Kjøkkensjef
En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.
Arbeidsoppgaver
Som kjøkkensjef har du ansvar for den daglige driften av kjøkkenet. Det innebærer at du har ansvar for det kjøkkenfaglige og for økonomi og personale.
Vanlige arbeidsoppgaver for en kjøkkensjef:
- planlegge og utvikle menyen
- lære opp og følge opp personalet
- sette opp vaktlister
- ansvar for budsjett, innkjøp, lagerbeholdning og varetelling
- følge opp leverandører
I dette yrket må du ha bred kunnskap om mat, vin og annen drikke, og være oppdatert på utvikling og trender innen feltet.
På et kjøkken er det viktig å følge regelverk innen hygiene og renhold, samt HMS-rutiner. Dette er kjøkkensjefens ansvar.
Mange kjøkken, for eksempel restaurantkjøkken, har åpent på kveldstid, i helgene og på helligdager. Du må derfor være innstilt på å arbeide turnus.
Kor jobbar kjøkkensjefer?
Vanlige arbeidsplasser for en kjøkkensjef er restauranter, hoteller, kantiner og cateringbedrifter.
Intervjuer
Kjøkkensjef
Andreas Vold Dørum
Viktige eigenskapar
Som kjøkkensjef bør du ha lederegenskaper og evnen til å motivere andre. Du må ha gode samarbeids- og kommunikasjonsevner. Du må være selvstendig og strukturert, og ha evne til å jobbe under tidspress.
Lønn
Utdanning
Etter at du har tatt fagbrev i kokkefaget eller institusjonskokkfaget, er det vanlig å jobbe noen år som kokk før du kan prøve å bli kjøkkensjef.
Dei som jobbar som kjøkkensjefer har som oftast studert:
Bedrifter som ansetter kjøkkensjefer
Her finn du ei oversikt over bedrifter som har stillingar i dette yrket eller liknande yrke. Dette kan vere nyttig for den som leitar etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplassar. Oversikta kan også vere nyttig for skular som vil finne bedrifter dei kan samarbeide med.
Bedrifter med kjøkkensjefer
Vigo
Informasjon om løpande lærekontraktar og godkjende lærebedrifter blir fylkesvis henta frå Vigo. Alle fylka i landet har inngått ein driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert nettsidene våre.
Vi hentar nye data frå Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlingar og lærebedrifter kvar natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi frå Navs Arbeidsgivar- og arbeidstakarregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivarar pliktar å registrere sine tilsette i Aa-registeret, mellom anna med rett stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitlar (STYRK-kodar) å velje mellom. Nokre yrke har mange detaljerte og dels overlappande underkategoriar, eksempelvis røyrleggjarar, og andre yrke manglar ein eigen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil finnast nokre unøyaktigheiter og feilregistreringar.
Me har knytt flest mogleg av Nav sine 9000 stillingstitlar opp mot 600 yrkesskildringar på Utdanning.no . Dette er ein manuell prosess og feil kan finnast. Vi jobbar kontinuerleg med å kvalitetssikre desse koplingane og tek gjerne imot innspel.
Nokre stillingstitlar frå Aa-registeret er kopla til meir enn éi yrkesskildring. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er til dømes knytt opp mot yrka "Møbelsnikkar", "Trevaresnikkar" og "Industrisnikkar". Om ein legg saman stillingstal for desse enkeltyrka vil det samla stillingstalet bli for høgt.
Vi innhentar nye data frå Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgonen den 13. i kvar månad.
- 1224112 - KJØKKENSJEF (OVER 9 ANSATTE)
- 5122109 - KJØKKENSJEF (FÆRRE ENN 10 ANSATTE)
- 5122127 - ARBEIDSLEDER (KJØKKEN)
- 5122111 - ASSISTERENDE KJØKKENSJEF
- 5122107 - KJØKKENBESTYRER
- 5122101 - DIETTKJØKKENSJEF
- 5122118 - SJEFSKOKK
- 5122104 - FORPLEININGSJEF (STUERT)
- 1224105 - SOUSSJEF (RESTAURANT)
- 1224110 - SOUSSJEF (HOTELL)