× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Jan Espeseth er feiermester.

YrkesintervjuFeier favoritt ikon

– Gode formidlingsevner er det aller viktigste for en feier, sier Jan Espeseth.

Jan Espeseth
50 år
Feiermester
Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Valget om å bli feier var veldig tilfeldig. Jeg tok det som da het maskin og mekanikk på videregående, og så en utlysning av en lærlingplass i Drammensregionens brannvesen. Den gjorde at jeg skjønte at jeg ville like å jobbe med feiing, og med det valget var jeg sikret både utdanning og jobb. Det var viktig for meg og frigjøre meg fra foreldrene mine, og kanskje til og med kjøpe en bil! Opptaksprøven var en dag med fysiske og teoretiske tester som armhevninger, pushups, høydeskrekktest og rettskriving. Etter tre år som lærling var jeg fiks ferdig feier. Jeg har ikke angret en dag på yrkesvalget, og nå har jeg vært feier i nesten 30 år.

img_0534.jpg

 Jan Espeseth ser over utstyret i feierbilen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Hovedoppgaven min er å lede feierseksjonen i omtrent halve Vestfold. Det har jeg drevet med noen år. Det vil si at jeg legger til rette for at mine feiere har trygghet til å kunne utføre oppgavene sine. og at tjenesten blir så god som overhodet mulig. 

Jeg har ansvar for 16 feiere. Selv driver jeg ikke lenger og feier piper, men er tilgjengelig for å bistå feiere som trenger kompetansen min når de er på oppdrag. Det betyr at jeg kommer meg ut av kontoret og det passer veldig bra fordi jeg er glad i å være ute i felten og snakke med mennesker. 

Formidling er nemlig selve fundamentet til en feier. Vi varsler per post og SMS om at vi kommer, og når vi kommer hjem til folk er fokuset på ildsted, piper, røykvarsler og slukkeutstyr. Vi sjekker at de som bor der har kontroll over sitt eget fyringsanlegg, brannslukkingsutstyr og røykvarslere. Vi utfører feiing og tilsyn etter brannrisiko. Det vil si at vi feier årlig der det er mye sot som kan føre til pipebrann. Vi har 48 000 piper i vårt distrikt og alle skal ha besøk av en feier. Cirka 2000 piper har høy risiko og får årlig feiing. På resten av pipene feier vi under tilsyn etter risiko. Vi er på taket ved så å si alle besøk. I dag er feieren nesten helt ren etter et oppdrag. I gamle dager var de kjent for å være skikkelig møkkete.

I løpet av et besøk går vi rundt i hele huset sammen med huseieren og informerer om brannsikkerhet. Etter besøket skriver vi en rapport. Når noe ikke er helt som det skal får eieren en tidsfrist for å rette opp det som skurrer. Vi ber om skriftlig tilbakemelding på om det er gjort eller ikke. Et besøk tar alt i alt rundt en time. 

En feier har omtrent ti feiinger i løpet av en dag. En som fører tilsyn har omtrent seks tilsyn om dagen. De som fører tilsyn feier også når det er behov for det. Brannsikkerhet dreier seg om at hver enkelt skal ha gode forutsetninger for å forebygge, eller eventuelt begrense en brann. Å motivere huseiere og beboere er kjempeviktig for brannsikkerheten.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv tok jeg det som da var ettårig maskin og mekanikk på yrkesskolen, før jeg og begynte så som lærling i Drammensregionens brannvesen. Rett etter treårig lærlingtid tok jeg mesterbrevet. Det tok to år.

I dag blir du feier ved å ta Vg1 Bygg- og anleggsteknikk – eller andre løp. Deretter går du tre år i lære. I lærlingperioden må du ha 17 ukers kurs fordelt på tre år ved Norges brannskole. Norges brannskole utdanner alle som jobber med brannrelaterte yrker.

Du kan også gå opp som praksiskandidat.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du må ikke ha høydeskrekk! Er du ingen god formidler så passer dette dårlig. Du skal hjem til folk og det betyr at du må være flink med mennesker og vekke tillit. Du må også ha fysikken og alle sansene i orden. Det er sot og partikler hver dag på jobb, og har du astma bør du vurdere om dette passer.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker godt å se hver enkeltes faglige utvikling og være med å bidra til sikkerhet i samfunnet. Å få tilbakemeldinger på at vi gjør en god jobb gjør godt. En annen ting som gjør meg skikkelig glad er yrkesstoltheten til de jeg jobber med.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker minst at noen prosesser er veldig tungvinte. Da tenker jeg på rapporter og arkivering som ikke alltid er like morsomt.

img_0507-001.jpg

 Jan Espeseth ved feierutstyrer på brannstasjonen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Det er et komplekst yrke. Du må være glad i å prate med folk. Du må føle at det gir deg noe å forebygge brann og miljøskader. God muntlig og skriftlig formidlingsevne må du også ha. Det er strenge krav til HMS, utstyr og oppførsel. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Feiere jobber hos brannvesenet. Med feierkompetanse er du også ettertraktet i firmaer som selger, monterer og reparerer ildsteder og skorsteiner. Noen blir branninspektører i brannvesenet. Med svennebrev kan du videreutdanne deg til feiermester eller ingeniør.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– En nyutdannet feier tjener omtrent 400 000 kroner i året. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Med de rette personlige egenskapene og fagbrev så er sjansene veldig gode.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

 

 

    • En feier har omtrent ti feiinger i løpet av en dag.
    • Du må ikke ha høydeskrekk!
    • Jeg har ikke angret en dag på yrkesvalget, og nå har jeg vært feier i nesten 30 år.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser