gikk Vg1 Teknikk og industriell produksjon, og Vg2 Arbeidsmaskiner. Så ble jeg lærling her. Jeg var lærling i to år før jeg tok fagprøven, og jobber fortsatt på samme sted. Når det kommer ny teknologi er det intern opplæring her på jobben. Min vei til yrket er standard utdanningsløp for en landbruksmekaniker.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Hvis du ikke er interessert i maskiner eller fysisk arbeid, så er ikke dette rette jobben. Det kan være både tungt og trangt som igjen betyr mange rare arbeidsstillinger. Du kommer langt med være i passelig god form.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg driver med det jeg liker best. Traktor har alltid vært en hobby. Jeg er veldig interessert i landbruk og er tilfreds som mekaniker for landbruket.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det hender at kundene ikke setter pris på det jeg gjør og er sure på fordi det er noe feil med traktoren. Det er noe man bare må lære seg å takle på en profesjonell måte.

img_1231.jpg

Jon Olav Svartdal inne i selve motoren.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være praktisk og teknisk anlagt, blid, positiv og løsningsorientert. Jeg jobber med kunder og må være serviceinnstilt. Vi har konkurrenter og det er viktig å være best på service og oppfølging. Du bør også ha litt tålmodighet. Feilsøking kan ta tid.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De aller fleste jobber på landbruksmekaniske verksteder. Det er et allsidig yrke og du kan skru på både bil og gravemaskin. Jeg kan jobbe som selger for landbruksmaskiner, på delelager eller bli verksmester. Det er også mulig å starte for seg selv. Jeg kan videreutdanne meg i landbruksteknikk, eller bli ingeniør via y-veien.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– En begynnerlønn er omtrent 375 000 kroner årlig.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Hvis du vi, får du det til! Det er ikke alltid enkelt å finne fast jobb der du bor, men om du går inn for det så får du jobb. Mange blir tilbudt jobb etter lærlingtiden. Det er også mange alternative jobber fram til du finner den stillingen du ønsker deg.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Jeg jobber med kunder og må være serviceinnstilt.
    • Som landbruksmekaniker er jeg borti både motor, drivverk, hydraulikk, elektronikk og mekanikk.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser