× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Portrettbilde av Linda Marie Rustad, direktør og ansvarlig redaktør for Kilden kjønnsforskning.no


YrkesintervjuFilosof favoritt ikon

– Jeg jobber med å samle sammen kunnskap og formidle den. Kommunikasjon og analyse er noe mange organisasjoner og virksomheter trenger, sier Linda Rustad som er direktør og ansvarlig redaktør for Kilden kjønnsforskning.no.

Linda Marie Rustad
51 år
Direktør og ansvarlig redaktør
Kilden kjønnforskning.no, Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert. Da jeg tok Ex.phil. ved Universitetet i Tromsø på slutten av 80-tallet, falt jeg for filosofifaget, som hjalp meg å forstå og analysere samfunnet og begrunne meningene mine. I fire år har jeg jobbet i Kilden, og her får jeg kombinert interessene mine for forskning og formidling, og jeg får være med på å utvikle nye oppgaver.

img_2195.jpg

Linda Rustad, direktør og ansvarlig redaktør for Kilden, diskuterer en tekst på datamaskinen sammen med en kollega.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– I dag jobber jeg som leder, det betyr at jeg har et overordnet ansvar for alt som skjer hos oss. Jeg har ansvar for at medarbeiderne får gjort jobben sin på en god måte, at vi gjør det vi skal og at det er orden i økonomien. Som leder er jeg litt over alt, jeg bistår medarbeiderne i faglige spørsmål de har og jeg hjelper til å prioritere hva vi skal gjøre.

Vanligvis begynner arbeidsdagen med å få oversikt over dagen. Før møtene starter, svarer jeg på e-poster, jeg ordner med fakturaer som skal betales og andre småting. Første møte er med en av mine medarbeidere som holder på å skrive en brosjyre om en bok flere forskere har skrevet. Vi tar etterpå en tur til Innovasjon Norge og snakker med noen av de kvinnelige lederne som jobber der for å høre hvilke innspill de har til arbeidet vårt.

Tilbake på kontoret har jeg redaksjonsmøte med våre to journalister der vi gjennomgår siste ukas oppdatering på hva som har blitt publisert av ny forskning. Vi legger en plan for hvilken forskning vi ønsker å skrive om de neste to ukene. Når redaksjonsmøte er ferdig har jeg litt tid på kontoret.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– På min arbeidsplass må du ha relevant utdanning på masternivå, gjerne innen tema kjønn og/eller likestilling. Noen er også journalister og har erfaring med formidling på nett. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er nok en fordel å være nysgjerrig på hva som skjer i samfunnet og å ikke være redd for å være synlig og søkende. Kreativitet og det å være strategisk er også en fordel. Du må like høyt tempo, kunne ha mange baller i lufta og du bør like å snakke med folk. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det jeg liker aller best, er når jeg bidrar at vi når målene vi har satt oss – det kan for eksempel være når en medarbeider har fått innvilget en søknad og vi kan sette i gang med nye oppgaver. Eller at vi kaster oss ut i samarbeid med nye folk og det fungerer veldig bra.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Når du har mange baller i lufta, må du også takle at oppgavene kan være uforutsigbare. Av og til kan dét bli en utfordring. 

img_2366.jpg

Linda Rustad, direktør og ansvarlig redaktør for Kilden, i et møte med Trine Rogg Korsvik og Benedicte Sørum fra Tidsskrift for kjønnsforskning.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Filosofi går ut på å problematisere, og å ha et kritisk blikk på for eksempel forskning eller politikk. Faget lærer deg også å være åpen, reflekterende og spørrende. Jeg har egentlig vært litt overrasket over hvor nyttig filosofien har vært for de ulike jobbene jeg har hatt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg har jo på sett og vis ikke et bestemt yrke – men jobben min er nok mer et eksempel på hvordan du med en kombinasjon av utdanning og interesse kan påvirke jobbmulighetene dine. Jeg jobber med å samle sammen kunnskap og formidle den. Kommunikasjon og analyse er noe mange organisasjoner og virksomheter trenger.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Hva du får i lønn som leder vil avhenge av hvor du jobber – men fra 750.000 kroner og oppover, vil jeg tro.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Min erfaring er at det er vanskelig enn før å få jobb innen kommunikasjon, det har rett og slett vært en nedgang i bransjen.  Når vi har utlyst stillinger får vi mange gode søkere. Men skal du studere filosofi, trenger ikke det bety at du begynner å jobbe med kommunikasjon, det er bare en av flere muligheter.


Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

    • Det er en fordel å være nysgjerrig på hva som skjer i samfunnet, og å ikke være redd for å være synlig og søkende.
    • Her får jeg kombinere interessen min for forskning og formidling, og være med på å utvikle nye oppgaver.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser