× Denne sida er ikkje tilgjengeleg på målforma du har valt.
Beate Sissener på Stall Sissener ved Gardermoen.

YrkesintervjuHestefaglært favoritt ikon

Fagbrev i hestefag er som oftest kun starten på det å leve av hest.

Beate Sissener
47 år
Hestefaglært/rideinstruktør
Stall Sissener på Ullensaker
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg har drevet med hest fra jeg var tre år. Så noe med hest lå litt i kortene, selv om jeg ikke har funnet ut hva jeg skal bli når jeg blir stor! Jeg jobbet med hest i mange år i Norge og England. Men jeg fikk skader som gjorde at jeg tok translatørutdanning i engelsk/norsk/engelsk. Så fikk jeg jobb som hestefaglærer og tok praktisk pedagogisk utdanning underveis. I dag driver jeg min egen stall og er en Inn på tunet-bedrift. Det er en fysisk tung jobb, men det flotte er at jeg er min egen herre og kan leve av hestene mine.

hestefaglaert_2_justert.jpg

Beate Sissener på hestesenteret hun driver.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Jeg driver en stall med ti hester og sammen har vi flere bein å stå på. Som rideskole, Inn på tunet-bedrift og med privattimer. Dagene starter med morgenfôring syv dager i uken, hver dag hele året. Jeg møkker ut av alle boksene, kjører inn ny flis og gir friskt vann. Jeg har noen frivillige mammaer som bor i området og de hjelper til og får trim i stallen framfor å gå på helsestudio. Når de kommer, går jobben fort unna.   

At det er en Inn på tunet-bedrift vil si at jeg har ungdom som faller utenfor og trenger en alternativ opplæringsarena. De kommer i varierende antall to ganger i uken. I og med at jeg er lærer, fletter jeg inn fag de trenger, og i det siste har det vært mye matte. De er med på alt som skjer og rir også. Når de ikke de er her, trener jeg hestene alene. Jeg har blant annet en unghest som er under innriding og en skadet hest som er under opptrening.

Jeg driver rideskole tre dager i uken. Pluss privattreninger resten av uken. Gruppene er maks tre til fire elever som rir sammen. Kursene handler om hele spekteret med å drive med hest. De pusser og steller hesten, lærer alt med utstyr inkludert oppsaling og litt stalltjeneste. Det er flest jenter som går på ridekurs.

Rideskolehestene, åtte stykker, får nok trening og jeg har frivillige stalljenter som rir dem i helgene. Jeg har også en instruktør ansatt som rir i helgene og får faglig oppdatering av meg.

Jeg administrerer stall og ridesenter, og systemet er så bra at det nesten går av seg selv med Facebook. Alt som skjer legges ut på Facebook og hjemmesiden, og elevene booker seg direkte inn. Jeg har en regnskapsfører og godt er det! Vi har gårdsdrift i tillegg og driver med høyproduksjon.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

- Det er ingen formelle krav til å åpne et hestesenter, men jeg vil ikke anbefale å gjøre dette uten kompetanse.

Selv har jeg rideinstruktør-utdanning fra Norsk Hestesenter på Stavrum. Den eneste godkjente utdanningen i Norge med støtte fra Lånekassen. Så tok jeg fagbrev i hestefag som privatist. For å kunne gå opp må du ha mer enn fem års yrkeserfaring med hest. Jeg underviste i hestefag på Hvam Videregående skole i to år og der tok jeg Praktisk pedagogisk utdanning (PPU). Jeg har også en utdanning som ikke dreier seg om hest, en mastergrad i Translation International Studies i engelsk/norsk/engelsk. 

Fagbrev i hestefag er to år på skole og to år i praksis. For å starte for seg selv trenger du ytterligere erfaring, mener nå jeg. For å drive rideskole bør du også være rideinstruktør. Først og fremst for å ivareta sikkerheten til elevene.

Mange blir litt skuffet når de er ferdige med fagbrev i hestefag. Det er kun en begynnelse på yrkeslivet med hest. Ikke som å ta fagbrev som tømrer eller rørlegger, hvor du er fiks ferdig utdannet med fagbrevet i lomma. Å drive med hest er en livslang utdanning, og du blir aldri utlært. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Det passer ikke for dem som ikke vil jobbe hardt. Både undervisning og den fysiske jobben er tøff. Vil du bli rik, bør du ikke velge dette yrket. Yrket er en livsstil. Du må være innstilt på å ikke telle timer og ikke reise hjem fra jobben. Hestene har alltid førsteprioritet.

img_2392.jpg

Som mor som datter. Hun er bare 11 år, men lidenskapelig opptatt av hest.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Det aller beste er alenetid med hesten min. Jeg har også stor glede av å se elevene mestre på deres nivå.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Det verste er ufine foreldre som ikke har forståelse for det vi driver med og kommenterer noe de ikke kan noe om. Det er ikke mange av dem heldigvis. Alt jeg skal må planlegges nøye og jeg kan aldri ta en svipptur en helg eller være sikker på å kunne gå på foreldremøter på skolen.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- Du må ha bein i nesa. Det er tøft å overleve i dette yrket, og takle dyr, foreldre, barn og egen familie.

For hestens del bør du være lidenskapelig interessert i hesten. Du må være villig til alltid å lære mer, hvis ikke vil du gå lei. Jo mer kunnskap, jo bedre er denne jobben. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Å være ansatt i diverse staller. Trav, galopp, store ridesentre eller hos politiet. Med videreutdanning kan du for eksempel bli dyrepleier på hest, eller lærer i hestefag. Eller gjøre som meg og begynne for deg selv.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Som ansatt kan du regne med noe sånt som 120 kroner timen. Det følger gjerne med noen goder som billig stallplass og undervisning.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Kun med fagbrev som hestefaglært er det ikke enkelt å finne jobb. Du må videreutdanne deg som instruktør eller lignende. Mange ridesentre legges ned og det er ikke lett å finne en fast jobb. Det er lurt å spesialisere seg på for eksempel trav, galopp eller turisme. De fleste jobbene er i travsporten. Det viktigste er at du er flink og dedikert.

 

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Selv har jeg rideinstruktør-utdanning fra Norsk Hestesenter på Stavrum. Og så har jeg fagbrev i hestefag som privatist.
    • Du må ha bein i nesa. Det er tøft å overleve i dette yrket, og takle dyr, foreldre, barn og egen familie.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser