Gjennomgått i samarbeid med Faglig råd for restaurant og matfag 15. februar 2022

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.

Arbeidsoppgaver

Som kjøkkensjef har du ansvar for den daglige driften av kjøkkenet. Det innebærer at du har ansvar for det kjøkkenfaglige og for økonomi og personale.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kjøkkensjef:

  • planlegge og utvikle menyen
  • lære opp og følge opp personalet
  • sette opp vaktlister
  • ansvar for budsjett, innkjøp, lagerbeholdning og varetelling
  • følge opp leverandører

I dette yrket må du ha bred kunnskap om mat, vin og annen drikke, og være oppdatert på utvikling og trender innen feltet.

På et kjøkken er det viktig å følge regelverk innen hygiene og renhold, samt HMS-rutiner. Dette er kjøkkensjefens ansvar. 

Mange kjøkken, for eksempel restaurantkjøkken, har åpent på kveldstid, i helgene og på helligdager. Du må derfor være innstilt på å arbeide turnus.

 

Kor jobbar kjøkkensjefer?

Vanlige arbeidsplasser for en kjøkkensjef er restauranter, hoteller, kantiner og cateringbedrifter. 

Intervjuer

Portrettbilde av Andreas, han smiler i kamera med kokkejakke på. Bak han er det trær.

Kjøkkensjef

Andreas Vold Dørum

Kjøkkensjef Andreas og hans team lager mat for 250 mennesker som spiser i kantinen til Forsvaret hver dag.

Viktige eigenskapar

Som kjøkkensjef bør du ha lederegenskaper og evnen til å motivere andre. Du må ha gode samarbeids- og kommunikasjonsevner. Du må være selvstendig og strukturert, og ha evne til å jobbe under tidspress. 

 

Lønn

Utdanning

Etter at du har tatt fagbrev i kokkefaget eller institusjonskokkfaget, er det vanlig å jobbe noen år som kokk før du kan prøve å bli kjøkkensjef. 

Dei som jobbar som kjøkkensjefer har som oftast studert:

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2023. Tall fra november 2022.

Bedrifter som ansetter kjøkkensjefer

Her finn du ei oversikt over bedrifter som har stillingar i dette yrket eller liknande yrke. Dette kan vere nyttig for den som leitar etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplassar. Oversikta kan også vere nyttig for skular som vil finne bedrifter dei kan samarbeide med.

Bedrifter med kjøkkensjefer

Vigo

Informasjon om løpande lærekontraktar og godkjende lærebedrifter blir fylkesvis henta frå Vigo. Alle fylka i landet har inngått ein driftsavtale med Vigo og Utdanning.no  for å få denne informasjonen presentert nettsidene våre.

Vi hentar nye data frå Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlingar og lærebedrifter kvar natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi frå Navs Arbeidsgivar- og arbeidstakarregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivarar pliktar å registrere sine tilsette i Aa-registeret, mellom anna med rett stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitlar (STYRK-kodar) å velje mellom. Nokre yrke har mange detaljerte og dels overlappande underkategoriar, eksempelvis røyrleggjarar, og andre yrke manglar ein eigen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil finnast nokre unøyaktigheiter og feilregistreringar.

Me har knytt flest mogleg av Nav sine 9000 stillingstitlar opp mot 600 yrkesskildringar på Utdanning.no . Dette er ein manuell prosess og feil kan finnast. Vi jobbar kontinuerleg med å kvalitetssikre desse koplingane og tek gjerne imot innspel.

Nokre stillingstitlar frå Aa-registeret er kopla til meir enn éi yrkesskildring. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er til dømes knytt opp mot yrka "Møbelsnikkar", "Trevaresnikkar" og "Industrisnikkar". Om ein legg saman stillingstal for desse enkeltyrka vil det samla stillingstalet bli for høgt.

Vi innhentar nye data frå Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgonen den 13. i kvar månad.

  • 1224112 - KJØKKENSJEF (OVER 9 ANSATTE)
  • 5122109 - KJØKKENSJEF (FÆRRE ENN 10 ANSATTE)
  • 5122127 - ARBEIDSLEDER (KJØKKEN)
  • 5122111 - ASSISTERENDE KJØKKENSJEF
  • 5122107 - KJØKKENBESTYRER
  • 5122101 - DIETTKJØKKENSJEF
  • 5122118 - SJEFSKOKK
  • 5122104 - FORPLEININGSJEF (STUERT)
  • 1224105 - SOUSSJEF (RESTAURANT)
  • 1224110 - SOUSSJEF (HOTELL)

Andre yrke

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Bakar

Bakarar arbeider med å laga brød, bagettar, kaker og anna bakverk.
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren

Bartender

Bartenderar arbeider med å gjere klar og servere drikkevarer.
Tre ernæringskokker lager mat ved sida av kvarandre inne på et grovkjøkken

Ernæringskokk

Ernæringskokker lagar mat ved storkjøkken og institusjonar, basert på kunnskap om ernæring, kosthald og helse.
Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fagoperatør akvakultur (fiskeoppdrettar)

Som fagoperatør i akvakultur (fiskeoppdrettar) har du ansvaret for den daglege drifta av et akvakulturanlegg.
Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fiskar

Fiskarar driv med fangst av fisk. Arbeidet går føre seg på både små og store båtar
En hovmester planlegger serveringen med servitører og kokker

Hovmeister

Hovmeisteren ser til at gjestene blir tekne godt imot, og at dei får den servicen dei skal ha.
Klinisk ernæringsfysiolog i dialog med klient.

Klinisk ernæringsfysiolog

Som klinisk ernæringsfysiolog hjelper du menneske til ei betre helse ved å gjere dei medvitne på maten dei et og kva for ei næring dei får i seg.
Kvinneleg kokk på et kjøkken

Kokk

Kokkar jobbar med å lage mat, setje opp menyar, planlegge innkjøp og velje ut råvarer.
En konditor sprøyter ut kakedeig på en stekeplate

Konditor

Som konditor arbeider du med å lage, pynte og setje saman kaker av ulikt slag.
Kostøkonom prater med kokker

Kostøkonom

Kostøkonomar har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til ein forsvarleg pris.
Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologar studerer éin- og fåcella organismar slik som bakteriar, sopp, virus og amøbar.
Spade med fiskefôr holdes fram for å kastes ut i merden med fisk.

Produktutviklar fiskefôr

Som produktutviklar av fiskefôr jobbar du med å lage best mogleg fôr til fisk.