× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Journalist Trude Landstad gjør alltid research før hun ringer intervjuobjektene.

YrkesintervjuJournalist favoritt ikon

Trude Landstad jobber som nyhetsjournalist i Avisa Nordland. Hun liker at hun har en jobb hvor hun treffer mennesker og hvor det er lov å være nysgjerrig.

Trude Landstad
58 år
Journalist
Avisa Nordland, Bodø

Hvorfor valgte du dette yrket?

Jeg visste tidlig at jeg ville bli journalist. Det er en fantastisk mulighet til å komme tett inn på folk og saker. Jeg har også alltid vært interessert i språk, så jeg hadde lyst på en jobb der jeg kunne skrive.

journjobb1.jpg

Journalist Trude Landstad gjør alltid research før hun starter på en ny sak.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Dagen starter med at vi er på jobb innen klokken 08.30. Da starter morgenmøtet hvor vi planlegger dagen. Jeg har som regel egne ideer til saker og vet derfor hva jeg skal gjøre. Dersom man ikke har egne ideer, får man tildelt oppgaver. Når det er gjort, setter vi i gang. Det første jeg gjør når jeg skal jobbe med en sak er at jeg leser meg opp. Etter det kontakter jeg de jeg vil intervjue. Jeg foretrekker å møte dem framfor å intervjue dem over telefon. Det er en smakssak, men jeg liker å være ute framfor å sitte på kontoret. Det går veldig fort fra idé til sak, spesielt om det er konkurranse om saken. Det er jo også andre medier som ønsker å være først ute med nyhetene.

Når vi har lagt saken ut på nettsidene til Avisa Nordland, deles den kanskje på sosiale medier. Deretter velges det ut hvilke saker som skal i papiravisen.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

Nysgjerrighet og god allmennkunnskap. Man må være glad i folk og språk. Det er naturligvis også en fordel om man er utadvendt. Siden journalist ikke er en beskyttet tittel, så kreves det ingen spesiell utdanning. Men nå har de aller fleste en journalistutdanning, gjerne i tillegg til annen utdanning. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

Som journalist må man kunne jobbe fort, så det er viktig å være effektiv! Ellers kan det være en ulempe om du ikke er samfunnsinteressert, eller om du ikke er spesielt glad i folk. Mye kan læres underveis, men noen av egenskapene bør man ha på plass før man starter i jobben.

Hva liker du best med yrket ditt?

Jeg liker veldig godt at jeg har «licence to ask», altså at jeg har som jobb å stille spørsmål. Som journalist kan man spørre om absolutt alt! «Hva tjener du?», «hva synes du om det?», «hvorfor gjør dere det sånn?». Det er flott å kunne være nysgjerrig. En journalist er med på å løfte frem viktige forhold som kan gi folk kunnskap om samfunnet de lever i og rette opp i skjevheter og maktmisbruk. Vi kan gi folk en opplevelse eller starte en debatt. Det er givende.

Hva liker du minst med yrket ditt?

Dagene det ikke skjer noe! Det er frustrerende når det er vanskelig å få tak i folk man vil intervjue, eller saken jeg jobbet med ikke blir noe av likevel. Og ofte ønsker vi at vi hadde tid til å grave litt dypere i sakene.

journjobb3.jpg

Journalist Trude Landstad foretrekker å møte intervjuobjektene, framfor å snakke i telefonen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

Folk som er samfunnsbevisste og engasjerte.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

Mange tar journalistutdanning uten å helt vite hva de vil jobbe med, siden man har flere valgmuligheter etter en slik utdanning. Noen bruker den for eksempel som del av en lærer- eller lektorutdanning. Journalistutdanninga er relevant for alle kommunikasjonsjobber!

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

Lønna varierer mye fra arbeidsplass til arbeidsplass. Grunnlønna er ikke høy, så man er avhengig av lokale tillegg for for eksempel kvelds- eller helgearbeid. Laveste begynnerlønn ligger vel på rundt 400.000 kroner i året. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

Det er færre jobber enn før, men så tar også færre utdanning. Tidligere måtte man noen ganger ha bedre karakterer for å komme inn på journalistutdanningen, enn på legestudiet. Nå sliter de med å fylle alle studieplassene på journalistutdanningen. Men flinke journalister får jobb – uansett!

 

Tekst: Isabell Mari Grønnslett

    • Nå har de aller fleste en journalistutdanning, gjerne i tillegg til annen utdanning. 
    • Som journalist må man kunne jobbe fort, så det er viktig å være effektiv!

Yrkesbeskrivelser