× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Optiker Simon Dørheim hos Krogh Optikk i Tønsberg.

YrkesintervjuOptiker favoritt ikon

Synet er menneskets viktigste sans, sier Simon Dørheim, som mener det blir behov for flere optikere etter hvert som det blir flere eldre i Norge.

Simon Dørheim
41 år
Optiker
Krogh Optikk, Tønsberg

  Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle bli, men med en far som er lege og en mor som er sykepleier ante det meg at valget ville bli noe helserelatert. På UiT Norges arktiske universitet i Tromsø kom jeg tilfeldigvis over et fag om menneskets anatomi og fysiologi. Der fikk jeg særlig interesse for temaet om øyet og syn. På samme tid ble jeg introdusert til, og anbefalt optikeryrket av en bekjent. Det ene førte til det andre, og jeg havnet til slutt opp på optikerutdanningen på Høgskolen i Sørøst-Norge på Kongsberg. Det har vært en spennende reise med grunnutdanning og videreutdanning.

En av årsakene til at jeg syntes dette er en fin nisje i helsesektoren, er at jobben ikke involverer noe blod og at ingen av testene gjør vondt for pasienten. Synet er menneskets viktigste sans. Det er en viktig jobb å sørge for godt syn i befolkningen.

img_0421.jpg

 Simon Dørheim gjør en synsundersøkelse på en kunde.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber hos på Krogh Optikk i Tønsberg. Vi er fire optikere i vår avdeling. Hverdagen er en spennende blanding av helsefag, håndverk, teknikk og design, i tillegg til butikkarbeid og salg av briller. Jeg har vanligvis fra åtte til ti pasienter om dagen. Mange undersøkelser tar tid. Særlig det å måle ut nøyaktig brillestyrke kan være tidkrevende. Ute i butikken er de kunder, men inne til synsundersøkelse er de mine pasienter. De er alt fra små barn på tre til fire år og oppover. De aller fleste kommer fordi de ser dårlig og vil vite om det er mulig å se bedre med briller eller kontaktlinser. Noen ganger henviser jeg videre til øyelege, fastlege eller laserbehandling. En vanlig synsundersøkelse består i mye mer enn å finne styrken på øynene.

Utover vanlig langsynthet, nærsynthet og skjeve hornhinner avdekker jeg samsynsproblemer og synsrelatert sykdom. Eksempler på ting jeg undersøker er hvordan de to øynene samarbeider, øyetrykk, tårefilm, sidesyn og strukturer inni øyet som netthinnen og linsen. Synet endrer og utvikler seg gjennom hele livet. Ved normale aldersforandringer som grå stær forandrer linsen inne i øyet seg, og ved forskjellige livsstilssykdommer oppstår det skader på netthinnen.

Når jeg har kommet til en konklusjon går jeg over i rådgivingstjenesten. Hvordan kan vi løse synsutfordringen? Briller, kontaktlinser eller synstrening? Ved tegn til skade eller sykdom, kan jeg henvise direkte videre til øyelege. For meg er det viktig å veilede pasientene til å finne de aller beste løsningene. Det er en unik situasjon å både jobbe med pasientrettet arbeid samtidig som man tilpasser og selger produkter. Dette bidrar til en mer allsidig arbeidsdag.

Når jeg har funnet ut hvilken styrke det skal være på brilleglasset, bestiller jeg glass som jeg formsliper og monterer i brilleinnfatningen. Jeg er med andre ord en del på verkstedet hvor jeg både monterer nye briller og reparere på gamle. Fra gammelt av var yrket et håndverksfag der ur og optikk gjerne hang sammen. I dag er det blitt mer rettet mot helsefag.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok en treårig høgskoleutdanning på Kongsberg. Den gangen var det en ingeniørutdanning for å bli optiker. Det er det ikke lenger i dag. Etter de årene fikk jeg tittelen høgskoleingeniør i optikk og kunne søke autorisasjon som optiker. I ettertid har jeg tatt en mastergrad på deltid på Kongsberg med en fordypning i samsyn og i det å undersøke barn.

Høgskolen i Sørøst-Norge på Kongsberg tilbyr den eneste optikerutdanningen. Det er en treårig bachelorutdanning med mulighet til å ta mastergrad, enten på fulltid eller deltid. Praksis er innbakt i utdanningen, og når du har tatt eksamen søker du autorisasjon og kan begynne som optiker.  

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Liker du ikke pirkearbeid eller er du en «slørvpeis», som vi sier i Nord-Norge, så går dette dårlig. Har du ikke interesse for å jobbe med datatekniske ting, så passer det heller ikke så godt. Det er etter min mening viktig at du liker å være i kontakt med mennesker og trives med å snakke med folk i alle aldre.

img_0433.jpg

 Simon Dørheim hjelper en kunde til å velge briller.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker variasjonen med mange ulike synsundersøkelser, møtet med mennesker og å kunne bidra til at folk ser bedre.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Vi kan ha det i overkant travelt. Samtidig tenker jeg jo også at det er et «luksusproblem». Vi har jo jobb fordi vi har mye å gjøre. 

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Dette er et helsefag, så det å føle omsorg for pasienten og å like å jobbe med mennesker er viktig. Interesse for mote og design kommer godt med. Du bør like å jobbe med teknisk avansert utstyr. Faget er i stor utvikling og en optiker blir aldri utlært. Du bør ha nysgjerrighet for å lære mer og ønske om å alltid holde deg faglig oppdatert. Utviklingen gjør faget veldig spennende.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

De aller fleste jobber i en optisk forretning. Det er også muligheter til å jobbe i en øyelegepraksis, som leverandør eller med produksjon av optiske hjelpemidler. I flere optikerkjeder er det mulig å drive selve filialen selv, og liker du personalansvar kan du starte for deg selv. Noen få optikere reiser også ut og jobber med humanitært arbeid.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tipper at en snittlønn med noen års erfaring er omtrent 550 000 kroner i året. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er veldig gode. Nedsatt syn er en økende samfunnsutfordring. Det blir stadig flere eldre og med det et stadig større behov for optikere.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

 

 

 

    • Det er en treårig bachelorutdanning med mulighet til å ta mastergrad, enten på fulltid eller deltid.
    • Hverdagen er en blanding av helsefag, håndverk, teknikk og design i tillegg til butikkarbeid og salg av briller.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser