× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Roger Helin kjører fra Fauske til Bodø nesten hver dag.

YrkesintervjuIsolatør favoritt ikon

Roger Helin skulle bare jobbe en uke i bransjen, men trivdes så godt som isolatør at han like gjerne ble der i 26 år. Underveis har han tatt fagbrevet.

Roger Helin
51 år
Isolatør
Ranbergs Isolering AS, Fauske

Hvorfor valgte du dette yrket?

Jeg er egentlig utdannet rørlegger og jobbet med det i 16 måneder før jeg skiftet beite. Det hele startet da jeg jobbet på en kafé i 1991, og helt tilfeldig spurte Ranbergs Isolering om de hadde jobb til meg. De trengte hjelp til et prosjekt, så jeg fikk jobb for en uke – og her er jeg ennå! Med en god arbeidsgiver og et fantastisk arbeidsmiljø måtte jeg bare bli værende. Så man kan si at var helt tilfeldig at jeg ble isolatør.

isoljobb2.jpg

Roger Helin tok fagbrev mens han jobbet som isolatør.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Dagen starter i sekstiden om morgenen med en kjeft kaffe og en kjøretur til nabobyen for å jobbe. Om vi starter med et nytt prosjekt, må jeg skaffe meg en oversikt over alt som skal gjøres. Dersom vi allerede er i gang med prosjektet, tar jeg en titt på hvor langt vi er kommet og hva som gjenstår. Siden det som regel er flere bedrifter involvert i ett prosjekt, samarbeider vi mye med de andre. Det kan for eksempel være rørleggere, elektrikere, malere og ventilasjonsfolk. Med en god plan blir jobben alltid mye enklere.

Som isolatør er det lite møter. Vi er alltid i felten på et av prosjektene vi holder på med. Prosjektene kan være både store og små, alt fra bare et par timer til flere år! Akkurat nå har vi flere store prosjekt, blant annet tre skoler, et oppdrettsanlegg og et nytt boligkompleks i Bodø.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

Man må være handy og ha stå på-vilje! Å lære seg å isolere er ikke noe hokus pokus, men resultatet skal se bra ut, så man må være nøye.

For å jobbe med kapsling trenger man fagbrevet, noe mange velger å ta mens de jobber. Det har jeg valgt å gjøre. Ellers er det jo en fordel å forstå og like geometri, men med dagens teknologi og kalkulatorer trenger man ikke store mattekunnskaper.

Hvem passer ikke dette yrket for?

Man kan ikke ha høydeskrekk da vi jobber en del i høyden. Når det er sagt, så passer yrket for alle så lenge man evner å ta initiativ.

Hva liker du best med yrket ditt?

Kapslingen! Det er utrolig artig å jobbe med aluminium, og lage kasser og lignende for å ha over ventiler. Jeg synes at det er veldig morsomt å få være kreativ og å få tenke «steike, dette ble jo veldig bra!» om sitt eget resultat.

Hva liker du minst med yrket ditt?

Det er ikke noe kos å jobbe i våte, rå, kalde og trange miljø. Men vi har et motto hos oss på Ranbergs Isolering: «ingenting er umulig!». Det finnes bare utfordringer, og de tar vi alltid på strak arm.

isoljobb3.jpg

Roger Helin synes at kapsling er den beste delen av jobben som isolatør.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

Folk som liker å jobbe selvstendig, er nytenkende og ikke er redd for å stikke hodet frem, passer svært godt inn i dette yrket.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

Man får stort sett bruk for denne typen kunnskap i samme bransje. For eksempel kan man bli selger av produkter. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

Det er forskjellige lønnsordninger fra bedrift til bedrift. Hos oss har vi timelønn. Startlønna er på 180 kroner i timen, men om man er dyktig og viser at man står på, så kan man få opptil 240 kroner i timen. Så tjener man selvfølgelig mer om man har fagbrevet. Lønna er som den ellers er i byggebransjen.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

Store! Det er mangel på isolatører. Det er få nordmenn som søker, og veldig mange polakker. Hos oss er seks av ni ansatte fra Polen. De er svært dyktige, men det hadde jo vært moro om flere nordmenn også søkte jobb. Ellers håper jeg jo spesielt at flere kvinner søker! Isolatøryrket har alltid vært et mannsdominert yrke, og vi som de fleste andre vil gjerne ha flere kvinner på arbeidsplassen.

Tekst: Isabell Grønnslett

    • For å jobbe med kapsling trenger man fagbrevet, noe mange velger å ta mens de jobber.
    • Som isolatør er det lite møter. Vi er alltid i felten på et av prosjektene vi holder på med.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser