× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Gravferdskonsulent Lisbeth Markussen Tømmerås foran Bergs Begravelsesbyrå i Bodø.

YrkesintervjuGravferdskonsulent favoritt ikon

– Et givende omsorgsyrke med mange gode samtaler, sier Lisbeth Markussen Tømmerås.

Lisbeth Markussen Tømmerås
45 år
Gravferdskonsulent
Bergs begravelsesbyrå, Bodø

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg jobbet opprinnelig som blomsterdekoratør og møtte ofte familier som jeg veiledet i valg av blomster til begravelser. Jeg syntes at slike samtaler var veldig givende. Da et begravelsesbyrå kom til salgs i 2016 begynte jeg å vurdere yrket, og det tok ikke lang tid før mannen min, en kollega og jeg bestemte oss for å kjøpe. Så det var egentlig litt tilfeldig at jeg ble gravferdskonsulent.

grav_jobb_1.jpg

Gravferdskonsulent Lisbeth Markussen Tømmerås på Bergs Begravelsesbryå.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Kontortiden vår er fra klokken åtte til halv fire, men vi jobber likevel mye utover dette. Vi prøver å planlegge dagen så langt det er mulig, men da dette er et veldig uforutsigbart yrke er det nesten helt umulig. Du kan komme på jobb uten å ha noen avtaler en dag, men ende opp med å jobbe til langt utover ettermiddagen. Det kan være samtaler med familier som har mistet noen, eller at du må ut å hente noen som har gått bort. Det kan være hjemme hos den avdøde, på en institusjon eller det kan være på et ulykkessted. Vi må være tilgjengelig på kort varsel. 

Når en familie har mistet noen kommer de hit, eller vi dra hjem til dem for en samtale. Vår jobb er å veilede dem og gå gjennom alt som en seremoni kan inneholde. Vi ordner også med praktiske ting, som for eksempel alle offentlige papirer som må håndteres når et menneske dør. Når første samtale er over, sørger vi for at den avdøde blir stelt og får på seg klærne som familien har valgt, for så å bli lagt ned i kisten.

Den dagen seremonien skal være, kommer vi minimum to timer før gjestene. Her pynter vi med lys og blomster, og gjør alt klart for en fin seremoni. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Personlige egenskaper er nok den viktigste faktoren for å jobbe som gravferdskonsulent. Siden kundene ofte er sårbare og i sorg, er det viktig at man er glad i mennesker og er en omsorgsperson. Ellers er det viktig å være organisert og ryddig. Empati, ydmykhet, pålitelighet og taushetsplikt er viktige nøkkelord. Det er nok de viktigste egenskapene i dette yrket.

Når det kommer til utdanning, så må man ta et kurs arrangert av Virke Gravferd i Oslo. Det varer i omtrent en uke. Ellers er det flere tilleggskurs som er veldig greit å ha, avhengig av hvilke roller du har i bedriften. Man kan for eksempel ta kurs i ledelse, administrasjon og hygiene.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer nok ikke veldig godt for dem som ikke liker å lytte til andre mennesker, og de som ikke takler mye stress. Hvis du ikke er typen som liker å gi av deg selv, så vil du nok ikke synes dette er yrket for deg. Dessuten er det veldig viktig at du er sosial, takler mennesker i sorg og har empati. Man bør også være forberedt på å takle konflikter i familier, da det hender at de pårørende er uenige om hvordan ting skal gjøres.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Menneskene man møter. Uten tvil. Det er godt å få gjøre noe fint for dem som er i sorg og har det vanskelig. Vi har mange fine samtaler. Det er klart at det er mye som er trist og leit, men det er likevel alltid litt latter rundt bordet, gjerne relatert til opplevelser og minner om den som har gått bort.

Hva liker du minst med yrket ditt?

Jeg liker ikke når det skjer veldig triste ting, som når barn dør, selvmord, eller når noen dør altfor tidlig på grunn av sykdom eller en ulykke.

grav_jobb_2.jpg

Gravferdskonsulent Lisbeth Markussen Tømmerås på Bergs Begravelsesbryå.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– De som liker å gi av seg selv og være der for andre. Yrket passer godt for dem som er sterk psykisk. Det er noen fysiske utfordringer med bæring og tunge løft, så du må ha en god fysisk helse.

Ellers bruker vi litt tunge dataprogram, så det er en fordel om du har gode datakunnskaper.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg kommer ikke på noe. Det er heller flere muligheter inn i yrket. Har du for eksempel erfaring fra Røde Kors, helsesektoren eller som politi, så er det en naturlig vei inn hit. Da har man mye erfaring som er svært relevant for denne bransjen.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Tja, 330.000 til 340.000 kroner brutto i året er nok det vanligste. Det avhenger selvfølgelig av hvor mange vakter man tar.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De som jobber i yrket blir gjerne værende. Det er heller ikke uvanlig at barna blir involvert og får jobb, sånn at det blir en familiebedrift. Men har du de riktige egenskapene, så får du jobb. Man trenger alltid tilkallingsvakter, som er en fin vei inn i bransjen.

 

Tekst: Isabell Grønnslett

    • Personlige egenskaper er nok den viktigste faktoren for å jobbe som gravferdskonsulent.
    • Det er godt å få gjøre noe fint for dem som er i sorg og har det vanskelig.
    • Kontortiden vår er fra klokken åtte til halv fire, men vi jobber likevel mye utover dette.

Yrkesbeskrivelser