× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Forretningsutvikler Jens Rask-Jensen har jobbet hardt for å komme dit han er i dag.

YrkesintervjuForretningsutvikler favoritt ikon

Jens Rask-Jensen jobbet seg opp fra selger til medeier og forretningsutvikler i en bedrift. Ved siden av jobben tar han utdanning i økonomi og administrasjon.

Jens Rask-Jensen
22 år
Forretningsutvikler
Dugnad24, Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg begynte opprinnelig som selger i Dugnad24 samtidig som jeg gikk på videregående. Etter fem år som selger fikk jeg tilbud om å kjøpe meg inn i selskapet og få en mer spisset rolle som forretningsutvikler. Jeg syntes det er interessant og gøy å sitte med det overordnede utviklingsansvaret i bedriften min.

p4060946.jpg

Forretningsutvikler Jens Rask-Jensen jobber mye på datamaskinen sin for å se hvordan han best kan utvikle bedriften.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som forretningsutvikler er det veldig variert. I og med at Dugnad24 er et lite selskap med få ansatte på kontoret, styrer jeg mye av arbeidsdagen min selv. 

Dagen starter ofte med et møte med selgerne. Her snakker vi litt om hvordan det går og hva jeg forventer av resultater fremover. Videre kan jeg bruke mye tid på å analysere markedet og konkurrenter, og se på ulike løsninger som vi skal ta i bruk i tiden fremover. Samtidig har jeg hovedansvaret for kundeservice og det administrative i virksomheten. Det innebærer blant annet å svare på henvendelser fra kunder og håndtere lønn til de ti selgerne våre.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Min vei til forretningsutvikler var å levere godt og gradvis få mer ansvar. Først som selger, så salgssjef og nå som forretningsutvikler og deleier av selskapet. Ved siden av dette studerer jeg økonomi og administrasjon på BI Handelshøyskolen. Det er et allsidig studie som gir deg god forståelse om generell forretningsdrift.

Pågangsmot, erfaring, analytiske evner og kreativitet er gode ferdigheter å ha. Jeg tror at de egenskapene kombinert med en utdanning innen økonomi er det beste man kan ha for å jobbe med forretningsutvikling.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette yrket passer ikke for folk som ikke evner å tenke kreativt og analytisk. Samtidig kreves det utrolig mye og hardt arbeid for oppnå resultater.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å se at tiltakene man har utviklet og tatt i bruk gir bedriften et positivt løft.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Når man jobber lenge og hardt med noe uten å få de resultatene man hadde håpet på. I tillegg kan det noen ganger være kjedelig å jobbe med administrative oppgaver som for eksempel lønn.

p4060969.jpg

Forretningsutvikler Jens Rask-Jensen syntes det er viktig å inkludere de ansatte i hvilken vei bedriften skal gå.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Personer med gode analytiske evner som tenker kreativt. Hvis du i tillegg er litt frampå og kan litt om salg og markedsføring, så tror jeg du har en god sjanse.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange muligheter som forretningsutvikler. Både det å skape noe selv fra bunnen av, men også bidra til at allerede etablerte bedrifter får nye ben å stå på og utvikles til å passe bedre til fremtiden.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det kommer an på hvor du jobber og hvilke resultater du leverer. Hvis du jobber som forretningsutvikler i et stort selskap, har mye erfaring og en god utdanning kan du nok tjene over 700 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Sjansene er store i og med at det ikke er en beskyttet tittel. Hvem som helst kan opprette et enkeltmannsforetak og kalle seg selv forretningsutvikler, men for å lykkes kreves det at man har et bra konsept. Sjansene er lavere hvis du skal gjennom et nåløye i en etablert bedrift. Men det er absolutt mulig hvis du jobber målrettet og skaffer deg relevant erfaring. 

 

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

    • Ved siden av dette studerer jeg økonomi og administrasjon på BI Handelshøyskolen.
    • Pågangsmot, erfaring, analytiske evner og kreativitet er gode ferdigheter å ha.

Yrkesbeskrivelser