× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrettbilde av plastikkirurg Kenneth Chiu.

YrkesintervjuPlastikkirurg favoritt ikon

Kenneth Chiu gjør både kosmetiske inngrep og operasjoner som trengs av medisinske årsaker. – Det er viktig å gi pasientene gode råd, sier han.

Kenneth Chiu
40 år
Plastikkirurg
Aleris Colosseum-Nobel, Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var nok litt tilfeldig. Da jeg hadde turnustjeneste som kirurg, fikk jeg et tips om plastikkirurgi som fagfelt fra en eldre kirurg. Jeg bestemte meg for å gi det en sjanse og har aldri angret. 

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber på en klinikk som heter Aleris. Arbeidsdagene svært varierte. Som plastikkirurg er jeg heldig som har mye direktekontakt med pasienter, som av ulike grunner har behov for kirurgi. Jeg har konsultasjoner med pasienter som vurderer plastikkirurgi flere dager i uken, og da er viktig for meg å gi dem råd. Er dette noe som passer for dem, og er det mulig å oppnå det resultatet de håper på?

Andre dager opererer jeg pasienter. Jeg utfører brystreduksjon, brystforstørrelse og brystløft. Det kan også være neseoperasjoner eller fjerning av overflødig hud hos pasienter som har mistet mye vekt. Som plastikkirurg hjelper jeg altså pasienter med både rent kosmetiske inngrep, og operasjoner som trengs av medisinske årsaker. Felles for dem alle, er ofte at det handler om livskvalitet, og jeg er heldig som kan hjelpe pasienter med noe de har tenkt på lenge.

Alle pasienter som har blitt operert kommer inn til kontroll hos meg noen måneder senere. Det er hyggelig å treffe pasientene igjen og å se at det går bra med dem. I Aleris-systemet er det også mange sykehus, og jeg har anledning til å møte pasienter ved flere av dem. Det betyr at pasientene slipper å reise for å komme hit til Majorstua i Oslo.

For meg som kirurg er det også viktig å sette av tid til faglig oppdatering. Her på Aleris legges det vekt på at vi bruker tid på dette, slik at vi kan følge med på trender og diskusjoner i fagmiljøet.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves legeutdanning, turnustjeneste og spesialisering i generell kirurgi og plastikkirurgi. Det vil si at du først må utdanne deg som lege, som er en 6-årig utdanning, og deretter tar en spesialisering som varer i 6,5 år. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette er ikke noe for dem med ti tommeltotter. En god plastikkirurg bør være opptatt av detaljer og være perfeksjonist. I tillegg mener jeg at det er viktig å være glad i mennesker, og være god til å snakke med forskjellige personer. Du bør være flink til å lytte. Det er viktig for å gi pasientene gode råd og å avgjøre om plastikkirurgi er noe for dem.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker veldig godt at jeg som plastikkirurg får treffe veldig mange ulike mennesker, og at jeg kan hjelpe mange til forbedret livskvalitet. Det er tydelig at det betyr veldig mye for disse pasientene. Mange er veldig fornøyde. Så det er en variert og hyggelig jobb. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg synes faktisk at det er vanskelig å finne noe som jeg misliker med arbeidet mitt. 

kenneth_arbeidssituasjon_sittende.jpg

Plastikkirurg Kenneth Chiu i arbeidssituasjon med en kvinnelig pasient.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg tror jobben blir morsomst om du gjør noe du føler du behersker. Kirurgi er jo et praktisk fag, så det er en fordel å være praktisk anlagt. Plastikkirurgi er et stort kirurgisk fag som også er i konstant endring, så du bør også hele tiden lese og reise på kongresser for å holde deg oppdatert.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som lege finnes det et hav av muligheter. Det er også behov for plastikkirurger i den offentlige helsetjenesten, Leger uten grenser, Røde Kors og flere sykehus i utlandet, som behandler brannskader og medfødte misdannelser.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Minimumslønn for en overlege er omkring kr 750.000 kroner i året. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Det er vanskelig å si, men akkurat nå virker det som det er gode muligheter ettersom flere sykehus bygger ut kapasiteten.

 

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

    • Det kreves legeutdanning, turnustjeneste og spesialisering i generell kirurgi og plastikkirurgi.
    • Du bør være flink til å lytte.
    • En god plastikkirurg bør være opptatt av detaljer og være perfeksjonist.

Yrkesbeskrivelser